Hyppää sisältöön

Toimittajalta: "Ristiriitaisiakin mielipiteitä pitää voida kuulla, mutta ei niitä hyväksyä pidä”

Sananvapaus ei ohita perustuslain takaamaa kansalaisten yhdenvertaisuutta.

Kuva: Jyrki Valkama / Yle

Juttukeikka pohjoisen nuorten etnonationalistien luokse oli minulle henkilökohtaisesti monella tavalla haastava. Miten mennä haastattelemaan ihmisiä, jotka lähtökohtaisesti ajattelevat, että minä itse en ole suomalainen? Vaikka olen suomalaisen äidin poika, kasvanut Tampereella, kannatan Tapparaa ja syön maailman parhaita tamperelaisia siipiä. Isän puolen geeniperimä tekee näiden ihmisten mielestä mahdottomaksi suomalaisuuteni.

Olen etnonationalistien kanssa niin vahvasti eri mieltä suomalaisuuden määrittelystä kuin voi olla. Heidän näkemyksensä on täysin päinvastainen kuin omani ja ymmärrän tummaihoisena suomalaisena täysin, miksi se loukkaa ja satuttaa ihmisiä.

Jutussa haastateltujen henkilöiden mielipiteet ovat saaneet nyt ja jo aiemmin laajaa ja tyrmistynyttä kritiikkiä osakseen. Näihin viitataan myös juttuun linkatuissa artikkeleissa. Kontekstointia olisi silti voinut varmasti vielä terävöittää, jotta etnonationalistinen ääriajattelu olisi paremmin asettunut mittakaavaan. Pitää myös muistaa, että laki kieltää etnisen syrjinnän. Sananvapaus ei ohita perustuslain takaamaa kansalaisten yhdenvertaisuutta.

Tässä jutussa haastateltavien ihmisten mielipiteet eivät ole minun, Yle Perjantain tai Yleisradion mielipiteitä. Mutta mielestäni myös etnonationalistien ajatuksia on kyettävä kuulemaan, jos haluamme rakentaa parempaa yhteistä tulevaisuutta. Minulle itselleni oli parempi lähteä tapaamaan näitä ihmisiä ja saunomaan heidän kanssaan saunalautalla – sen sijaan että olisin jättänyt ymmärrykseni heistä ja heidän ajattelustaan lyhyiden twitter-kommenttien varaan. Meillä oli rakentavia ja hyviä keskusteluja ja ymmärrän paremmin heidän lähtökohtiaan. Olen niistä silti yhä, ja tulen olemaan, täysin eri mieltä.

Lue myös:

Venla ja Miska ovat nuoria äärioikeistolaisia ja rakastavaisia - he haluavat puhua avoimesti rodusta: “Olemme ydintä myöten suomalaisia”

Suosittelemme sinulle