Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Tässä ovat kalenterivuoden parhaat suomalaistykit NHL:ssä – Patrik Laine kaukana kärjestä!

Floridan Aleksander Barkov on kalenterivuoden tehokkain suomalainen maalintekijä NHL:ssä. Patrik Lainetta kuluva vuosi ei ole kohdellut maalien osalta hyvin.

Aleksander Barkov lähikuvassa.
Aleksander Barkov on kalenterivuoden tehokkain suomalainen maalintekijä NHL:ssä, mutta tällä kaudella hän on tehnyt vain yhden maalin. Kuva: AOP
Tommi Seppälä
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomalaiset operoivat NHL:ssä tätä nykyä näyttävämmin ja leveämmällä rintamalla kuin koskaan aiemmin. Tämä näkyy tietenkin myös pistetilastoissa. Harvoin – jos koskaan – on maailman kovimmassa jääkiekkoliigassa ollut kotimaista maalintekopotentiaaliakin, kuten nyt.

Tästä kuluva kalenterivuosi on ollut yksi hyvä merkki, vaikka ihan kovinta ilotulitusta ei ollakaan nähty.

On ennen kuulumatonta, että NHL:stä löytyy jopa kolme potentiaalista kotimaista neljänkymmenen maalin pelaajaa. Aleksander Barkov, Mikko Rantanen ja Patrik Laine ovat kaikki pelaajia, joille neljäkymmentä maalia on täyttä realismia. Varauksella tähän kategoriaan voisi nostaa myös Sebastian Ahon.

Aho kuuluu vähintäänkin kolmenkymmenen maalin kerhoon.

Samaan kerhoon pyrkivät lisäksi Erik Haulan ja Joel Armian kaltaiset pelaajat. Aika näyttää, minkälainen maalitykki New York Rangersin Kaapo Kakosta kasvaa. Kahdenkymmenen maalin pelaajia Suomella riittääkin tulevina vuosina sitten iso kasa Teuvo Teräväisestä Mikael Granlundiin.

Joonas Donskoi, Jesperi Kotkaniemi, Kasperi Kapanen muun muassa ovat kaikki pelaajia, joilta sopii odottaa tulevaisuudessa vähintään kahtakymmentä maalia.

Patrik Laine 2019
Patrik Laineen kuuluisa kuti. Laine on tehnyt alkukaudella kolme maalia. Kuva: Getty Images

Jos suomalaisten maalipörssiä tarkastelee kausitilastojen sijaan kalenterivuosittain, tarjolla on jopa hieman yllättäviä käänteitä. Vai kuka olisi uskonut, että Patrik Laine on vuoden 2019 osalta vasta kahdeksanneksi paras suomalainen maalintekijä NHL:ssä?

Vuonna 2017 Laine teki 35 osumaa ja oli koko NHL:n seitsemänneksi paras maaliruisku. Vuonna 2018 Laine iski limpun reppuun peräti viisikymmentä kertaa. Kaikista pelaajista Tesoman tiikerin eteen kiilasi ainoastaan Washingtonin Aleksander Ovetshkin 54 maalilla.

Vuosi 2019 on kuitenkin ollut Laineelle kuiva, vaikka tämä kuluvaa kautta onkin pelannut yli pisteen (12, 3+10) keskiarvolla. Laine on tehnyt 55 ottelussa ainoastaan yhdeksän osumaa. Se riittää suomalaisten pörssissä vasta jaetulle kahdeksannelle sijalle yhdessä Valtteri Filppulan, Jesperi Kotkaniemen ja Kasperi Kapasen kanssa.

Koko NHL:n pörssissä Laineen sijoitus pyörii kahdensadan paikkeilla.

Suomalaispörssin kärjestä löytyy Lainetta lukuun ottamatta odotetut nimet. Barkov on tehnyt tänä vuonna 21 ja Mikko Rantanen 19 maalia. Näitä seuraa Sebastian Aho 18 osumalla.

Sen jälkeen tuleekin listan ensimmäinen yllätysnimi Joel Armia. Upean alun kaudelleen saanut porilainen on tehnyt vuoden 52 ottelussa 16 maalia. Täydellä kaudella tahti tarkoittaisi 25 maalia, mikä onkin Armialle tällä kaudella täyttä realismia, niin vahvaa on ässäkasvatin tekeminen kaikilta osin.

Puolustajista tehokkain oli Dallasin Miro Heiskanen kahdeksalla osumallaan. Yllättävää sen sijaan on, että tasaviisikon 990 minuuttia pelannut ja ylivoimallakin yli 110 operoinut Buffalon Rasmus Ristolainen on tehnyt tänä vuonna vain yhden osuman 51 ottelussa.

Mikko Rantanen on noussut parissa vuodessa NHL:n tähtipelaajien joukkoon.
Kuva: Getty Images

Armia sen sijaan nousee korkealle myös jos katsotaan tehtyjä maaleja pelattua tuntia kohden. Montreal-laiturin 1,17 maalia tuntia kohden on toiseksi paras suomalaisnoteeraus Mikko Rantasen (1,31) jälkeen. Tai oikeastaan kolmanneksi paras, koska listan kärjestä löytyy Erik Haula (2,10). Haulan kahdentoista ottelun otoskoko on vain vielä hieman pieni.

Laine on muuten tehnyt kalenterivuonna 2019 vain 0,56 maalia tuntia kohden. Lukema riittää Suomi-pörssissä sijalle 16.

Laineen puolustukseksi on sanottava, ettei onnikaan ole ollut tämän puolella. Laineen kymmenen tolppalaukausta on ylivoimaisesti kovin lukema suomalaisista, kerran Tappara-kasvatti on kilauttanut myös ylirimaan. Aho ja Kapanen ovat osuneet tällä kaudella kumpainenkin tolppaan neljästi.

Ylärimaan suomalaisista ovat Laineen lisäksi osuneet Joonas Donskoi, Jesperi Kotkaniemi, Rasmus Ristolainen, Artturi Lehkonen, Mikko Rantanen ja Miro Heiskanen, kaikki kertaalleen.

Parhaat laukaisuprosentit vähintään kaksikymmentä ottelua pelanneista löytyvät Rantaselta (16,4), Barkovilta (16,2) ja Valtteri Filppulalta (15,5). Voittomaaleja on tänä vuonna kirjattu eniten Mikko Rantaselle ja Sebastian Aholle (4). Kolmeen ovat yltäneet Joel Armia ja Roope Hintz.

Kuluvana vuonna NHL:ssä pelanneista suomalaisista ilman osumaa jäivät, tai ovat toistaiseksi jääneet, Henri Jokiharju, Jori Lehterä, Julius Honka, Markus Hännikäinen, Juho Lammikko ja Juuso Välimäki.

SUOMALAISTEN MAALIT 2019

Aleksander Barkov 21
Mikko Rantanen 19
Sebastian Aho 18
Joel Armia 16
Teuvo Teräväinen 15
Roope Hintz 14
Joonas Donskoi 10
Valtteri Filppua, Kasperi Kapanen, Jesperi Kotkaniemi, Patrik Laine 9
Miro Heiskanen 8
Erik Haula, Mikael Granlund 7
Markus Granlund, Esa Lindell 6
Henrik Borgström, Artturi Lehkonen 5
Sami Vatanen, Saku Mäenalanen, Mikko Koivu 4
Markus Nutivaara 3
Kaapo Kakko 2
Miikka Salomäki, Juuso Riikola, Sami Niku, Jesse Puljujärvi, Ville Heinola, Olli Määttä, Leo Komarov, Rasmus Ristolainen 1

MAALIT PER 60 MINUUTTIA

Erik Haula 2,10
Mikko Rantanen 1,31
Joel Armia 1,17
Aleksander Barkov 1,04
Roope Hintz 0,98
Sebastian Aho 0,95
Teuvo Teräväinen 0,88


Patrik Laine 0,56

VOITTOMAALIT

Mikko Rantanen, Sebastian Aho 4
Joel Armia, Roope Hintz 3
Artturi Lehkonen, Valtteri Filppula, Jesperi Kotkaniemi, Mikael Granlund, Miro Heiskanen, Joonas Donskoi, Aleksander Barkov 2

ALIVOIMAMAALIT

Kasperi Kapanen, Sebastian Aho 3
Joel Armia 1

YLIVOIMAMAALIT

Mikko Rantanen 11
Aleksander Barkov 7
Joel Armia 5
Roooe HIntz, Teuvo Teräväinen, Patrik Laine 4

Lue myös:

Näin Tkachuk teki näyttävän voitto-osuman jalkojensa välistä – Pekka Rinteelle vasta kauden toinen tappio

Lähteet: Patrik Laine sivussa myös seuraavasta Winnipeg Jetsin ottelusta

Kommentti: New Jersey Devilsin pitää etsiä nopeasti uusi ykkösmaalivahti – joukkueen konttaamista ei pysty pysäyttämään edes ykköspuolustajaksi noussut Sami Vatanen

Suosittelemme