Hyppää sisältöön

Melatoniinista tuli suomalaisten ykköslääke uniongelmiin – markettimyynti räjäytti kysynnän, eikä huippua ole vielä saavutettu

Varsinaisten unilääkkeiden kulutus on puolestaan kääntynyt laskuun.

Melatoniinia kulutetaan vuosi vuodelta enemmän. Varsinaisten unilääkkeiden kulutus taas laskee. Kuva: Simo Pitkänen/Yle

Unensaantia auttavan melatoniinin myynti on kasvanut selvästi sekä apteekeissa että marketeissa.

Helppo saatavuus, lukuisten eri tuotemerkkien markkinointi ja yleinen keskustelu unen merkityksestä on näkynyt suoraan ruokatavarakauppojen melatoniinihyllyllä. S-ryhmässä melatoniinia myydään vuosittain satoja tuhansia pakkauksia.

– Myynti on kappaleissa lähes kolminkertaistunut vuoteen 2015 verrattuna. Viime vuodesta kasvua on ollut noin 60 prosenttia, tietää SOK:n ketjuohjauksen valikoimapäällikkö Samuli Ylisuvanto.

Melatoniinia on ollut jo pidempään saatavana luontaistuotekauppojen ja markettien hyllyiltä. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea katsoo, että alle kaksi milligrammaa melatoniinia sisältävät pilleripakkaukset ovat ravintolisiä ja sitä vahvemmat ovat lääkkeitä.

Riihimäkeläinen taidemaalari Rauli Mård käyttää melatoniinia tasoittaakseen aikaerorasitusta. Mård lentää näyttelyiden takia usein Helsingin ja New Yorkin välillä.

– Joudun hyppelemään aikavyöhykkeiden yli ja myös stressi vaivaa, joten yritän melatoniinilla madaltaa nukahtamisen kynnystä, pilleripurkkia ostamaan tullut taidemaalari selittää.

Rauli Mård käyttää melatoniinia, mutta varsinaiset unilääkket eivät miehelle sovi. Kuva: Ville Välimäki / Yle

"Sitä kysytään joka päivä"

Yliopiston Apteekilla on 17 myymälää eri puolilla maata. Heidän tilastoistaan käy ilmi, että melatoniinin myynti on kasvanut vauhdilla useana vuonna peräkkäin, eikä huippua ole vielä saavutettu.

– Alkuvuoden kehityksen perusteella myynti kasvaa edelleen parikymmentä prosenttia verrattuna viime vuoteen. Jää nähtäväksi, mitä se kasvu on ensi vuonna. Nyt melatoniinia on meidän valikoimassa yli 30 eri merkkiä, kertoo tietopalvelupäällikkö, proviisori Katariina Lehtinen Yliopiston Apteekista.

Kysynnän kasvu on pantu merkille myös yksityisessä Aurinko Apteekissa Riihimäellä.

– Sitä kysytään joka päivä. Niitä myydään useita kymmeniä purkkeja viikossa, kertoo proviisori Johanna Kahma.

Melatoniinia saa vahvempana reseptivalmisteena ja isompina pakkauskokoina, mutta näissä tuotteissa kasvu on ollut maltillisempaa.

Myyjät eivät kilpailusyistä kerro tarkkoja myyntilukuja. Varsinkin ravintolisänä myydystä melatoniinista on vaikeaa saada tietoa, koska kauppa jakautuu monen eri myyjän kesken.

Nykyihminen nipistää unesta

Unihäiriöt ovatkin lisääntyneet erityisesti työikäisten keskuudessa. Jopa 30 prosenttia aikuisista kärsii unettomuudesta vähintään kolmena yönä viikossa.

Työterveyslaitos selvitti unettomuusoireita (siirryt toiseen palveluun) neljän yliopiston kanssa vuonna 2017. Mukana oli lähes 25 000 kuntatyöntekijää.

– Tilapäinen unettomuus näyttää yleistyneen nimenomaan työikäisillä etenkin 2010-luvun aikana, toteaa unitutkija, professori Timo Partonen Terveyden- ja hyvinvoinnin laitokselta.

Unitutkija Timo Partosen mukaan melatoniinin käytöllä ei tutkimuksen valossa ole merkittäviä haittavaikutuksia. Kuva: Jyrki Ojala / Yle

Myös THL:n ja Työterveyslaitoksen yhteistutkimuksesta kävi ilmi (siirryt toiseen palveluun), että yli 40 prosenttia työikäisistä kertoi kokevansa unettomuutta toisinaan, muutaman kerran viikossa tai vähintään muutaman kerran kuukaudessa.

– Ihmiset ehkä ajattelevat, että unesta voi tinkiä, jotta vapaa-aikaan ja velvoitteisiin riittäisi aikaa, Partonen pohtii.

Melatoniinin mahdollisista haittavaikutuksia on kerätty tietoa, mutta Partosen mukaan mitään hälyttävää ei ole tullut esiin.

– Sitä on pitkiäkin aikoja käytetty säännöllisesti esimerkiksi murrosikäisillä ja aikuisilla ilman mitään hälyttävää vaikutusta, Timo Partonen vahvistaa.

Lääkärit suosivat melatoniinia

Melatoniinin suosion kasvu on kääntänyt varsinaisten unilääkkeiden kulutuksen laskuun. Myös nykyiset hoitosuositukset ovat vaikuttaneet lääkekulutukseen.

– Melatoniini on usein ensisijainen vaihtoehto, kun lähdetään hakemaan sopivaa pilleriä potilaan uniongelmiin, toteaa työterveys- ja yleislääkäri Jaakko Pitkäjärvi Suomen Terveystalon Hämeenlinnan toimipisteestä.

Riihimäkeläinen Rauli Mård on kokeillut myös varsinaisia unilääkkeitä.

– Ne eivät ole mun juttu. Minä ja kolmiolääkkeet emme kuulu samaan kuvaan.

Jaakko Pitkäjärven mukaan potilaiden kontrollikäynneissä on käynyt ilmi, että monen kohdalla melatoniini on toiminut hyvin.

Työterveyslääkäri Jaakko Pitkäjärvi muistuttaa, että uniongelmien taustasyyt tulee selvittää. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Työterveyslääkäri kuitenkin muistuttaa, että yhtä lailla tärkeää on tunnistaa potilaan univaikeuksien todelliset syyt.

– Yleensä löytyy joku stressitekijä, kuten kovat paineet ja ongelmat työelämässä tai henkilökohtaisessa elämässä. Työntekijöillä on suuria ongelmia päästä nukkumaan ja saada kunnon yöunet varsinkin työvuoroissa, jotka päättyvät illalla tai yöllä, Pitkäjärvi selittää.

Voit keskustella aiheesta kello 22:een asti.

Suosittelemme sinulle