Suomalaiset ostivat viime vuonna enemmän vaatteita kuin koskaan, mutta käyttivät niihin myös vähemmän rahaa kuin koskaan. Vaateteollisuuden ongelmat ja pikamuodin ympäristövaikutukset ovat jatkuvasti esillä, mutta miksi kulutamme silti kertakäyttömuotia?
– Ei tiedetä, mistä lähteä etsimään vastuullista muotia, ei osata tehdä vertailua eri merkkien välillä eikä osata erottaa viherpesua aidosti vastuullisesta, sanoo suosittua Pupulandia-blogia kirjoittava Jenni Rotonen. Rotonen oli keskustelemassa pikamuodista Ylen aamussa torstaina.
Samoilla linjoilla on eettisen muodin verkkokaupan Ivalo.comin perustaja ja muotialan edunvalvontajärjestö Fashion Finlandin hallituksen jäsen Matti Lamminsalo.
– Jos kysyttäisiin sadalta suomalaiselta, mistä vastuullista muotia voi ostaa ja miten määrittelen sen, väitän että 95 heistä ei osaisi vastata. Pitäisi kääntää keskustelu siihen, mitä vastuullisuus oikeasti on ja miten se voidaan ymmärtää yksinkertaisesti, Lamminsalo sanoo.
Paljonko vastuullisesti tuotettu t-paita maksaa?
Mistä kuluttaja voi sitten tunnistaa vastuullisen brändin? Yhdestä asiasta sitä ainakaan ei tunnista.
– Vastuullisuus, laatu ja halpuus eivät koskaan tule samassa paketissa. Ihmisten hintamielikuva on tosi vääristynyt. Ei ymmärretä, mitä vastuullinen tai laadukas vaate oikeasti maksaa, Rotonen sanoo.
Konkreettisen esimerkin antaa keskustelun kolmas osallistuja, muotioikeuden tutkija Heidi Härkönen. Hänen mukaansa vastuullisesti tuotettu t-paita ei voi maksaa viittä euroa, vaan ennemminkin noin 30–40 euroa.
Härkösen mukaan jo kaupassa kannattaisi ylipäätään tutkia, millaisen vaatteen on ostamassa ja ostaa kestävää.
– Kuluttajan pitäisi pystyä tunnistamaan näppituntumalla hyvälaatuinen materiaali. Käännä vaate toisin päin ja katso, miten saumat menevät. Onko vaate huolella tehty? Katso pesulapusta, mitä materiaaleja on käytetty. On myös kalliita brändejä, jotka tekevät huonolaatuisia vaatteita, Härkönen sanoo.
Bloggaajan paras vastuullisuusneuvo
Pupulandian Jenni Rotonen haluaisi muuttaa ajatuksia vaatteiden ostamisesta. Rotosen mielestä trendi- ja sesonkiajattelusta pitäisi luopua kokonaan.
– Mun paras vastuullisuusneuvo on, että tunne oma tyylisi. Silloin ei tule hutiostoksia ja uskaltaa tehdä arvokkaampia ostoksia koska tietää, että ne tulevat pitkäaikaiseen käyttöön. Yksinkertaisesti etsii sen oman tyylinsä, ja sen jälkeen on halua panostaa niihin vaatteisiin, jotka hankkii.
Miten vastuullisia valintoja voi tehdä kuluttajalle helpommaksi? Voit katsoa koko keskustelun artikkelin yläosasta.
Lue myös: