Hyppää sisältöön

Suomessa synnytykset käynnistetään aiemmin kuin Ruotsissa – Asiantuntijat kommentoivat länsinaapurin vauvakuolemia

Ruotsissa tehdyssä tutkimuksessa kuoli useita vauvoja ja tutkimus pysäytettiin viime syksynä.

Ruotsissa pohditaan nyt käytäntöjen muuttamista niin, että suositus synnytyksen käynnistämiselle olisi raskausviikolla 41. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Ruotsissa odotetaan tulosten julkistamista synnytystutkimuksesta, jonka aikana kuusi vauvaa kuoli. Osa menehtyi kohtuun, yksi kuoli synnytyksen jälkeen. Tutkimuksessa selvitettiin yliaikaisen raskauden riskejä.

Aihe on puhuttanut myös Suomessa, jossa esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ja Helsingin yliopistollisen sairaala odottavat tutkimuksen lopullisia tuloksia.

– Täytyy tarkkaan katsoa, johtuivatko kuolemat tutkimuksesta vai oliko taustalla joitain muita syitä, sanoo THL:n tutkimusprofessori Mika Gissler.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin synnytyksien käynnistämisestä vastaavan osastolääkärin Leena Rahkosen mukaan ruotsalaistutkimuksen tuloksista on tiedetty jo viime keväästä lähtien. Tulokset eivät ole kuitenkaan antaneet tarvetta muuttaa Suomen käytäntöä.

Suomessa on maailman alhaisin perinataalikuolleisuus, eli vähiten kohtukuolemia ja ensimmäisen elinviikon aikana menehtyneitä lapsia sekä hyvä neuvolajärjestelmä, joka poimii riskiraskaudet.

– Kun raskaus on kestänyt 41 viikkoa ja viisi päivää, kaikki odottajat tulevat käymään tutkimuksissa ja yleensä silloin aloitetaan jo synnytyksen käynnistäminen ja hyvin harvoin mennään 42 raskausviikkoon tai sen yli, Rahkonen sanoo.

Kumpikaan asiantuntija ei näe, että Suomessa voisi tehdä täysin samanlaista tutkimusta kuin Ruotsissa.

– Suomessa tutkittavien määrät ovat pienempiä ja raskaana olevat ovat neuvolan kautta kontrollissa, jossa käydään tarkasti läpi riskitekijät, sanoo Rahkonen.

– Ruotsalaisten tutkimus aiheutti jo aiemmin keskustelua, mutta siitä oltiin kiitollisia, että joku näin tekee. Suomessa kynnys tämänkaltaiselle tutkimukselle olisi ollut aika korkea, sanoo Gissler.

Gisslerin mukaan Ruotsissa raskauksien on useammin annettu edetä viikolle 42, sillä raskautta pidetään luonnollisena olotilana eikä siihen ole puututtu niin herkästi kuin Suomessa tai muissa Pohjoismaissa. Toisaalta Ruotsissa on esiintynyt enemmän esimerkiksi synnytyksen aikaisia repeämiä kuin Suomessa.

Kuva: AOP

Kuusi kuolemantapausta

Göteborgin Sahlgrenskan yliopistollisen sairaalan johtama tutkimus keskeytettiin eettisistä syistä vauvojen kuolemien jälkeen, kertoivat ruotsalaismediat sekä Guardian-lehti (siirryt toiseen palveluun)viime viikolla. Tutkimus alkoi vuonna 2016 ja se lopetettiin viime syksynä.

Swepis (siirryt toiseen palveluun)-tutkimuksen (Swedish post-term induction study) tarkoituksena oli selvittää yliaikaisen raskauden riskejä ja tarkastella synnytyksen käynnistämisen ajankohtaa. Tutkimuksen tuloksia ei ole julkistettu vielä, mutta niistä on määrä ilmestyä artikkeli lääketieteellisessä julkaisussa.

Yhteensä tutkimukseen piti osallistua 10 000 naista. Osallistujien raskauksien katsottiin edenneen normaalisti. Tutkimukseen kerrottiin ehtineen osallistua noin neljännes tavoitteesta eli 2 760 naista.

Naiset oli jaettu 40 raskausviikon jälkeen kahteen ryhmään. Toisen ryhmän synnytykset käynnistettiin tarvittaessa 41 raskausviikon täytyttyä ja toisen ryhmän 42 viikon täytyttyä.

Kaikki menehtyneet vauvat kuuluivat ryhmään, joiden synnytys oli päätetty käynnistää vasta raskausviikon 42 alkamisen jälkeen.

– Tapauksista yhdellä lapsella oli ollut synnytyksen aikainen hapenpuute ja yhdellä lapsella oli sydänvika, kertoo väitöskirja-aineistoa tutkimuksesta lukenut Rahkonen.

Tapauksesta ovat Suomessa uutisoineet muun muassa Iltalehti (siirryt toiseen palveluun)ja Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Suomessa kaikki raskaana olevat tulevat niin sanotulle yliaikaisuuskäynnille, kun raskautta on kestänyt 41 viikkoa ja viisi päivää.. Kuva: AOP

Suomessa käynnistykset lisääntyneet

Suomessa kaikki raskaana olevat tulevat niin sanotulle yliaikaisuuskäynnille, kun raskautta on kestänyt 41 viikkoa ja viisi päivää. Tällöin tarkistetaan sikiön vointi ultraäänella, kuunnellaan sydänäänet ja tarkistetaan äidin vointi.

– Suomessa joka kolmas synnytys käynnistetään, sanoo lääkäri Rahkonen.

Hänen mukaansa käynnistykset ovat myös lisääntyneet viime vuosina noin 10–15 prosenttia. Rahkonen kertoo, että Suomessa vain neljä prosenttia raskauksista etenee viikolle 42.

– Niissä tapauksissa 70 prosenttia käynnistetään ja 30 prosenttia käynnistyy itsestään.

THL:n tutkimusprofessori Gisslerin mukaan viikkoa 42 pidemmälle edennyt raskaus on hyvin harvinainen.

– Vuosina 2016–18 oli kahdeksan viikolle 43 edennyttä raskautta, niissä yhdessä syntyi lapsi kuolleena, kertoo Gissler.

Gisslerin mukaan nyt voi jo sanoa, että viikko 43 on liian myöhäinen aika synnytyksen käynnistämiselle.

Ruotsalaistutkimuksen saaman huomion jälkeen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin on tullut jonkin verran kyselyitä odottajilta.

– Olemme yrittäneet antaa äideille tarkkaa tietoa asiasta. Suosittelemme herkästi synnytyksen käynnistämistä, jos näemme raskauden jatkamisen nostavan riskejä, kertoo Rahkonen.

Hänen mukaansa Suomessa edelleen vain kolme tuhannesta raskaudesta päätyy kohtukuolemaan.

Synnytys käyntiin heti 40 viikon jälkeen?

Ruotsissa pohditaan nyt käytäntöjen muuttamista niin, että suositus synnytyksen käynnistämiselle olisi raskausviikolla 41, kertoo Dagens Nyheter (siirryt toiseen palveluun).

Uutisen levittyä Ruotsissa, useat naiset ovat myös halunneet synnytyksen käynnistyksen viikolle 41. Myös Suomessa olisi mahdollista linjata käypähoitosuosituksella synnytyksen käynnistämisen viikolle 41.

– Raskaus on kuitenkin normaali tila, niin täytyy katsoa tarkkaan, mitä hyötyä käynnistämisestä olisi, sanoo Gissler.

Hänen mukaansa käypähoitosuositus ei ole sitova, mutta synnytyssairaalat alkaisivat luultavasti sitä seuraamaan.

Synnytyssairaaloiden näkökulmasta yhteinen linjaus olisi hyvä, vaikka nyt jo yliopistollisten sairaaloiden linja on samansuuntainen ja synnytykset käynnistetään yleensä samoilla viikolla.

– Jos synnytyskäynnistys tapahtuisi jo viikon 41 alussa, käynnistetyt synnytykset nousisivat jopa puoleen raskauksista, sanoo Rahkonen.

Guardianin mukaan ei ole kansainvälistä yhteisymmärrystä siitä, miten terveitä raskauksia seurataan, jos ne venyvät yli 40. raskausviikon.

Lehden haastatteleman tutkijan mukaan ruotsalaistutkimuksen jälkeen on mahdollista, että kukaan ei halua enää samalla tavalla tutkia asiaa.

Tutkimuksen tuloksia pidetään kuitenkin jo nyt tärkeinä sen kannalta, miten odottavia äitejä tulisi hoitaa raskauden mentyä yliajalle.

Lue myös:

“Synnytys on lapselle hänen elämänsä vaarallisin hetki” – Mikko Tarvonen on todennäköisesti maailman kokenein kätilö

Lapsi- ja äitikuolleisuus ovat laskussa ympäri maailman – eniten kuolemia on Saharan eteläpuolella

"Isä voi tulla impotentiksi jos osallistuu synnytykseen" – Sairaalasynnytysten historia on taistelua naisten oikeuksien ja tasa-arvon puolesta

Kuolleina syntyneiden määrä saatu pohjalukemiin Suomessa, mutta kaikkia ei voida estää – "Aina selitystä ei vain löydy"

Suosittelemme sinulle