Hyppää sisältöön

Noora Herranen ei meikkaa ja joutuu jatkuvasti perustelemaan valintaansa: "Minulle saatetaan tuputtaa huulipunaa"

Asiantuntijuudella ja meikkaamisella ei ole mitään tekemistä keskenään, sanoo Herranen.

Noora Herranen on toiminnanjohtaja, joka esiintyy paljon työssään. Kuva: Herrasen kotialbumista. Ville Kekäläinen

– Oletko sinä tässä? Ajattele, että voisit olla tuon näköinen joka päivä.

Opiskeluvuosinaan toiminnanjohtaja Noora Herranen toimi hiusmallina, ja päivään kuului myös maskeeraus. Kun kaikki oli valmista, miespuolinen opiskelukaveri kommentoi Herrasen olemusta. Se jäi muistoksi, johon palataan vielä vuosien jälkeen.

Nykyään kahden lapsen äiti ei juuri meikkaa. Ripsiväriä hän laittaa ehkä pari kertaa vuodessa.

Herranen joutuu kuitenkin yhä perustelemaan meikkaamattomuuttaan. Bloggaajien keskuudessa meikin käyttö nousee aika ajoin esiin ja aihe herättää aina kiivasta keskustelua. Työnantaja voi vaatia siisteyttä työntekijältään, mutta riippuu työstä, mitä siisteydellä tarkoitetaan eli liittyykö siihen myös meikkaus.

– Joskus meikkaamattomuuttani ihmetellään. Minulle saatetaan tuputtaa huulipunaa. Sanovat, että se sopisi minulle niin hyvin, sanoo Herranen.

Meikittömällä pitää olla hyvä itsetunto

Ajatus meikkamisen lopettamisesta heräsi jo nuorena, kun Herranen sai puuterista ja luomiväristä allergisia oireita. Vielä aikuisenakin puuterihuisku saa ihon kutisemaan.

Herranen kertoo, että ajan kuluessa sopivaa kosmetiikkaa olisi varmasti löytynyt, mutta hän pysähtyi ajattelemaan asiaa muutenkin. Mitä syitä hänellä olisi meikata?

– Olen aika laiska ja mukavuudenhaluinen. En halua tai jaksa pestä naamaani, jos tulen konsertista tai muusta iltamenoista, Herranen kertoo.

Moni Noora Herrasen miespuolinen ystävä on kertonut nauttivansa, jos heidän naisystävänsä meikkaavat itsensä yhteistä iltaa varten. Herranen on herännyt pohtimaan, ketä varten nainen laittaa itseään.

– Jos ei käytä meikkiä, pitää olla hyvä itsetunto,hän sanoo.

Työssään Konserttikeskuksen toiminnanjohtajana hän antaa haastatteluja, osallistuu keskusteluihin ja on esillä. Nämä tilanteet eivät hänen mielestään liity meikkaamiseen mitenkään.

– Minusta meikkaamisella ja asiantuntijuudella ei ole tekemistä keskenään. Sukupuoliroolit ja naisen asema ovat jo niin hyvällä mallilla, että niiden vuoksi naisen ei mielestäni tarvitse meikata, Herranen sanoo.

Noora Herranen käyttää työssään värikkäitä silmälaseja ja vaatteita. Kuva: Herrasen kotialbumista, Ville Kekäläinen

Meikki jakaa edelleen naisten mielipiteitä

Meikkaaminen on ollut esillä myös Jenni Rotosen suositussa blogissa. Rotonen pitää kiinnostavana, että meikin käytöstä keskustellaan vieläkin tiukasti, vaikka meikattu on iät ja ajat. Meikin käyttöön tai sen puuttumiseen tartutaan jopa halveksuen.

Rotosen mielestä meikki "demokratisoi" kauneutta; kaikilla ei ole huippugeenejä, jotka pitävät naisen freesinä aamusta iltaan pelkällä vedellä ja saippualla.

– Nainen haluaa yleensä ottaen näyttää terveeltä ja elinvoimaiselta. Jos kevyt meikki auttaa siinä tavoitteessa, en näe siinä mitään pahaa, pohtii Pupulandia-blogia (siirryt toiseen palveluun) pitävä Jenni Rotonen.

Kevyt meikki sallittu armeijassa vain naisilla

Tasa-arvovaltuutettu tarkastelee tilannetta sukupuolten tasa-arvon kannalta, eikä meikin käyttöön liittyvät huomiot ole tulleet esiin kovin usein.

Eräs meikkaamiseen liittyvä kantelu liittyy Puolustusvoimien ohjesääntöön, joka salli kevyen meikin vain naisille. Eräs kuljetusliike linjasi, että miehet eivät saa käyttää koruja ja naisten korujen on oltava maltillisia.

Myös hiusten pituus sekä hatun tai sortsien käyttäminen ovat nousseet tasa-arvomielessä esiin. Lähtökohtaisesti työnantaja voi edellyttää siisteyttä ja puhtautta työntekijältään.

Ylitarkastaja Anu Laaksosen mukaan työnantaja omistaa yrityksen brändin, ja voi edellyttää sen mukaista työasua tai ulkoista siisteyttä.

– Täytyy tapaus kerrallaan miettiä, mitä tehtävä edellyttää tekijältään pukeutumisen suhteen.

Bloggaaja Jenni Rotosen mukaan meikin käytöstä keskustellaan vieläkin tiukasti, vaikka meikkaus on ikivanha tapa. Kuva: Sam Jamsen

Hyviä puolia saa korostaa

Jenni Rotonenpostasi Pupulandia-blogissaan jutun, jossa kertoi lähteneensä urheilemaan kiireisenä päivänä täydessä tällingissä. Postauksen kommenteissa keskusteltiin paljon esimerkiksi siitä, missä menevät työnantajan tuomat valtuudet puuttua työntekijän ulkonäköön.

Somevaikuttajaa houkutellaan meikkaamattomuuden puolestapuhujaksi, sillä mielipiteillä on painoarvoa.

– Eräs vaateliikkeessä työskentelevä nainen kertoi menneensä kesällä töihin ilman meikkiä. Nainen oli tuntenut itsensä sopivasti päivittyneeksi, freesiksi ja kesäisen edustavaksi. Työnantaja oli kommentoinut, että töihin ei sovi tulla ilman meikkiä, Jenni Rotonen kertoo.

Keskustelu toi Rotosen mukaan esiin varsin ahtaat naisten väliset normit tilanteista, joissa kuuluu meikata. Omissa blogikuvissaan hän meikkaa varsin hillitysti, eikä suinkaan seuraajiaan, vaan itseään varten.

– Ilman meikkiä näytän kalpealta ja silmänaluset ovat tummat, vaikka olisin nukkunut hyvin. Jos tunnen itseni levänneeksi, haluan sen välittyvän ulospäin.

Noora Herranen ei halua arvostella meikkaavia ihmisiä, sillä meikin käyttäminen on henkilökohtainen päätös. Herranen kertoo itsekin olevansa esteetikko, joka nauttii kauniista asioista, vaikka ei käytä meikkiä.

– Käytän paljon koruja, värikkäitä vaatteita, ja minulla on näyttävät silmälasit. Se on itseilmaisua, kuten taidokas meikkikin, hän toteaa.

Suosittelemme sinulle