Hyppää sisältöön

Kommentti: Kaiken takana oli Erkka, mutta nyt TPS:n nukketeatterin langat menivät umpisolmuun – vain yksi temppu voisi toimia

Erkka Westerlundin pitäisi astua rohkeasti esiin ja kantaa vastuu tekemistään päätöksistä, jos hän yhä päätöksiä Turun Palloseurassa sanelee, kirjoittaa toimittaja Jussi Paasi.

Erkka Westerlund
Erkka Westerlund liittyi HC TPS Oy:n hallitukseen elokuussa. Kuva: Pavel Tabarchuk / KHL / AOP
Jussi Paasi

”Kaiken takana on nainen”, laulavat iloiset turkulaisveljekset Matti ja Teppo sympaattisessa klassikkokappaleessaan.

Aurajoen rannoilla tuon rallin olisi voinut tämän kiekkosyksyn aikana sanoittaa uudelleen: ”Kaiken takana on Erkka.”

Jääkiekkoprofessori Erkka Westerlund on nimittäin pidellyt urheilullisia lankoja tiukasti käsissään siitä lähtien, kun hänet värvättiin Turun Palloseuran hallitukseen.

Asetelma on vähintäänkin kummallinen. Westerlund on nimellisesti hallituksen rivijäsen, mutta hänen valtansa ulottuu TPS:n isoihin urheilullisiin päätöksiin. Valtaa on viljalti, vastuuta ei lainkaan.

Lajipiireissä Westerlundin vahvaa roolia on kummasteltu jo pitkään. Julkisesti harva on uskaltanut näkemyksiään ääneen sanoa, mutta kultasormi Hannu Jortikka teki – tavoilleen uskollisena – raikkaan poikkeuksen.

Kuuden mestaruuden ”Jortsu” ei säästellyt verbaalisia lahjojaan, kun hän antoi palaa Yle Puheen Jääkiekkokierroksella.

– Se pelko tässä on, että Erkka rupeaa keräämään tätä hänen klaaniaan, joka on pyörinyt hänen kanssaan Jokereissa ja muualla. Siellä on jopa oma poikakin ollut mukana. Jos se steppi otetaan, niin on turkulainen jääkiekko semmoisessa solmussa, ettei ole koskaan ennen ollut, Jortikka jyrisi.

Jortikka osui naulan kantaan.

Kalle Kaskinen
Kalle Kaskisen työt TPS:n päävalmentajana päättyivät perjantaina. Kuva: Tomi Hänninen

Westerlundin tultava pois lavasteista

Varmaa on, että Westerlundin kaverien puhelimet ovat pirisseet viime viikkojen aikana kiivaasti. Kukaan ei yllättyisi, jos mustavalkoisten palkkalistoille värvättäisiin lähitulevaisuudessa TPS-legenda Hannu Virta ja Virran tavoin pitkään Westerlundin kanssa yhteistyötä tehnyt valmentaja Tomi Lämsä.

Eikä pidä hämmästyä, jos turkulaisten ensi kauden valmennusryhmästä löytyy nimi Westerlund. Siis Tomas Westerlund, Erkan poika.

Nukkemestari Westerlund päätti aiemmin syksyllä, ettei päävalmentaja Kalle Kaskista saa potkia pihalle. Kokenut valmentaja halusi suojella kollegaansa viimeiseen asti. Urheilujohtaja Antero Niittymäki sai kantaa raskaan vastuun huonosta menestyksestä. Hänellä ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin jättää pestinsä. TPS:n hallitus tanssi Erkan pillin tahtiin ja antoi Kaskisen jatkaa.

Kaskinen oli lopulta kuitenkin pakko vapauttaa tehtävistään, kun TPS:n syöksykierre paheni päivästä toiseen. Nyt kysymys kuuluu: kuka päätti Kaskisen potkuista? Kääntyikö Westerlundin takki? Vai uskalsiko joku TPS:n hallituksessa kävellä Erkan yli?

Kirjoitin aiemmin, kuinka Turussa pyörii nukkemestarien outo Muppet Show. Nyt tuon nukketeatterin langat ovat totaalisen sekaisin. Kukaan ei tiedä, kuka mistäkin narusta vetelee.

Jos – todennäköisesti kun – kaiken takana on yhä Erkka, on hänen tultava lavasteista nopeasti esiin.

Umpisolmu voisi selvitä vain sillä, että Westerlundin titteliksi muutettaisiin pikimmiten se, mikä hän todellisuudessa on: urheilujohtaja. Jos Westerlund uskaltaisi ottaa urheilupuolen virallisesti hoitoonsa, tekisi se TPS:n toiminnasta pitkästä aikaa läpinäkyvää ja suoraselkäistä.

Vaan kuinka houkuttelevaa onkaan, kun on valtaa, mutta ei vastuuta.

Lue myös:

Marko Virtasen valmennusurakka alkoi tappiolla – tapasi TPS:n joukkueen vasta pari tuntia ennen ottelua: "Tulin suoraan neuvotteluista"

Kalle Kaskisen TPS-pesti päättyi karulla tavalla – matkusti vielä joukkueen mukana Jyväskylään

Lähtö tuli! TPS:n päävalmentaja Kalle Kaskinen sai potkut – uusi luotsi Marko Virtanen kehiin jo tänään

Mestarivalmentaja Mikko Manner ja Oulun Kärpät vuoden jatkosopimukseen

Janne Puhakka taklasi kaapin oven auki kertoessaan homoudestaan ja positiivista palautetta alkoi sataa – "Saamieni viestien perusteella tein oikein"

Suosittelemme sinulle