Hyppää sisältöön

15-vuotias poika hautasi neuvostosotilaan ja hoiti vuosikymmeniä hautaa Ristijärvellä – kuolleesta miehestä löydetty uutta tietoa

Seuraavaksi etsitään kuolleen neuvostosotilaan sukulaisia, jotta he saisivat tietää, missä isoisän tai isoisoisän luut lepäävät.

Valentin Ivanovitš Golubevin hauta sijaitsee Ristijärven Jokikylässä Kainuussa. Kuva: Andrei Kashkarov
Levan Tvaltvadze

Suomalainen Vilho Konttinen on lähes koko elämänsä hoitanut tuntemattoman neuvostolentäjän hautaa Ristijärvellä. Lentäjä putosi Suomen taivaalta talvisodan lopulla, ja tuolloin 15-vuotias Konttinen hautasi tämän.

Suomessa etsintöjä tehnyt pietarilainen toimittaja Andrei Kaškarov selvitti vuosi sitten lentäjän henkilöllisyyden. Kyseessä on vuonna 1918 syntynyt Valentin Ivanovitš Golubev. Nyt on saatu uutta tietoa lentäjän taustasta.

– Onnistuin selvittämään, että hän oli syntynyt 6. helmikuuta Markovon kylässä. Nykyään paikalla on Leningradin alueen Tusinan piirin Krasnyj Bor niminen kylä. Isä työskenteli rautateillä, äiti oli talonpoikaisnainen. Veljiä ja siskoja ei ollut. Vuodesta 1928 perhe asui Leningradissa, koska perheenpää löysi töitä Amiraliteetin telakalta, Kaškarov kertoo.

Ainoan pojan elämä kulki ajalle tavanomaista polkua. Vuonna 1936 Golubev liittyi nuorisojärjestö Komsomoliin. Sitten hän kiinnostui ilmailusta. Vuonna 1937 hänet kutsuttiin puna-armeijaan ja lähetettiin lentokouluun.

Vuonna 1938 nuori luutnantti määrättiin Leningradin sotilaspiiriin 38:nteen pommituslentorykmenttiin, joka sijaitsi Puškinon kaupungissa.

– Pommituslentorykmentistä hänet lähetettiin Suomen rintamalle, jonne muodostettiin 152. lentorykmentti. Siellä hän kuoli, selostaa Kaškarov selvitystyönsä tuloksia.

Golubevin kohtaloksi koitui oman pommin räjähtäminen

26. helmikuuta Golubev lensi viiden pommikoneen ryhmässä, joiden tarkoituksena oli pommittaa rautatiekohteita. Kyseessä oli pommikone mallia I-153. Pommi oli tarkoitus pudottaa syöksyn aikana, mutta se räjähti ennenaikaisesti ja tuhosi koneen.

Viljo Konttinen oli sinä päivänä töissä rautatieasemalla. Hän näki, kuinka lentokone roihusi liekeissä muutaman tunnin ajan. Vasta sitten poika uskalsi lähestyä konetta ja löysi lentäjän ruumiin. Aluksi hän löysi pelkän vartalon ja hautasi sen lähimetsään. Pää löytyi vasta myöhemmin.

Kaikki nämä vuodet Konttinen hoiti hautaa, mutta nyt tehtävää jatkaa hänen tyttärensä.

Sukulaisten etsintä jatkuu

Seuraava tehtävä on löytää kuolleen lentäjän sukulaisia, jotta he saisivat tietää, missä isoisän tai isoisoisän luut lepäävät. Kaškarovin mukaan vanhemmat kuolivat Leningradissa. Heidät haudattiin osittain puretulle Mitrofanin hautausmaalle. Hautoja ei ole löytynyt.

– Sukulaisia on etsitty 12 arkistosta. Kaikki se vaivannäkö saa ajattelemaan, että lentäjän sukulaisia on mahdoton löytää, sanoo Kaškarov, joka kuitenkin jaksaa yhä uskoa, että sukulaisten jäljille on mahdollista päästä.

– Etsintä jatkuu. Olen kirjoittanut monta vetoomusta eri tiedotusvälineisiin, tehnyt kyselyitä netissä ja niin edelleen.

Samaan aikaan lentäjän hauta Ristijärvellä on ennallaan. Jossain vaiheessa suunniteltiin, että venäläiset pystyttäisivät sinne muistomerkin, mutta mitään ei ole toistaiseksi tapahtunut.

– Hänen ruumiinsa siirtoa Venäjälle ja hautaamistaan isänmaan multiin suunnitellaan, mutta mitään konkreettista ei ole tehty, kertoo Kaškarov.

Keskustele aiheesta kello 22:een saakka!

30.10.2019 klo 14:42 Jutussa korjattu kirjoitusvirheitä
30.10.2019 klo 15:15 Juttua täydennetty taustatiedoilla

Lue myös:

Suomussalmen lentokonehylyn kaltaisia historiallisia aarteita on vielä muuallakin – löytöpaikat pidetään visusti salassa

Suosittelemme sinulle