Hyppää sisältöön

Suomalaisveljekset ovat johdattaneet pikkuseuran alkukauden sensaatioksi koripallon Bundesliigassa: "Saksassa pidetään pienenä ihmeenä, kuinka hyvin olemme aloittaneet"

Suomalaisvalmentajat Tuomas ja Joonas Iisalo ovat vastanneet Saksan Bundesliigan alkukauden suurimmasta yllätyksestä. Bundesliigan pienimmällä budjetilla toimiva seura on aloittanut kauden viidellä peräkkäisellä voitolla.

Tuomas Iisalon valmentama Crailsheim Merlins on Bundesliigan kärkijoukkue. Kuva: AOP/imago sport
Antti-Jussi Sipilä

Suomalaiset Iisalon veljekset - Tuomas ja Joonas - luotsaavat Saksan koripallon Bundesliigan alkukauden yllätysjoukkuetta Crailsheim Merlinsia. Liigan pienimmillä resursseilla operoiva seura on aloittanut kautensa viidellä peräkkäisellä voitolla.

Vastaavaan alkukauden aikana ovat pystyneet vain liigan suurseuroihin lukeutuvat Bayern München ja ALBA Berlin, joiden budjetit ovat lähes kymmenkertaiset Crailsheimiin verrattuna. Näihin lähtökohtiin suhteutettuna Crailsheimin alkukausi on ollut sensaatiomainen.

Päävalmentajana toimivan Tuomas Iisalon mukaan palaset loksahtivat välittömästi oikeaan asentoon elokuun alussa, kun Merlins aloitti valmistautumisen tulevaan kauteen.

– Kyllä alkukausi on ollut ihan huikea. Samaan aikaan tiedostamme sen, ettemme voi jäädä lepäilemään. Muut joukkueet tulevat takaa ja varmasti parantavat omaa pelaamistaan. Saimme pienen etumatkan hyvän valmistautumisen ansiosta, mutta se varmasti pienenee koko ajan, mitä pidemmälle kausi etenee. Paljon on duunia vielä edessä, sanoo Crailsheim Merlinsin päävalmentaja Tuomas Iisalo.

Crailsheim Merlinsin riveissä pelaa kolme entistä korisliigan amerikkalaisvahvistusta. Kuva: AOP / imagosport

Tuomas Iisalo on viihtynyt Merlinsin ruorissa jo keväästä 2016 saakka. Tuolloin Iisalo yritti kääntää Crailsheimin kurssia, mutta sarjapaikan pelastusyritys ei onnistunut. Näytöt olivat kuitenkin annettu ja hänelle sorvattiin välittömästi kahden vuoden jatkosopimus.

Panostus kannatti, sillä Crailsheim palasi Iisalon johdolla Bundesliigaan vuonna 2018. Viime keväänä Merlins säilytti viimeisenä joukkueena paikkansa Bundesliigassa. 34 ottelusta voittoja kertyi vain yhdeksän. Pudotuspelipaikkaan olisi vaadittu tuplasti enemmän voittoja.

Kausi 2018-2019 oli kuitenkin Merlinsin seurahistorian paras. Joukkue piti paikkansa Saksan korkeimmalla sarjatasolla ensimmäisen kerran pelillisillä ansioilla, joten viime kausi oli seuralle kuin mestaruus.

Merlinsin loistava kauden aloitus näkyy ja kuuluu 33 000 asukkaan pikkukaupungissa.

– Nyt kaikki ovat koko ajan loistavalla fiiliksellä. Meidän kaupungissa ja koko Saksassa pidetään pienenä ihmeenä, kuinka hyvin olemme aloittaneet kauden. Tottakai se lämmittää mieltä.

"Viimeisestä tappelusta taitaa olla 12-14 vuotta"

Kolmen kauden ajan Tuomas Iisalon apuvalmentajanaan toimi Vesa Vertio, joka siirtyi kesällä Helsinki Seagullsin valmennustiimiin. Apuvalmentajan tontti ammotti siis tyhjänä, mutta ratkaisu löytyi läheltä.

Alkukesästä Suomen korispiireissä ihmeteltiin, kun kahdesti Salon Vilppaan SM-hopealle ja Suomen cupin mestariksi valmentanut Joonas Iisalo ilmoitti siirtyvänsä veljensä aisapariksi Saksaan. Kolmen päävalmentajavuoden aikana nuorempi Iisaloista oli noussut voittoprosentilla mitattuna korisliigan parhaaksi valmentajana.

Joku voisi ajatella, että valmennustiimin muodostaminen oman pikkuveljen kanssa olisi riski ja niin ajatteli myös päävalmentaja Iisalo

– Jos joku tuntee meidät veljeksinä, niin kyllä se pätee tähänkin yhtälöön. Viimeisestä tappelusta taitaa olla 12-14 vuotta, sanoo Iisalo ja repeää nauramaan.

– Olemme erittäin kilpailullisia Joonaksen kanssa ja eri tavalla temperamenttisia, mutta samaan aikaan hyvin samalla tavalla tehtäväorientoituneita. Kaikki on lähtenyt tosi hyvin liikkeelle.

Joonas Iisalo valmentaa ensimmäistä kauttaan veljensä kanssa. Kuva: AOP/imago sport

Pienet resurssit tulevat esille myös valmennustiimin koossa. Iisalot muodostavat kahdestaan Crailsheimin valmennusosaston, joka on sekin Bundesliigan pienin.

Pikkuveli-Joonaksen vastuulla ovat muun muassa vastustajien tarkkailu sekä fysiikka- ja tukiharjoittelu.

– Molemmilla on hyvin laaja työnkuva. Se on myös hyvin kokonaisvaltainen prosessi, eikä meillä ole ristikkäisiä agendoja. Kaikki toiminta mitä teemme, tähtää pelien voittamiseen.

– Meillä on ollut hyvä balanssi kaikessa tekemisessä. Joonas on ollut hyvä linkki myös pelaajien suuntaan ekstrovertimpänä ihmisenä. Kaikki on mennyt juuri niin kuin olisin voinut parhaimmillani kuvitella.

Joukkuepelien yleinen lainalaisuus ”voittaminen poistaa huolia” pätee Iisalon mukaan myös heidän kohdallaan. Tappiot luonnollisesti lisäävät stressiä ja ongelmia saattaisi ilmaantua.

Tuomas Iisalo on nähnyt alusta asti Joonaksen kanssa työskentelyn isona mahdollisuutena. Päävalmentaja-isoveli uskoi, että heidän persoonansa täydentävät toisiaan ennemminkin kuin sotivat toisiaan vastaan.

Kipinät kuitenkin sinkoilevat päivittäin.

– Meillä on joka päivä tosi kovasanaisia väittelyitä siitä, mitä meidän pitäisi tehdä ja mihin suuntaan tätä prosessia pitäisi viedä. Tällaisia keskusteluja voi käydä ainoastaan silloin, jos on täydellinen luottamus ihmisten välillä.

– Jos luottamusta ei ole, vastaavia keskusteluja ei myöskään synny vaan pidät asioita omana tietonasi. Joonas kertoo varmasti, jos olen tehnyt aiemmin jotain, mistä hän ei ole samaa mieltä. Minä joudun päävalmentajana sitten kriittisesti pohtimaan, että soveltuuko asia meidän prosessiin, koska päävalmentajana olen tästä hommasta vastuussa, sanoo Iisalo.

Iisalon pitää avoimuutta isona voimavarana, koska silloin kaikki keskittyminen kohdistuu oman toiminnan kehittämiseen.

– Jos apuvalmentajana olisi jotain ”jees-miehiä”, jotka vain nyökyttelisivät päätään ja vaikealla hetkellä sanoisivat, että olisin tehnyt asiat paremmin. Minun mielestä meillä on loistava tilanne tällä hetkellä Joonaksen kanssa.

Korisliiga tuottaa erinomaisia pelaajia Bundesliigaan

Erinomaisen valmistautumisen lisäksi Merlins onnistui loistavasti myös pelaajarekrytoinneissa, jossa tarvitaan aina myös ripaus onnea. Iisalon veljeksillä oli selvä visio, minkälaisia pelaajia he haluavat riveihinsä, koska piskuinen seura ei pysty kilpailemaan palkkapussin suuruudella.

Crailsheim Merlinsin kokoonpanoa ei ole iällä pilattu. Joukkueen vanhin pelaaja täyttää loppuvuodesta vasta 27 vuotta.

– Kaikki on lähtenyt siitä liikkeelle, että olemme valinneet oikean tyylisiä pelaajia ja samalla oikean tyylisiä ihmisiä, jotka ovat sulautuneet hienosti yhteen. Tässä on ollut etuna myös se, että Aaron Jones ja Jevontae Hawkins ovat pelanneet Joonaksen alaisuudessa Salon Vilppaassa.

– Lisäksi Jeremy Morgan pelasi viime kaudella Kouvoissa korisliigaa, joten meillä on ollut selkeä kilpailuetu Suomen markkinoille, josta tulee erinomaisia pelaajia myös tälle tasolle. Kun tunsimme pelaajia etukäteen, pystyimme tekemään pelijärjestelmän heidän vahvuuksien ympärille, kertoo Iisalo rauhalliseen tyyliinsä.

Aaron Jones pelasi kaudella 2017-2018 Salon Vilppaassa. Kuva: AOP/Matti Raivio

Minimitavoite sarjapaikan säilyttäminen

Bundesliigassa Iisalot saavat pistää parastaan joka ilta. Veljespari suhtautuu koripalloon suurella intohimolla, eikä ainuttakaan kiveä jätetä kääntämättä joukkueen menestyksen eteen.

Erityisesti liigan kärkijoukkueita vastaan pelatessa Iisalojen osaaminen on kovassa testissä. Erityisesti Petteri Koposen edustaman Bayern Münchenin ja ALBA Berlinin kokoonpanot vilisevät Euroopan eturivin pelaajia.

Kaikki on siis toistaiseksi mennyt paremmin kuin kukaan uskalsi odottaa. Se ei kuitenkaan riitä kunnianhimoiselle valmennuskaksikolle.

Seuraavaksi Crailsheimin huippuvireen pääsevät kokemaan ylemmän keskitason joukkueiksi veikkaillut Oldenburg, Ludwigsburg ja Vechta. Jos voittoputki jatkuu vielä näidenkin pelien jälkeen, runkosarjan yhdeksännessä pelissä vastaan tulee Bayern München.

– Emme ole saavuttaneet vielä edes kauden minimitavoitetta, joka on sarjapaikan säilyttäminen. Se vaatii noin kymmenen voittoa. Seuraavissa peleissä vastustajat kovenevat ja uskon, että se on meille hyvä asia. Se tuo meille hyvän kiireellisyyden tunteen päivittäiseen harjoitteluun, koska meidän pitää pystyä kehittämään peliämme.

Lue lisää:

Joonas Iisalo jättää Vilppaan ja jatkaa valmentamista Saksassa – Ville Tuominen Vilppaan päävalmentajaksi

Suosittelemme sinulle