MV-julkaisun kunnianloukkaus- ja vainoamisjutussa piti torstaina päästä syytettyinä olevien dosentti Johan Bäckmanin, MV-julkaisun perustajan Ilja Janitskinin ja käräjillä tuomion saaneen naisen kuulemiseen.
Helsingin hovioikeus joutui kuitenkin siirtämään sekä Janitskinin että MV-lehteen yhdistetyn naisen kuulemista, kun Bäckmanin kuuleminen haukkasi isomman osan aikaa kuin oli ennakoitu.
Venäjä-asiantuntijaksi mainittu Bäckman on tuomittu käräjillä vuoden ehdolliseen vankeuteen muun muassa Ylen toimittajan Jessikka Aron vainoamisesta. Bäckman hakee hovioikeudesta tuomionsa ja korvausvaateidensa kumoamista.
Loukkaus oli "positiivinen muotitermi"
Syyttäjän ja Jessikka Aron puolustuksen mukaan Bäckman on nimitellyt Aroa monin eri tavoin: esimerkiksi läntisten turvallisuuspalvelujen kuten CIA:n agentiksi ja "Nato-pissikseksi".
Backman kiisti turvallisuuspalveluiden agentiksi kutsumisen, mutta myönsi sanoneensa Aroa yhdessä artikkelissa "amerikkalaisten-baltialaisten erikoispalveluiden tunnetuksi avustajaksi".
Aron halventavaksi kokeman Nato-pissis-solvauksen Bäckman taas sanoi tarkoittavan vallan päinvastaista. Bäckmanin mukaan oikeuteen olisi voitu kutsua kielentutkija, joka olisi kertonut tämän.
– Aro toi termin itse esille Ylen keskusteluohjelmassa radiossa taannoin. Koska hän nauroi sille, sanaa ei voi pitää rikollisena tai loukkaavana. Nato-pissis on positiivinen muotitermi, jota nuoret naiset käyttävät itsestään.
Bäckman myös kiistää ottaneensa kielloista huolimatta jatkuvasti yhteyttä Aroon.
– Kukaan normaali ihminen ei voi väittää, että tässä on kyse vainoamisesta.
Hän kiistää myös, että olisi toimittanut Aron vanhan rikostuomion MV-lehden julkaistavaksi.
Infosodan tutkija: Aron häirintä jatkuu edelleen
Ennen Bäckmania oikeus kuuli infosodan tutkijaa, sotatieteiden tohtori Saara Jantusta.
Jantunen oli syyttäjän todistaja, joka kertoi esimerkiksi verkkohäirinnästä, informaatiovaikuttamisesta ja maalittamisesta.
Jantunen tuntee Jessikka Aron henkilökohtasesti ja arvioi oikeudelle, miten häirintä oli vaikuttanut toimittajaan.
Infosota-tietokirjan kirjoittanut Jantunen kuvaili esimerkiksi termiä maalittaminen, joka on alunperin sotilastermi. Nyt maalitamista käytetään siviilielämässä aseena. Jantunen sanoo, että vaikkapa vaikutusvaltainen poliitikko pystyy helposti maalittamaan yksittäisen ihmisen.
– Henkilö nostetaan tikun nokkaan ja annetaan ymmärtää, että on hyvä, jos häntä häiritään. Jos ihmisestä kirjoitetaan valheellinen artikkeli, jota levitään laajalti, häneen kohdistuu maalittamista.
Jantunen sanoi, että Aron häirintä on ollut poikkeuksellista ja globaalia.
– Jessikka Aroon kohdistuu häirintää myös Suomen rajojen ulkopuolella. MV-lehti on joukkoistanut Jessikan häirinnän tehokkaasti.
Jantunen kuvailee Aron häirintää ja sanoo, ettei se oikeudenkäynnistä huolimatta ole ohi.
– Se on ollut törkeää, vahingollista toimintaa, joka jatkuu edelleen.
Lue lisää:
Hovioikeus pui MV-kirjoittelua: “Koko elämän kestävä kosto” vaiko vain “pikaistuksissa kirjoittelua”
Janitskin ei tullut hovioikeuteen – vaatii MV-jutussa saamansa vankeustuomion kumoamista