Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Kiinalaisfirma jätti arvorakennukset kylmilleen – jos viranomaismääräystä ei totella, lämmitys käynnistetään vaikka pakolla

Fin-China Business Centerin omistamat rakennukset seisovat tyhjillään Heinolassa.

Heinolan vanhan Seminaarin kiinteistö
Suojellut rakennukset ovat olleet aikoinaan opettajankoulutuksen käytössä. Kiinalaistaustainen yritys suunnitteli tiloihin sote-koulutusta. Kuva: Vihtori Koskinen / Yle
Janne Ahjopalo
Avaa Yle-sovelluksessa

Viranomainen on nyt virallisesti määrännyt Heinolan kylmilleen jääneet arvorakennukset lämmitettäväksi.

Kiinalaistaustainen Fin-China Business Center on lämmittänyt viittä omistamaansa rakennusta Heinolassa viimeksi keväällä. Syynä laiminlyöntiin on yhtiön rahapula ja se, että bisneidea terveydenhuollon ammattilaisten kouluttamisesta ei toteutunut.

Hämeen ely-keskus on vastikään lähettänyt yritykselle määräyksen, että rakennukset on lämmitettävä välittömästi ja rikkoutuneet ikkunat pitää korjata. Toimenpiteet olisi tehtävä 15. marraskuuta mennessä. Jos näin ei tapahdu, ely vaatii yritykseltä selvityksen ja käynnistää lämmitystoimenpiteet yhtiön kustannuksella.

Ikkunoita rikki ja paikkoja sotkettu

Ely-keskuksen lakimies Jonna Lahdelma ei ole aiemmin törmännyt moiseen tapaukseen. Asiassa sovelletaan lakia rakennusperinnön suojelemisesta. Yle ei tavoittanut yhtiön edustajaa kommentoimaan tilannetta Heinolassa.

Suojellut rakennukset ovat olleet aikoinaan opettajankoulutuksen käytössä. Viime aikoina rakennuksille on tehty ilkivaltaa: ikkunoita on rikottu ja paikkoja sotkettu. Rakennukset ovat parhaillaan myynnissä, mutta ostajaa ei ole löytynyt.

Lue myös:

Kylmyys hiipii arvokiinteistöjen rakenteisiin Heinolassa – kiinalaisfirman rahat loppuneet, eivätkä riitä lämmitykseen

Vanhat opettajankoulutuslaitoksen arvokiinteistöt seisovat Heinolan keskustassa kylmillään ja alttiina ilkivallalle

Suosittelemme