Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Trumpin kampanjapäällikkö Manafort levitti teoriaa, jossa demokraattien tietomurron takana oli Ukraina eikä Venäjä

Trumpin leiri on jatkanut teorian levittämistä ilman pitäviä todisteita Ukrainan syyllisyydestä.

Paul Manafort
Arkistokuva. Kuvassa Paul Manafort. Kuva: Shawn Thew / EPA
Kai Jääskeläinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Donald Trumpin vuoden 2016 presidentinvaalin kampanjapäällikkö Paul Manafort levitti Trumpin kampanjan aikaan teoriaa, jossa demokraattisen puolueen kansallisen komitean sähköpostien tietomurron takana olisi Venäjän sijaan ollut Ukraina.

Asia selviää lauantaina julki tulleista Robert Muellerin Venäjä-tutkinnan asiakirjoista, joissa Trumpin kampanjaan osallistunut toimihenkilö kommentoi Manafortin teoriaa FBI:n haastattelussa.

Trumpin leiri on jatkanut teorian levittämistä heikentääkseen Muellerin tutkinnan tuloksia, mutta pitäviä todisteita Ukrainan osallisuudesta ei ole kyetty osoittamaan.

Yhdysvaltain oikeusministeriö on julkaissut 500 sivua tiivistelmiä haastatteluista, sähköposteista ja muista asiakirjoista, jotka liittyvät Muellerin tutkintaan Venäjän mahdollisesta sekaantumisesta Yhdysvaltain vuoden 2016 presidentinvaaliin.

Muellerin tutkinnassa ilmi tullut Ukraina-kytkös on noussut pinnalle sen jälkeen, kun Trumpia ja hänen hallintoaan ryhdyttiin tutkimaan mahdollisesta virkarikoksesta. Trumpin epäillään painostaneen Ukrainan johtoa tutkimaan demokraattien Joe Bidenin toimia.

Aiheesta lisää:

Yhdysvaltain edustajainhuone äänestää Donald Trumpin virkarikostutkinnasta, mistä onkaan kyse? Tässä 100:n ja 500:n sanan vastaukset

Yhdysvaltain Ukrainan-lähettiläs todisti Trumpia vastaan virkarikostutkinnassa

Valkoinen talo: Ukrainan sotilasapua jäädytettiin osittain presidentinvaaleihin liittyvän tutkinnan edistämiseksi

Trumpin rikostutkinta paljastaa: Bolton raivostui Valkoisen talon Ukraina-hankkeesta

Suosittelemme