Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Joona Sotalan MM-taival päättyi valtavaan pettymykseen – nuori lupaus kukisti hallitsevan mestarin

Joona "Serral" Sotalan tie StarCraft 2:n MM-kisoissa Yhdysvalloissa päättyi tiukkaan välierätappioon.

Joona Sotala pelaa StarCraft II -peliä.
Joona "Serral" Sotala ei onnistunut uusimaan maailmanmestaruuttaan. Kuva: Helena Kristiansson / Blizzard Entertainment
Otto Rönkä
Avaa Yle-sovelluksessa

StarCraft 2:n maailmanmestari vaihtuu tänä vuonna. Asia varmistui, kun hallitseva mestari Suomen Joona "Serral" Sotala joutui taipumaan Yhdysvaltain Anaheimissa pelatussa jännittävässä MM-välierässä italialaiselle Riccardo "Reynor" Romitille kartoin 2-3.

Aikaisin lauantaiaamuna Suomen aikaa pelattu kahden Zerg-pelurin välinen jännitysnäytelmä alkoi väkevässä suomalaiskomennossa Sotalan viedessä avauskartan nimiinsä lähes minuuteissa.

Vasta 17-vuotias sensaatio Romiti kuittasi kuitenkin heti perään. Kakkoskartta meni italialaiselle myös nopean pelin jälkeen, ja kolmannessa erässä nähty väkevä Mutalisk-peli siivitti Romitin jo 2-1-johtoon.

Nämä olivat tähän mennessä ensimmäiset Sotalan häviämät pelit koko MM-turnauksessa. Kylmistä hermoistaan tunnettu suomalainen ei kuitenkaan horjunut – 2-2-tasoituksen sinetöi Romitin Ultraliskien eteen heitetty tyylikäs Infested marine -seinämä.

Ratkaisevan viidennen pelin Sotala käynnisti ovelalla Mutalisk-strategialla, mutta Romiti pysyi suomalaismestarin pelissä mukana. Kartta venyi pitkäksi jännitysnäytelmäksi, jossa suomalainen ei kuitenkaan saanut konettaan täysin käyntiin vaan joutui takaa-ajajaksi.

Romitin strategia oli lopulta terävämpi, eikä italialainen johtoasemastaan luopunut. 3-2-lopputulos tiesi italialaiselle paikkaa finaalissa – ja samalla ennakkosuosikki Sotalan putoamista MM-turnauksesta.

- Olen niin iloinen. Serral on todella hyvä pelaaja, joten olen todella onnellinen voitosta, nuori Romiti säteili välierävoiton jälkeen haastattelussa.

Pettynyt Sotala häipyi ottelun jälkeen nopeasti lavalta. Lyöty mestari tviittasi pian kuitenkin ajatuksiaan:

- Minulla ei ole hajuakaan, mitä oikein tein kakkospelissä ja viimeinen matsi meni täysin myttyyn. En osaa oikein kunnolla arvioida, kuinka pahasti heitin, enkä varmaan haluakaan tietää. Onnea Reynorille finaaliin joka tapauksessa, toivottavasti hän yltää voittoon, Sotala kommentoi englanniksi.

Sotalasta tuli vuosi sitten StarCraft-historian ensimmäinen ei-korealainen maailmanmestari. Romitilla on mahdollisuus jatkaa tarua, mutta vastaan tulee satavarmasti korealainen. Toisessa välierässä finaalipaikasta taistelevat Kim "Classic" Doh Woo ja Park "Dark" Ryung Woo.

Yle esittää StarCraft 2:n MM-lopputurnauksen suorana Yle Areenassa ja Twitch.tv:ssä perjantain ja lauantain välisenä yönä 1.–2.11.. Välierät ja loppuottelu pelataan lauantaiaamuna.

Lisää aiheesta:

Joona "Serral" Sotala eteni näytöstyyliin jatkoon StarCraftin MM-kisoissa – "Älytöntä, en odottanut tällaista"

Maailmanmestaruuttaan puolustava Joona "Serral" Sotala ei pelkää kuolemanlohkoa – "Kaikki muut on kaadettava, jos aikoo voittaa"

E-urheilun tuore maailmanmestari Joona "Serral" Sotala on kuin sekoitus Kimi Räikköstä ja Seppo Rätyä – kylmäpäinen suomalainen mursi korealaisten 20 vuotta kestäneen ylivallan

Suosittelemme