Hyppää sisältöön

Levottomuuksien uhka leijuu vaaleihin valmistautuvan Britannian yllä – Tutkimus: Enemmistö hyväksyy väkivallan brexitin ratkaisemiseksi

Tutkimuksen tekijät järkyttyivät ihmisten suhtautumisesta väkivaltaan.

Mies toivoo Luojan olevan armollinen Britannian kansaa kohtaan. Kuva on otettu Lontoossa 22. lokakuuta. Kuva: Rex Features / All Over Press

Mahdollisesti jo joulukuussa vaaliuurnille suuntaavassa Britanniassa julkaistu tuore asennetutkimus povaa räjähdysherkkää vaalitunnelmaa.

Cardiffin yliopiston ja Edinburghin yliopiston julkistama tutkimus (siirryt toiseen palveluun) paljastaa kansan mielipiteiden kärjistyneen todella jyrkästi ja muuttuneen suopeiksi jopa väkivaltaa kohtaan.

Sekä Britannian EU-eron kannattajien että vastustajien joukossa enemmistö katsoo väkivallan kansanedustajia kohtaan olevan maksamisen arvoinen hinta oman brexit-kannan läpiviemiseksi. Brexitin kannattajista tätä mieltä on Englannissa 71 prosenttia, Walesissa 70 prosenttia ja Skotlannissa 60 prosenttia.

EU-eron kannattaja kertoi mielipiteensä pääministeri Boris Johnsonin brexit-politiikan vastustajalle Lontoossa 7. syyskuuta. Kuva: Andy Rain / EPA

Brexitin vastustajien joukossa vastaavat lukemat ovat vain hieman pienemmät. Kansanedustajiin kohdistuvan väkivallan brexitin perumiseksi hyväksyy Englannissa 58 prosenttia, Walesissa 56 prosenttia ja Skotlannissa 53 prosenttia EU-jäsenyyden kannattajista.

Myös tavallisiin kansalaisiin kohdistuva vakava väkivalta hyväksytään jakolinjan molemmin puolin.

EU-eron kannattajista 70 prosenttia Walesissa, 69 prosenttia Englannissa ja 62 prosenttia Skotlannissa pitää vakaviin vammoihin johtavia protesteja hyväksyttävänä keinona oman kantansa saavuttamiseksi.

EU-jäsenyyden kannattajien joukossa vastaavat lukemat ovat 57 prosenttia Englannissa ja Walesissa sekä 56 prosenttia Skotlannissa.

Brexitin vastustajat marssivat Lontoossa lokakuun 19. päivä haukkuen konservatiiviäänestäjiä, Boris Johnsonia, Nigel Faragea ja Jacob Rees-Moggia alatyylisesti. Kuva: PRiME Media Images / All Over Press

Vakava väkivalta todennäköinen seuraus

Enemmistö vastaajista pitää todennäköisenä, että poliitikkoihin ja tavallisiin kansalaisiin kohdistetaan vakavaa väkivaltaa, mikäli brexit toteutuu.

– Kovin usein ei tapahdu sitä, että huomaa järkyttyvänsä tutkimustuloksista. Tässä tapauksessa on vaikea olla aidosti järkyttymättä, kommentoi tulosta professori Richard Wyn Jones Cardiffin yliopiston verkkosivuilla.

– Olemme uusien vaalien partaalla ja pahentuva polarisaatio vaikuttaa olevan joidenkin puolueiden kampanjastrategiana. Näiden havaintojen pitäisi siksi antaa meille kaikille pohdinnan aihetta. Tämän pitäisi korostaa vastuullisen ja punnitun keskustelun merkitystä, toivoo professori Jones.

Poliitikkojen uhkailu lisääntynyt

Päättäjiin kohdistuva väkivalta on ollut Britanniassa paljon esillä viime vuosina, sillä brexitiin liittyvissä mielenilmauksissa on uhkailtu useita poliitikkoja. Varsinkin naispoliitikot ovat olleet vihan kohteina.

Monet poliitikot ovat joutuneet perumaan tai keskeyttämään julkisia esiintymisiään väkivallan uhan vuoksi.

Vakavin väkivallanteko tapahtui vain viikkoa ennen EU-kansanäänestystä kesäkuussa 2016, kun työväenpuolueen kansanedustaja Jo Cox murhattiin äänestäjätapaamisen yhteydessä Yorkshiressa.

Brexitiä kannattava mielenosoittaja julisti 13. huhtikuuta Lontoossa, että äänestäjien kansanäänestyksessä osoittama tahto on petetty. Kuva: Rex Feature / All Over Press

Cox valikoitui hyökkääjän uhriksi myönteisten EU- ja maahanmuuttokantojensa vuoksi. Murhasta elinkautiseen vankeuteen tuomitulla tekijällä oli sekä äärioikeistoyhteyksiä että mielenterveysongelmia.

Molemmat leirit valmiita Britannian hajoamiseen

Kärjistynyttä mielipideilmastoa kuvastaa myös se, että vastaajat ovat valmiita uhraamaan lähes kaiken oman brexit-tavoitteensa saavuttamiseksi.

Tuoreessa asennetutkimuksessa sekä brexitin kannattajien että vastustajien enemmistö on valmis hajottamaan Britannian tahtonsa saavuttaakseen. Brexitin kannattajien joukossa tätä mieltä on Englannissa ja Walesissa peräti 74 prosenttia vastaajista.

Samassa asennetutkimuksessa jo vuonna 2017 brexitin-kannattajien enemmistö oli valmis hyväksymään Skotlannin uuden itsenäistymiskansanäänestyksen ja Pohjois-Irlannin rauhanprosessin särkymisen hintana EU-eron toteuttamisesta.

Pääministeri Boris Johnsonia vastustavat mielenosoittajat haukkuivat tätä muun muassa valehtelijaksi mielenosoituksessa Lontoossa 7.9. Kuva: Andy Rain / EPA

Todennäköisenä Britannian hajoamista brexitin jälkeen pitää nyt asuinpaikasta riippuen 47–61 prosenttia vastaajista.

– Kumpikin osapuoli on valmis panemaan tutut politiikan säännöt uusiksi saavuttaakseen haluamansa. Brexit voi hyvinkin muuttaa [Britannian] rajoja, kommentoi professori Ailsa Henderson Cardiffin yliopiston verkkosivuilla.

Köyhtyminenkään ei haittaa, jos EU:sta päästään eroon

Enemmistö vastaajista Englannissa, Walesissa ja Skotlannissa arvioi, että Britannia köyhtyy merkittävästi brexitin vuoksi. EU-eron kannattajista useampi kuin kolme neljästä pitää brexitin toteutumista köyhtymisen arvoisena.

Edes maatalouden ja kalatalouden romahtaminen ei olisi monen vastaajan mielestä liian suuri hinta, jos sillä varmistetaan oman brexit-kannan voitto.

YouGov-tutkimusyhtiön toteuttamaan kyselyyn vastasi yli 4 000 yli 18-vuotiasta Englannissa, Skotlannissa ja Walesissa. Asennetutkimus on tehty vuosittain vuoden 2016 EU-kansanäänestyksen jälkeen.

Lisää aiheesta:

EU on valmis myöntämään Britannialle lisäaikaa brexitissä – päätös uudesta aikarajasta venyy kuitenkin ensi viikolle

Analyysi: Johtaako brexit Irlannin yhdistymiseen? – Protestantit pelkäävät asemansa puolesta

Brexit-kantojen jakamat britit ottivat yhteen Lontoon keskustassa – EU-myönteinen kansanedustaja ei uskaltanut pitää puhetta

Toimittajalta: Uudelleen leimahtanut väkivalta Pohjois-Irlannissa oli odotettavissa

Suosittelemme sinulle