Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Heinola debytoi AHL:ssä lauantaina, ovi Suomeen edelleen auki: "Pian aletaan tehdä päätöksiä"

Ville Heinola pääsee lauantaina taas tositoimiin, tällä kertaa farmiliiga AHL:n puolella. Paluu Suomeen on sekin edelleen mahdollista.

Ville Heinola juhlii maalia.
Ville Heinola juhli uransa avausmaalia NHL:ssä Pittsburgia vastaan. Kuva: Getty Images
Tommi Seppälä
Avaa Yle-sovelluksessa

VANCOUVER. Tulihan se sieltä. Winnipegissä upean syyskauden pelanneen Ville Heinolan tilanteesta saatiin lopulta odotella tietoja lähes pari viikkoa. Edellisen kerran toissa viikolla pelannut Heinola pyöri puolitoista viikkoa NHL-joukkueen mukana ylimääräisenä pelaajana vailla tietoa siitä, missä pelit seuraavaksi jatkuvat.

Torstaina Winnipeg-GM Kevin Cheveldayoff tuli ulos asian kanssa: Heinola siirtyisi AHL-joukkue Manitoba Mooseen.

– En oikein itsekään tiedä, mikä siinä kesti. Minä olen vain koko ajan mennyt sinne, mihin on käsketty. Kai ne sitten aika tarkkaan pohtivat, että missä minua kannattaa jatkossa peluuttaa, Heinola totesi Yle Urheilulle perjantaina.

Heinola itse sai tiedon asiasta niin ikään torstaina oltuaan NHL-ryhmän matkassa Kaliforniassa. Saatuaan tiedon Heinola pakkasi tavaransa ja lensi yksinään San Josesta Denverin kautta Winnipegiin, missä tämä tekee AHL-debyyttinsä lauantaina ottelussa Grand Rapidsia vastaan.

– Denveristä lensin Winnipegiin niin pienellä koneella, että koko ajan pelotti, Heinola nauroi.

Vakavoiduttuaan Heinola ei peitellyt pettymystään seuran ratkaisuun. Näihin tunteisiin Heinolalla on rehellisyyden nimissä kaikki oikeudet. Vasta 18-vuotias suomalaispuolustaja oli helposti kuuden parhaan Jets-puolustajan joukossa läpi syksyn. Tehot 1+4 riittävät edelleen Winnipegin puolustajapörssissä sijalle kolme.

Ville Heinola
Ville Heinola tekee AHL-debyyttinsä lauantaina. Kuva: Getty Images

Mikäli NHL-seura haluaa siirtää tulokassopimuksen käynnistymistä vuodella, se voi siirtää nuoren pelaajan farmiin, takaisin junioreihin tai joidenkin suomalaisten tapauksessa vaikka Eurooppaan ennen kymmenettä ottelua. Vasta kymmenes pelattu ottelu polttaa tulokkaan diilistä ensimmäisen vuoden.

Heinola ehti pelaamaan kahdeksan ottelua, ja NHL-ovi meni 22. lokakuuta pelatun Los Angeles-ottelun jälkeen kiinni – tältä kaudelta.

– Tietenkin se on pettymys. Kaikki haluavat pelata NHL:ssä, enkä minä tee siinä poikkeusta. Päällimmäisenä on tunne, että olisin kyllä pärjännyt tuossa. Mutta samaan aikaan osaan nähdä ison kuvan. Tässä on hyvin aikaa, joten hosumalla ei kannata riskeerata tulevaisuutta, Heinola järkeili.

Tästä on juuri kyse. Vaikka Heinolan hienoista otteista ei haluaisikaan ottaa mitään pois, tosiasia on, että nuoren puolustajan nousu Jets-pakiston eturiviin kertoo enemmän Winnipegin puolustajakaluston tasosta kuin Heinolan valmiuksista. Heinola ei ole vielä valmis armottomaan 82 ottelun runkosarjamaratoniin.

Tästä syystä Heinola lähti kasvamaan korkoa alemmille tasoille, missä tarjolla on isossa roolissa isoja minuutteja.

”Suomeen paluu edelleen pöydällä”

Nähtäväksi jää, missä Heinola lopulta kauden pelaa. Vaikka nyt suuntana on AHL, Suomeen ja Lukkoon paluu ei sekään ole poissuljettu vaihtoehto. Lukko ja Suomi mahdollisine maajoukkuekomennuksineen tuntuisivat Heinolan tapauksessa edelleen järkevämmältä vaihtoehdolta kuin törmäilyliiga AHL, missä pelissä on usein enemmän vauhtia kuin ajatusta.

– Olen katsonut kaikki Jetsin ottelut. Heinola uskalsi aina pelata peliä kovimmankin paineen alla, vaikka päälle tuli isoimmat kaverit. Hän haluaa aina kiekolle ensin ja on valmis ottamaan osumaa tehdäkseen peliä. AHL:ssä peli on sekavampaa ja syötöt tulevat usein jalkoihin ja muuta, AHL-joukkueen päävalmentaja Pascal Vincent sanoi perjantaina Winnipeg Sunissa.

– Hänen kaltaiselleen erittäin älykkäälle pelaajalle tämä saattaa olla pieni haaste.

Juuri tästä syystä Heinolan kannattaisi palata Suomeen, missä harjoitellaan ja pelataan laadukkaammin kuin AHL:ssä.

– Suomeen paluu on edelleen pöydällä. Mitään vaihtoehtoa ei ole vielä hakattu kiveen. Varmasti tässä nyt hetki mietitään agentin ja seurajohdon kanssa, mikä se paras vaihtoehto olisi. Eiköhän siinä minunkin mielipidettä kuunnella, Heinola totesi.

– Aika pian näitä päätöksiä täytyy alkaa tehdä. En jaksa olla loputtomiin epätietoisuudessa sen suhteen, missä tämän kauden pelaan.

Suomeen Heinola palaisi mielellään.

– Totta kai olisi hienoa palata Suomeen ja pelata siellä. Onhan tässä maajoukkue käynyt itselläkin mielessä, vaikka en tiedä, mitä muut tahot siitä ajattelevat. Toisaalta voisi AHL:ssäkin olla kivaa. Ehkä seurajohto haluaisi, että opettelisin täällä pohjoisamerikkalaista peliä, Heinola pyöritteli.

– En vain itse koe, että kaukalon koko minulle mikään ongelma on, oli se minkä kokoinen tahansa.

Lue myös:

Roope Hintzillä ja Sebastian Aholla kahden maalin iltapuhde – Dallasin suomalaiskomeetta sivusi jo viime kauden maalimääräänsä

Jokiharjulle vihdoin NHL-uran avausmaali – 52 ottelua se otti: ”Olen löytänyt itsestä uusia piirteitä”

Tässä ovat kalenterivuoden parhaat suomalaistykit NHL:ssä – Patrik Laine kaukana kärjestä!

Näin Tkachuk teki näyttävän voitto-osuman jalkojensa välistä – Pekka Rinteelle vasta kauden toinen tappio

Suosittelemme