Hyppää sisältöön

Kuusinkertainen olympiakävijä Kyra Kyrklund elää ratsastusmaailmassa, mutta ei aio palata kilpailuihin – "Tämä on urheilulaji nuorille ihmisille"

Kyra Kyrklundin ja hänen miehensä Richard Whiten valmentama Sandra Dahlin voitti lauantaina kouluratsastuksen GP-kilpailun Helsingissä.

Kyra Kyrklund kilpaili kuudensissa olympialaisissaan vuonna 2008. Kuva: AOP

Kun ruotsalainen Sandra Dahlin vei Ichi-hevosen kanssa voiton Helsinki International Horse Show'n kouluratsastuksessa, oli kentän laidalla yksi tyytyväinen suomalainen. Suomen kouluratsastuksen uranuurtaja Kyra Kyrklund toimii miehensä Richard Whiten kanssa Dahlinin valmentajana.

– Ichi on erittäin hieno hevonen. Se ei ole Sandran oma kyyri, vaan hän oli lainannut sen ja ratsasti sillä ensimmäistä kertaa, joten siinä oli pientä haparointia ja pari virhettä. Mutta oli siinä paljon hyviä asioita, joista se saa kaseja ja yli kasejakin, Kyrklund sanoo Yle Urheilulle Helsingissä.

Viime vuosina Kyrklund on ollut Suomessa harvinainen näky. Vaikka omat kilpailut on jo kilpailtu, kuluvat 67-vuotiaan päivät pitkälti hevosten kouluttamisen ja ratsastusvalmennuksen parissa kotona Isossa-Britanniassa.

Valmennusvastuun jakaminen puolison kanssa on sujunut sulassa sovussa jo vuosia.

– Neljä silmää näkee enemmän kuin kaksi. Minulla on omat spesiaalijutut ja Richardilla omansa. Hyvässä yhteistyössä ei ole mitään kateellisuutta, vaan autamme toinen toisiamme ja oppilaita niin hyvin kuin voimme. Ei ole kukaan haukkunut tähän mennessä, Kyrklund hymyilee.

Matadorin kavionjäljissä

Vuonna 1980 ensimmäisissä olympialaisissaan kilpaillut Kyrklund valmentaa nykyisin enemmän kuin ratsastaa. Kuusinkertaisen olympiakävijän mukaan paluu kilpakentille ei ole suunnitelmissa.

– Haluaisin olla todella kilpailukykyinen, jos aion kisata, eikä enää tunnu siltä, että olisin sitä fyysisesti. Tämä on jossain määrin urheilulaji nuorille ihmisille, joten autan heitä sen sijaan.

Kyra Kyrklund ja Sandra Dahlin iloitsivat Helsinki Horse Show'n voitosta. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Soulin kesäolympialaisissa vuonna 1988 Kyrklund sijoittui henkilökohtaisessa kilpailussa viidenneksi Matador-ratsullaan. Kaksi vuotta myöhemmin luottohevonen ylsi Kyrklundin kanssa MM-hopealle.

Menestysorin huippugeeneistä saa Kyrklund nauttia tänäkin päivänä erään oman tallin kasvatin kautta. Grand Prix -tasolla kilpailevan hevosen äiti on Matadorin täyssisko. Mieluisa koulutettava on myös 7-vuotias lusitano-ruuna.

Perjantaina synnyinkaupunkiinsa Helsinkiin saapunut Kyrklund kävi lauantaina seuraamassa nuorten suomalaisratsastajien esityksiä Helsinki Horse Show'ssa. Näky miellytti kokenutta kouluratsastajaa.

– Siinä oli kaksi nuorta hyvää ratsastajaa ja kaksi hyvää hevosta. Jos tuo on tulevaisuus Suomessa, niin se näyttää aurinkoiselta.

Suomalaishuiput eivät asu Suomessa

Lajin suomalaishuipuista valtaosa on muuttanut etelämmäs Eurooppaan parempien harjoitusolosuhteiden ja lyhyempien kilpailumatkojen perässä.

Suomalaista kouluratsastusta aktiivisesti seuraavaa Kyra Kyrklundia levittäytyminen ympäri maanosaa harmittaa, vaikka hän tietää sen olevan vaatimus huipputasolla ratsastamiselle. Kyrklund itsekin muutti Keski-Eurooppaan jo nuorena.

– Suomen kouluratsastus on sikäli hankalassa tilanteessa, että monta hyvää ratsastajaa on Euroopassa, mutta ei Suomessa. Päävalmentajan rooli on vaikea, kun täytyy olla Suomessa opettamassa uusia tulokkaita ja samalla hoitaa näitä, jotka kilpailevat kansainvälisesti.

Tämän hetken suomalainen ykkösnimi kouluratsastuksessa on Saksassa asuva Henri Ruoste, jonka uraa Kyrklund on seurannut tiiviisti. Kesällä Suomessa kilpaillut Ruoste, 37, vietti aikoinaan muutaman vuoden Kyrklundin valmennuskeskuksessa Brittein saarilla. Kyrklund uskoo, että Ruosteessa on ainesta Suomen seuraavaksi kouluratsastuksen olympiaedustajaksi.

– Henri on erittäin hyvä ratsastaja ja hänellä on käytössään paljon hyviä hevosia. Jos joku sinne Tokioon on lähdössä, niin Henri on lähimpänä starttiruutua, Kyrklund sanoo.

Lue myös:

Sandra Dahlin loisti myös vapaaohjelmassa – hevosen nopea kehitys yllätti valmentaja Kyra Kyrklundin

Hevosvoimia maailman huipulta Helsinki Horse Show'ssa

Rakennusyrittäjän perheen harrastus lähti lapasesta – nyt maailmantähdet iloitsevat huipputason ratsastuskisasta Suomessa

Henri Ruosteen kouluratsastuksen EM-finaali lähti väärille raiteille heti kättelyssä – oli lopputuloksissa 15:s

Suosittelemme sinulle