Hyppää sisältöön

Kainuun ammattiopiston kokkiopiskelijat kokeilivat yhä harvemman taitamaa hirvenlihan leikkuuta – "Tämä on ensimmäinen ja viimeinen kerta"

Lihankäsittelyssä korostuu, että liha ratkotaan kalvoja pitkin oikeasta kohdasta ruhoa.

Lihanleikkaaja Esko Puumalainen näyttää Kainuun ammattiopiston kokkiopiskelijoille mallia, kuinka hirvenlihaa leikataan. Kuva: Jarmo Nuotio / Yle

Hirvenlihan käsittely on taito, jonka harva osaa tai haluaa opetella. Kajaanin riistanhoitoyhdistys järjesti torstaina Kainuun ammattiopiston kokkiopiskelijoille hirven paloittelupäivän.

Lihanleikkaaja Esko Puumalainen harmittelee, kun halukkaita hirvenlihan käsittelijöitä ei ole.

– Kyllä tätä taitoa pitäisi saada vietyä eteenpäin, kun vain olisi harjoittelijoita. Ei ole näkynyt tosissaan halukkaita, jotka ryhtyisivät tähän hommaa, jota ei edes yhtenä syksynä opi.

Puumalainen kehottaa ensimmäisenä ottamaan hirveltä lavan irti. Käsiteltävä liha kannattaa myös puhdistaa mahdollisimman hyvin.

– Ettei kotona tarvitse enää toista päivää uhrata siihen puhdistukseen.

Kokenut lihanleikkaaja pitää merkittävänä, että alkuun liha ratkotaan kalvoja pitkin oikeista kohdin. On tärkeää, että ainakin fileet ja paistit saadaan ehjänä pakkaseen. Ruhon pehmeiksi menneistä osista saa jauhelihaa, Puumalainen muistuttaa.

Kainuun ammattiopiston opiskelija Jonni Härkösen ukki metsästää. Härkönen on käsitellyt hirvenlihaa aikaisemminkin, toisin kun Petra Oikarinen.

– Tämä on ensimmäinen ja viimeinen kerta, naurahtaa Oikarinen.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Suosittelemme sinulle