Kun laskuja putoilee luukusta solkenaan eikä pankista heru luottoa, velkaongelmiin voi löytyä apua omasta kunnasta. Nelisenkymmentä kuntaa (Iltalehden kysely vuodelta 2017) Suomessa myöntää asukkailleen sosiaalisia luottoja, joissa on edullinen korko.
Turku otti käyttöön sosiaalisen luototuksen vuosi sitten. Vuoden aikana yhteydenottoja on ollut noin 90. Luottoa on myönnetty 20 hakijalle.
Turun kaupungin perhe- ja sosiaalipalveluiden palvelualuejohtajan Sirpa Kurosen mukaan sosiaalisella luotolla on esimerkiksi haluttu hoitaa pois vanhoja lainoja, jotta ihminen ei ylivelkaantuisi.
– Jos on pienet varat käytössä, pienikin kulutusluotto voi kuormittaa taloutta kohtuuttomasti.
Sosiaalinen luotto on kuntien tarjoama laina. Se on tarkoitettu pienituloisille ja vähävaraisille henkilöille, joilla ei ole mahdollisuuksia saada muuta kohtuuehtoista luottoa. Sen avulla pyritään estämään henkilöitä ottamasta kalliita pikavippilainoja.
Luoton korko on edullinen, 12 kuukauden euribor-viitekorko. Siihen ei liity muita kuluja.
Sosiaalista luottoa ei myönnetä, jos hakijan maksukyky on liian pieni luoton maksamiseksi tai jos hakijaa ei toisaalta voi pitää pienituloisena.
Sirpa Kurosen mukaan Turussa ei vaadita vakituista työpaikkaa sosiaalisen luoton ehtona.
– Maksuvara on olennainen. Onko luotto sopivan kokoinen suhteessa maksuvaraan? Laina pitää pystyä maksamaan pois viidessä vuodessa.
Jos henkilö ei ole oikeutettu sosiaaliseen luottoon, hänet voidaan ohjata täydentävään tai ehkäisevään toimeentulotukeen tai perustoimeentulotukeen.
– Takuusäätiö on yksi velkajärjestelyissä auttava taho, sanoo Sirpa Kuronen.
Kunnat päättävät itse luototuksen käyttöönotosta.
Salossa maksetaan rästilaskuja, Raumalla yhdistellään lainoja
Lounais-Suomessa luottoa tarjoavat Turun lisäksi Salo, Rauma, Pori ja Eura.
Salon kaupungin talouspäällikön Janne Katajamäen mukaan laina-aika määritellään aina työsuhteen tai jäljellä olevien ansiosidonnaisten päivien mukaan.
Salossa noin 80 prosenttia hakijoista saa myönteisen päätöksen. Hakijoita on vuosittain 45–50. Päätöstä joutuu odottamaan kahdesta kolmeen kuukautta.
Janne Katajamäen mukaan suurin osa lainoista käytetään rästilaskujen maksuun.
– Merkittävä osa laskuista kohdistuu pikavippilainojen lyhennysten maksamiseen. Näin helpotetaan asiakkaan taloudellista tilannetta ja tuetaan itsenäistä selviytymistä.
Salo aloitti sosiaalisen luototuksen vuonna 2012. Luottopääoma oli silloin 100 000 euroa. Summa osoittautui riittämättömäksi ja sitä on korotettu jo kahteen kertaan. Tällä hetkellä luottopääoma on 270 000 euroa.
Noin 20 prosenttia luoton saajista jättää Salossa lainan lyhennykset maksamatta. Heidän kohdallaan ryhdytään perintätoimiin.
– Luottotappioita on toistaiseksi kirjattu kohtuullisen vähän. Näitä kirjataan, jos esimerkiksi velallinen menehtyy, sanoo talouspäällikkö Janne Katajamäki.
Raumalla sosiaalista luottoa on useimmiten myönnetty velkojen yhdistämiseksi yhdeksi lainaksi. Hakemuksia tulee vuosittain vaihtelevasti. Rauman kaupungin sosiaali- ja terveystoimialan toimistosihteeri Hanna-Leena Grönroos mukaan puolet päätöksistä on myönteisiä.
– Sosiaalista luottoa on käytetty muun muassa alle 5000 euron hankintoihin tai vuokravakuuden maksamiseen.
Luottoa määräaikaisille ja opiskelijoille
Suurista kaupungeista Helsingissä asettaa vakituisen työn ehdoksi sosiaalisen luoton saamiselle. Poikkeuksena ovat alat, joilla on tyypillisesti määräaikaisia työsopimuksia.
Helsingin kaupungin sosiaalisen luototuksen päällikkö Mervi Ahola nostaa esimerkiksi hoitoalan, jossa on paljon määräaikaisia työsopimuksia.
– Jos hakija on määräaikaisessa työsuhteessa ja määräaikaisuutta on aina jatkettu, emme ole edellyttäneet vakituista työsuhdetta.
myönnetyt luotot / 2018 | luoton keskiarvo / euroa | |
Turku | 20* | 9 000 |
Helsinki | n. 140 | 8 750 |
Tampere | 15 | 7 500 |
Oulu | 3 | 5 500 |
* Turussa sosiaalinen luototus alkoi 10/2018, luku lokakuuhun 2019 mennessä.
Helsingissä sosiaalista luottoa saa 40 prosenttia hakijoista. Vuonna 2018 hakijoita oli 354. Tämän vuoden lokakuun puoliväliin mennessä hakemuksia on tullut 362.
– Luotto myönnetään useimmiten velkojen järjestelyyn, ulosotossa oleviin sekä perintätoimistoissa oleviin velkoihin. Toki luottoja on myönnetty kodin pieniin hankintoihin ja suuriin hammaslääkärimenoihin, sanoo Mervi Ahola
Tampereella vakituista työpaikkaa ei tarvita, vakituiset tulot kuitenkin.
– Pääsääntöisesti tulee olla säännölliset tulot, kuten palkka, eläketuloja tai ansiosidonnaista päivärahaa, joiden on riitettävä koko laina-ajalle, sanoo Tampereen kaupungilta palveluesimies Sanna Törmä-Tuominen.
Asiakkaan kanssa tehdään ensimmäisen yhteydenoton yhteydessä alkukartoitus, jolloin osa asiakkaista ohjataan suoraan esimerkiksi talous- tai velkaneuvontaan. Tampereella myönnetään vuosittain sosiaalisia luottoja 13–20.
Oulussa opiskelijoiden osuus luoton saajista on 70 prosenttia. Sosiaalista luottoa käyttävät muun muassa opiskelijat, joilla ei ole ollut oikeutta opintotukeen esimerkiksi pitkittyneiden opintojen takia.
– Opiskelijoille myönnetään luottoa myös velkojen saneeraamiseen, jotta he saavat valtion takaaman opintolainan, sanoo Oulun kaupungin hyvinvointipalveluiden asiantuntija Esa Yritys.
Lue lisää:
Tampere ottaa käyttöön sosiaaliset luotot – taloutensa sotkenut voi saada luottotiedot takaisin