Hyppää sisältöön

Oulun yliopistossa kehitettiin kaivinkone, joka pärjää ilman kuskia – automaation läpilyönti on kuitenkin vielä vuosien päässä

Tutkijan mukaan kaivinkonekuskien ei kuitenkaan vielä kannata pelätä menettävänsä töitään koneille.

Kuskiton kaivinkone kaivaa maata.
Oulun yliopiston kehittämä kaivinkone ei tarvitse kuskia työtä tehdäkseen. Kuva: Timo Nykyri / Yle
Päivi Annala

Oulun yliopistossa on kehitetty itsenäisesti työskentelevä kaivinkone. Kaivuri työskentelee autonomisesti ilman kuljettajaa ohjaamoon sijoitettujen kolmen tietokoneen ja tekoälyn avulla.

Työkoneiden automaatio kehittyy kovaa tahtia, ja Oulussa kehitystä halutaan edesauttaa avoimella sovellusalustalla. Rakennusteollisuudessa käytetään jo työkoneieden automaatiota laajasti.

Oulun yliopiston professori Rauno Heikkilän mukaan erilaisia opastavalla ja ohjaavalla automaattisella moodilla toimivia työkoneita on Suomessa käytössä yli 3000 kappaletta. Heikkilän mukaan pitkälle kehitetyt automaatiokoneet otetaan teollisuudessa käyttöön nopeasti, jos niistä on todellista hyötyä käytännön työssä.

– Suomen infrateollisuus on osoittanut todella nuorekasta innovatiivisuutta ja rohkeutta uuden teknologian käyttöönotossa, Heikkilä sanoo.

Vaikka säästöjä ja tehokkuuta tavoitellaankin automatiikalla ja robotiikalla, löytyy kaivinkoneen kuljettajalle töitä vielä vuosiksi, rauhoittelee tutkija Tomi Makkonen Oulun yliopistosta. Avain autonomian lisääntymiselle on tekoäly. Hänen mukaan kaivinkoneen kuljettajan ei vielä tarvitse pelätä, että kone veisi työpaikan.

– Se tulee olemaan vielä monen vuoden takana. Ilman tekoälyä ei pystytä tekemään koneista tarpeeksi hyviä, että ne yksinkertaisissa tapauksissa pystyisivät korvaamaan täysin kaivinkonekuljettajan.

Itseohjautuvien työkoneiden kehitystä tehdään kiivaasti eri puolilla maailmaa, kuten Japanissa. Oulun yliopiston kehitystyö poikkeaa siinä, että se ei ole salaista, vaan avointa. Nyt esitelty tekoälyä hyödyntyvä automaatiokehitys on vasta alussa, mutta se kasvaa koko ajan.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Suosittelemme sinulle