Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Rinne: Kasvisten veroja alennettava, jotta lihan kulutus vähenee – keskustelu ilmastonmuutoksen torjunnasta "vedetty överiksi"

Rinne halusi rauhoitella keskustelua ilmastonmuutoksen torjunnan tuomista muutoksista.

Pääministeri Antti Rinne Helsingin kirjamessuilla Messukeskuksessa Helsingissä 27. lokakuuta.
Pääministeri Antti Rinne (sd.) olisi valmis alentamaan kasvisten verotusta. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Heidi Sullström
Avaa Yle-sovelluksessa

Hallituksen ilmastotavoitteet voidaan saavuttaa ilman, että tavallisen ihmisen arki muuttuu huonompaan suuntaan, sanoo pääministeri Antti Rinne (sd).

Näin siitä huolimatta, että ilmaston lämpenemisen torjumiseen on hänen mukaansa etsittävä kaikki mahdolliset keinot. Taloustutkijoiden ehdottamaa bensan ja dieselin rajoittamista myyntikiintiöillä Rinne ei suoraan torjunut.

– En henkilökohtaisesti sulje mitään vaihtoehtoa pois, ennen kuin se on tutkittu, mietitty ja pohdittu, että olisiko se hyvä väylä viedä eteenpäin asioita, Rinne sanoi Pääministerin haastattelutunnilla Ylen Radio Suomessa sunnuntaina.

Yksi keino voisi hänen mukaansa olla ilmastoystävällisempi ruoka, johon jo hallitusohjelmassa viitataan. Kasvisten verotusta voisi Rinteen mukaan alentaa, mutta lihan verotusta ei.

– Mun olisi pitänyt tämä silloin jo viime keväänä sanoa näin suoraan, kun nyt sanon, eli pistetään kasvikset pikkuisen halvemmiksi verotuksen kautta ja annetaan lihan olla entisellään. Sillä ohjataan, Rinne sanoi.

Lue lisää aiheesta: Analyysi: Keskusta ja vihreät ruokasodassa – lihavero jakoi puolueita jo Ylen vaalikoneessa

Rinteen muutaman kuukauden ikäisellä hallituksella on kunnianhimoiset tavoitteet ilmastonmuutoksen torjunnassa, mutta sitä on moitittu konkreettisen keinojen puutteesta.

Rinteen mukaan hiilineutraalius vuoteen 2035 mennessä saavutetaan liikenteen ja energiantuotannon päästöjä leikkaamalla. Prosessiteollisuuteen ei tarvitse hänen mukaansa puuttua lainkaan eikä maatalouteen tehdä suuria muutoksia.

– Ne voidaan toteuttaa sellaisella politiikalla, jossa tavallisen ihmisen arki muuttuu kyllä, mutta ei muutu huonompaan suuntaan, Rinne sanoi.

Samalla kun päätöksiä tehdään, voidaan tehdä korjaavia päätöksiä, jotka poistavat sosiaalista epäoikeudenmukaisuutta, Rinne sanoi.

Rinne halusi rauhoitella keskustelua ilmastonmuutoksen torjunnan tuomista muutoksista. Hän sanoo olevansa luottavainen sen suhteen, että tavoitteet saavutetaan.

– Tässä vedetään nyt vähän överiksi siellä ja täällä tätä keskustelua, synnytetään semmoisia pelkoja ja semmoista epävarmuutta tavallisten kansalaisten keskuuteen, että oma elämä on nyt tuhoutumassa tässä ilmastonmuutoksen torjunnassa saman tien.

– Sitä keskustelua varoisin eri toimijoiden suhteen sen takia, että tässä ei tarvitse tehdä sellaisia asioita, jotka ihan tavallisen ihmisen arkea merkittävästi heikentäisi tai huonontaisi, Rinne sanoi.

Lue lisää:

Asiantuntijat budjettiesityksen ilmastosatsauksista: Tehokkain toimi jäi uupumaan, kun turpeen verotukea ei poistettu

Suosittelemme