Hyppää sisältöön

Puolukka voi kumota rasvaisen ruoan vaikutuksia: pistää kampoihin sydäntauteja ja diabetesta aiheuttavalle tulehdustilalle

Puolukasta voi olla apua moniin vakaviin vaivoihin, jotka aiheutuvat kehon matala-asteisesta tulehdustilasta.

Marjojen tieteellinen tutkimus on lisääntynyt viime vuosina. Oulun yliopiston mittaustekniikan yksikkö Kajaanissa tekee tiivistä yhteistyötä yritysten kanssa. Kuva: Markus Leskinen / Yle

Puolukalla voi olla merkittäviä terveyshyötyjä ylipainon aiheuttamia ongelmia vastaan.

Tampereen yliopiston tuoreessa tutkimuksessa tutkittiin puolukan vaikutusta lihavuuteen ja elimistön matala-asteiseen tulehdustilaan.

Marjoista löydetyistä terveysvaikutteista on puhuttu pitkään. Puolukka on yksi vähiten tutkituista marjoista, mutta tutkimuksia tehdään yhä enemmän.

Tampereen yliopiston tutkimusta johtanut professori Eeva Moilanen on innostunut tutkimustuloksista ja kertoo itsekin jo syöneensä pakastimensa puolukasta tyhjäksi.

– Puolukka on hyvä lisä terveelliseen ruokavalioon, Moilanen sanoo.

Puolukka voi vähentää ylipainon negatiivia vaikutuksia

Tähän mennessä tutkimusta on tehty vasta hiirillä, mutta tulokset vaikuttavat lupaavilta. Aiemmin samankaltaista tutkimusta on tehty Ruotsissa ja myös siellä tulokset ovat olleet positiivisia.

Tutkimuksessa hiirille syötettiin rehua, joka sisälsi runsaasti tyydyttynyttä rasvaa ja vastasi epäterveellistä länsimaista ruokavaliota.

Ruokavalio aiheutti hiirille metabolisen oireyhtymän kaltaisen tilan, jossa paino nousee ja sisäelinrasvan määrä lisääntyy. Myös paastoverensokeri-, insuliini- sekä kolesteroliarvot nousivat. Hiirille aiheutui matala-asteinen tulehdustila.

Toiselle hiiriryhmälle annettiin puolukkajauhetta rehun seassa. Puolukka ehkäisi runsaasti tyydyttynyttä rasvaa sisältävän ruokavalion haitallisia vaikutuksia kolesteroli- ja sokeriarvoihin.

Myös tulehdusarvot, lihavuushormonitasot ja maksan aineenvaihdunnalliset muutokset olivat vähäisempiä.

Oulun yliopiston mittaustekniikan yksikössä Kajaanissa tutkitaan monia luonnontuotteita, kuten kuvassa olevaa mustikkaa. Kuva: Elisa Kinnunen / Yle

Tässä vaiheessa on vielä epäselvää, mikä puolukassa aiheuttaa tutkimuksessa havaitut terveysvaikutukset. Kyseessä voi olla yksittäinen yhdiste tai monen tekijän yhteisvaikutus.

Soluviljelykokeissa tunnistettiin kuitenkin yhdisteitä, jotka voisivat olla hyödyllisten vaikutusten takana. Resveratrolilla, kversitiinillä, kemferolilla ja proantosyanidiineilla havaittiin vaikutuksia, jotka voivat estää kehon tulehdustilaa.

Näitä aineita löytyy muistakin marjoista ja niillä tiedetään olevan lukuisia terveysvaikutuksia. Esimerkiksi resveratrolia löytyy yleisesti tummista viinirypäleistä, ja sillä tiedetään olevan punaviinillekin esitettyjä terveysvaikutuksia sydän- ja verisuonisairauksien ehkäisemiseen.

Seuraavaksi tutkimuksissa halutaankin ymmärtää, mitkä asiat puolukassa vaikuttavat ja miten. Sen jälkeen voidaan myös selvittää, paljonko marjaa täytyy syödä vaikutuksen aikaansaamiseksi.

Lopulta tutkimuksessa siirrytään tutkimaan puolukan vaikutusta ihmiselle, mikä tuo omat haasteensa, sillä muuttujien määrä lisääntyy. Itä-Suomen yliopistossa on tehty jo mustikkaan liittyen samankaltaista tutkimusta ihmisillä, joka antoi viitteitä tulehdustilan laskemisesta.

Tutkimuksia tehdään myös kosmetiikkaa varten

Puolukan tieteellinen tutkimus on lisääntynyt viime vuosina Suomessa. Aiemmat tulokset ovat nostaneet mielenkiintoa, ja myös kaupallisen puolen kiinnostus on ajanut tutkimusta eteenpäin.

Esimerkiksi Kajaanissa tutkimusyhteistyötä tehdään Oulun yliopiston mittaustekniikan yksikön ja marjayritysten kesken. Yksi tavoitteista on ollut marjojen jalostusasteen nostaminen ja esimerkiksi marjarikasteen kehittäminen.

Yhteistyötä on syntynyt myös kosmetiikka-alan suuntaan. Kajaanin yliopistokeskuksessa kehitetty patentti marjarikasteen tekemiseen on jo myyty kosmetiikka-alan yritykselle.

Oulun yliopiston tutkija Mari Jaakkolan mukaan kosmetiikassa käytettävien marjayhdisteiden terveysvaikutukset on tutkittu huolella, eikä kyse ole vain markkinointikikasta.

– Kuluttajat ovat hyvin tarkkoja siitä, mitä kosmetiikassa käytetään ja miten ainesosat vaikuttavat. Kosmetiikkayritysten kanssa olen huomannut, että tutkimusta on jatkettu vain toimivien yhdisteiden kanssa, Jaakkola kertoo.

Pohjoisen puolukat tehokkaampia?

Puolukan tulehdusta lievittävät ominaisuudet saattavat tarjota apua myös muihin sairauksiin. Solutason tutkimuksista on professori Eeva Moilasen mukaan löydetty merkkejä siitä, että puolukan yhdisteet voisivat auttaa reumassa ja muissa kehon tulehdussairauksissa.

Moilanen arvelee, että arktisen alueen marjat ja muut luonnontuotteet voivat sisältää enemmän terveysvaikutteisia yhdisteitä kuin etelämpänä kasvaneet.

Kasvuympäristön olosuhteet, kuten runsas valon määrä sekä matalat lämpötilat voivat vaikuttaa fenolisiin yhdisteisiin ja niiden suhteisiin.

Marjojen tutkimusta tarvitaan vielä paljon, sillä EU:ssa elintarvikkeiden tai kosmetiikan hyväksyttyyn terveysväittämään täytyy olla selkeä tutkimusnäyttö. Muuten tuotetta ei saa markkinoida terveyshyödyillä.

Tämän vuoksi myös puolukka tarvitsee lisätutkimusta painonhallintaan ja lihavuuden liitännäissairauksien ehkäisyyn liittyen.

Puuron seassa, smoothiessa tai sellaisenaan? Miten sinä syöt puolukkaa? Keskustele aiheesta kello 22:een saakka!

Korjattu proantosyanidi proantosyanidiiniksi 5.11.2019 klo 11:52.

Suosittelemme sinulle