Hyppää sisältöön

Käpyhyasinttihuuma meni jo – joulun 2019 askarteluhittejä ovat valotaulut ja tonttumaailma lyhdyssä

Joka vuosi nousee askarteluidea, joka hullaannuttaa tee-se-itse -tyypit ympäri Suomen. Verkolla on voima nostaa idea hitiksi.

Valotaluun tarvitaan vain printtikangas, pohja tai kehys, mihin kangas kiinnitetään, led-valoketju ja taustapahvi. Kuva: Kati Latva-Teikari / Yle

Valotauluja on tehty ahkerasti jo aikaisemminkin, mutta nyt suuret massat ovat innostuneet väkertämään kehyksestä, printtikankaasta ja led-valosarjasta omansa, uskoo naantalilainen askarteluyrittäjä Hannele Koponen.

Hänen ylläpitämässään Ihana Joulu -jouluaskartelut Facebook-ryhmässä on jaettu tänä syksynä vilkkaasti kuvia omista tauluaskarteluista.

Sadattuhannet suomalaiset kuuluvat sosiaalisessa mediassa erilaisiin askarteluryhmiin. Joulufiilistelijöiden suurimmat yhteisöt, Sydämeeni joulun teen ja Ihana Joulu -jouluaskartelu, keräävät yhdessä noin 118 000 mukanaolijaa.

Sosiaalisen median voima on suuri, kun askarteluideasta syntyy jouluhitti. 2018 käsistään kätevät innostuivat liimaamaan ja maalaamaan kävyistä hyasinttiasetelmia. Vuotta aikaisemmin tee se itse -tyypit tehtailivat tonttuovia, jotka kiinnitettiin seinälle lattianrajaan.

– Kuvien jakaminen innostaa. Toisen idean näkeminen motivoi omaa luovuutta ja halun kokeilla itsekin. Kun riittävän monelle käy näin, hitti on valmis, Koponen sanoo.

Vuoden 2018 jouluhitti käpyhyasintti pääsee varmasti esille moneen kotiin tänäkin jouluna. Kuva: Kristiina Nylundin kotialbumi

Askarteluun hurahtanutkaan ei mene joka hitin perässä

Helsinkiläinen ahkera askartelija, Kristiina Nylund, tunnustaa seikkailevansa netissä välillä tuntikausia. Aika menee huomaamatta, kun uppoutuu askartelukuviin ja -vinkkeihin.

– Kun innostun jostakin, etsin YouTube-videon, missä neuvotaan, miten työ tehdään.

Viimeksi Nylund bongasi koristellut glögipullot venäjänkielisestä videosta.

– Sain sen verran selville, kun tekniikan oppimiseen tarvitsikin.

Askartelijoiden ehtymätön idealähde on sosiaalisen median ryhmien lisäksi linkkien ja kuvien jakopalvelu Pinterest. Myös Nylund selaa sitä ahkerasti.

Kristiina Nylund tuunasi glögipullot servettitekniikalla vielä jouluisemmiksi. Kuva: Kristiina Nylundin kotialbumi

Nylund on jo ehtinyt tehdä oman valotaulunsa vanhaan ikkunakehykseen. Askarteluun hurahtanut kokki tekee joulujuttuja omaksi ilokseen, lahjoiksi ystäville ja välillä myös myyntiin.

– Tykkään tehdä kaikenlaista, en pelkästään joulujuttuja. Askartelu antaa mahdollisuuden rentoutua hektisen työn ohessa.

Kätevissä käsissä on syntynyt kirjaenkeleitä ja esimerkiksi vesi-ilmapalloista ja liimalla kovetetusta puuvillalangasta koottuja joulupalloja.

Jokaista hittiä Nylund ei kokeile. Joulupalloista koottu kranssi ei esimerkiksi houkuta luonnonmateriaalien ystävää. Tonttuovi odottaa vielä ajatuksen asteella, mutta käpyhyasintteja Nylund teki, kun ystävä pyysi.

Vanhan ikkunan uusi elämä valotauluna. Kuva: Kristiina Nylundin kotialbumi

Valotaulu syntyy näin

Oma merkityksensä askarteluhitin synnyssä on myös joulupajoilla ja kursseilla. Neuvontavastaava Marja-Liisa Katajala tunnistaa valotaulubuumin.

– Valotauluja on tehty aika reippaasti jo pari vuotta, mutta innostus tuntuu edelleen vain kasvavan.

Katajalan vetämässä Taito Keski-Pohjanmaan joulupajassa tehdään pidemmän kaavan mukaan eli ensin painetaan Kokkolan vanhaa kaupunkia esittävä kangas, ja sitten kootaan taulu.

Kangas kiristetään ja nidotaan puukehykseen kiinni. Taakse tulee pahvi, joka rei’itetään halutuista kohdista led-valosarjaa varten. Valojen on tarkoitus loistaa kankaan talojen ikkunoista.

– Ledit eivät kuumene, joten niitä uskaltaa pitää pitkäänkin taulussa päällä, Katajala kertoo.

Puukehysten ja taustapahvin lisäksi valotauluihin käytetään pohjaksi styroksia, finfoamia tai valmiita canvas-pohjia.

– Kannattaa kokeilla, mikä kankaan alla toimii. Väri vaikuttaa, esimerkiksi finfoam voi sävyttää valon keltaiseksi, Katajala neuvoo.

Taustapahvi ja teipinpalat pitävät led-ketjun hyvin paikoillaan. Kuva: Kati Latva-Teikari / Yle

Mikä tekee ideasta hitin?

Kristiina Nylund hakee joka vuosi ideoita myös joulumyyjäisistä ja -markkinoilta Suomesta ja ulkomailta. Tutuksi ovat tulleet muun muassa Tallinna, Praha ja Frankfurt ja tänä vuonna suuntana on todennäköisesti Kööpenhamina.

Nylundin askartelut pääsevät joka joulu kotona esiin. Omia lemppareita ovat käpykranssit, tontut, pulloista tehdyt kynttilänjalat ja risukuusi. Osa koristeista on paikoillaan ympäri vuoden.

– Viimevuotinen risukuusi pääsee seinälle nytkin, koska minusta siitä tuli kaunis.

Leipätyökseen askartelualan yritystä pyörittävä Hannele Koponen on huomannut, että moni aloittaa jo kesällä. Esimerkiksi joulukortteja tehtaillaan jo heinäkuussa.

Vaikka askartelijat tekevät nyt valotauluja, vuoden suurin jouluhitti saattaa vielä odotella tulemistaan. Se voi alkaa yhdestä kuvasta tai ideasta.

Eikö kuusi mahdu kotiin? Kristiina Nylund kokosi risukuusen seinälle ja koristeli. Kuva: Kristiina Nylundin kotialbumi

Koposen mukaan on mahdotonta ennustaa, millainen idea kasvaa hitiksi.

– Joku juju siinä pitää olla houkuttamassa. Tonttuovi esimerkiksi on söpö, joten ei ole mikään ihme, että siitä tuli hitti.

Idea on kokenut päivityksen, sillä nyt ovi ja kokonainen tonttumaailma rakennetaan lyhdyn sisälle, Koponen kertoo. Tonttumaailma lyhdyssä näyttäisikin olevan valotaulujen lisäksi toinen tämän joulun trendi.

Kristiina Nylund arvelee, että askarteluhitin syntymiseen vaikuttavat idean lisäksi helppotekoisuus ja hinta.

– Sen täytyy olla joku sellainen juttu, jonka jokainen osaa tehdä. Ja se syntyy halvoista tai ilmaisista raaka-aineista, esimerkiksi luonnosta löytyvistä materiaaleista.

Nylund rakastaa luonnonmateriaaleja. Joka joulu syntyy asetelma, tällä kertaa linnuilla koristeltuna. Kuva: Kristiina Nylundin kotialbumi

Osa ideoista jää elämään, osa ei. Hannela Koponen ei usko käpyhyasinttien kokevan toista tulemista ainakaan nopeasti - niistä ei ole tänä syksynä kuvia jaettu. Hän itse aikoo tehdä vielä ennen joulua itselleen valotaulun. Kangas ja valot on jo hommattuna.

Kesällä tonttumaisemien rakentamisen aloittanut Nylund aikoo neulahuovuttaa lisää lintuja. Hän tarvitsee niitä vuosittain tekemäänsä joulupöydän kukka-asetelmaan.

– Ajattelin myös vielä kokeilla sukkaan tehtävää betonitonttua, Nylund kertoo.

Suosittelemme sinulle