Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Vesalan konsertissa kokeiltiin lisättyä todellisuutta – yleisö pidättäytyi vielä perinteisessä kännykkävalomeressä

Kännykkäsovelluksen kautta konsertissa pystyi näkemään mustekalan lonkeroita ja leijuvia meduusoja.

Vesala laulaa nyrkki pystyssä ja katsoo yleisöön.
Vesalan perjantain keikkaa Helsinki areenalla höystettiin lisätyllä todellisuudella. Kuva: Juuli Aschan / Yle
Ville Vedenpää
Avaa Yle-sovelluksessa

Vesala kysyy vasta puolivälissä konserttia, onko yleisö ladannut hänen sovelluksensa. Loppuunmyydyssä Helsinki areenassa vain muutama huutaa joo.

Artisti lanseerasi Vesala-sovelluksen reilu viikko ennen konserttia. Sovelluksessa pystyy soittamaan ja remixaamaan yhtä kappaletta sekä näkemään lisättyä todellisuutta keikoilla.

Maailmalla keikkakokemuksiin halutaan lisätä nyt virtuaaliteknologiaa kuten virtuaalitodellisuutta (VR) ja lisättyä todellisuutta (AR). Vesala on kertonut olevansa kaikesta uudesta teknologiasta kiinnostunut, joten sellaisen kokeileminen ensimmäisten joukossa Suomessa ei ihmetytä.

Paula Vesalan konsertti Hartwall Areenalla, missä yleisöllä olimahdollisuud kokeilla Alternative reality-tekniikkaa puhelimillaan.
– Keikka ei voi perustua pelkästään lisättyyn todellisuuteen. Kukaan ei jää paitsi, jos on vanha puhelin, Vesala sanoo. Kuva: Toni Määttä / Yle

Vesalan ensimmäisessä Helsinki areenan konsertissa perjantaina kokeiltiin lisättyä todellisuutta. Hän sanoi ennen konserttia, että sen kautta on tarkoitus syventää ja laajentaa musiikin luomaa maailmaa. Tämän hän haluaa tarjota etenkin niille, jotka ovat nähneet hänen keikkansa lukuisia kertoja.

Minkälaisia lisämaailmoja Vesalan konsertti sitten tarjosi?

Lisättyä todellisuutta oli ripoteltu pitkin keikkaa, ja kun sitä oli, siitä tuli ilmoitus lavan vieressä oleville screeneille. Kännykän ruudulta saattoi nähdä välkkyvää happosadetta, värikkäitä pilviä, taustascreenin takaa tulevia mustekalan lonkeroita tai uiskentelevia meduusoja. Joidenkin kappaleiden aikana kännyköiden näytöt alkoivat välkkyä samaan tahtiin eri väreissä.

Etukäteen oli pelko, kuinka Helsinki areenan verkkokapasiteetti riittää, jos koko yleisö käyttää sovellusta yhtäaikaa. Siitä ei kuitenkaan tarvinnut huolehtia, sillä väkimäärässä näkyi kännykkäkuvienkin ottajia jopa normaalia keikkaa vähemmän.

Paula Vesan konsertti Hartwall Areenalla, missä yleisöllä olimahdollisuud kokeilla Alternative reality-tekniikkaa puhelimillaan.
Meillä kummittelee -kappaleen aikana Vesalan konsertissa nähtiin lisättynä todellisuutena meduusoja. Kuva: Laura Olin

Yleisöä sovelluksen räplääminen ei tuntunut kiinnostavan. He olivat tulleet nauttimaan pitämänsä artistin musiikista ja esiintymisestä. Lisätty todellisuus jäi kakkoseksi, kun Ruotsin euroviisut -biisin aikana yleisö teki spontaanisti kännyköillään valomeren. Toisessa kohtaa konserttia käden heiluttaminen samaan aikaan puolelta toiselle tuntui riittävän. Koko konsertin läpi kuullusta yhteislaulusta nyt puhumattakaan.

Ennen konserttia Vesala totesi, että keikka ei voikaan perustua pelkkään lisättyyn todellisuuteen. Konsertin pitää toimia aivan sellaisenaan. Artisti olikin tehnyt Helsinki areenan keikalle sellaiset visuaaliset elementit, jollaisia harva suomalaisartisti on aiemmin käyttänyt. Näytöillä nähdyt videot olivat monipuolisia ja kokeilevia.

Paula Vesalan konsertti Hartwall Areenalla, missä yleisöllä olimahdollisuud kokeilla Alternative reality-tekniikkaa puhelimillaan.
Vesalan konsertissa nähtiin lisättynä todellisuutena myös mustekalan lonkeroita. Kuva: Laura Olin

Virtuaaliteknologian käyttäminen konserteissa on vasta aluillaan, ja sen tietää myös Vesala. Hänenkin sovelluksessaan riittää parannettavaa käytettävyydessä ja yleisölle tiedottamisessa. Nyt monelle valikot jäivät epäselviksi ja ehkä siksi koko uusi keikkakokemus kokeilematta.

Mutta artisti aikoo kuitenkin jatkaa kokeilua tulevilla keikoillaan.

– Visuaalisessa maailmassa tämä on hauska aihe tutkia. Yksinkertaisilla asioilla saa aikaan aika vaikuttavia juttuja aikaiseksi. Näitä pitää testata ja kokeilla ja sitten vaan oppia lisää.

– Tämä ei ole ainoa kerta, kun tulen käyttämään tätä, mutta jostain pitää aloittaa.

Suosittelemme