Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Saudit listaavat jättimäisen öljy-yhtiönsä pörssiin, arvo jopa 1 500 miljardia euroa – suomalaisasiantuntija: Saudi-Arabia tarvitsee rahaa

Saudi Aramcon listautumisannista saattaa tulla maailman suurin.

Aramcon öljynjalostamo Saudi-Arabiassa.
Aramcon öljynjalostamo Saudi-Arabiassa. Kuva: Tom Hanley / AOP
Mikko Leppänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Saudi-Arabia ilmoitti sunnuntaina, että öljy-yhtiö Saudi Aramco listautuu Riadin pörssiin.

Listautumisannista saattaa tulla maailman suurin. Yhtiön arvoksi on arvioitu vähintään 1,5 biljoonaa euroa. Yksi biljoona on tuhat miljardia. Aramco tuottaa noin kymmenen prosenttia maailman öljystä.

Nesteen energia-asiantuntija Lauri Kärnä sanoo Ylelle, että listautumisen tavoitteena on monipuolistaa Saudi-Arabian taloutta.

– Heillä on voimakas tarve monipuolistaa maansa taloutta ja investoida muuhun kuin öljyyn, muun muassa petrokemiaan.

Petrokemia on kemian haara, joka tuottaa ja tutkii öljy- ja maakaasupohjaisia kemikaaleja.

– Saudi-Arabia tarvitsee rahaa. Maan budjettitasapaino edellyttäisi tänä vuonna noin 86 dollarin öljyn tynnyrihintaa. Tynnyrihinta on ollut pitkään noin 60 dollaria eli he joutuvat syömään koko ajan omia valuuttavarantojaan, Kärnä toteaa.

Asiantuntija: Listautuminen ei vaikuta öljyn hintaan

Öljy-yhtiön omistaa Saudi-Arabian valtio. Kruununprinssi Mohammed bin Salman on ajanut pörssiinlistautumista jo useamman vuoden, mutta se on lykkääntynyt toistuvasti.

Saudi Aramco on valtava yhtiö.

– Kyllä se on erittäin merkittävä. Se tulee olemaan suurin pörssiyhtiö, Kärnä sanoo.

Hän kertoo, että tämän vuoden ensimmäisellä vuosipuoliskolla Saudi Aramco tuotti noin 47 miljardia dollaria liikevoittoa. Seuraavaksi suurin öljy-yhtiö Exxon Mobile tuotti vähän reilut 5 miljardia dollaria.

Kärnän mukaan listautuminen ei vaikuta öljyn maailmanmarkkinahintaan eikä näy kuluttajien arjessa.

– Öljy on niin suuri hyödyke ja sitä tuotetaan joka puolella maailmaa, joten siihen ei yksittäisen yrityksen toiminta sinällään vaikuta.

Lue lisää: Saudi-Arabian energiaministeri Ylelle: Saudit tulossa mukaan Venäjän arktisen alueen maakaasuntuotantoon

Syyskuun lennokki-iskut voivat vaikuttaa osakkeiden kysyntään

Saudiomisteisen uutiskanava Al-Arabiyan mukaan Saudi Aramco julkaisee listautumisesitteensä 10. marraskuuta. Uutistoimisto AFP:n mukaan osakkeiden myynnin odotetaan alkavan joulukuun puolivälissä.

AFP:n lähteiden mukaan Aramcon odotetaan myyvän viisi prosenttia osakkeistaan. Lähteiden mukaan kaksi prosenttia osakkeista tulisi tarjolle Riadin pörssiin joulukuussa. Loput kolme prosenttia osakkeista olisi määrä myydä ensi vuonna ulkomaisessa pörssissä.

Aramcon listautumista on odotettu mielenkiinnolla, sillä yhtiön arvoksi on arvioitu 1,5–2 biljoonaa dollaria, mikä tekisi siitä maailman selvästi suurimman yhtiön.

Talousuutisia julkaisevan Bloombergin mukaan vuonna 2018 Aramcon nettotulos oli suurin piirten sama kuin teknologiayhtiö Applen ja Googlen sekä energiayhtiö Exxon Mobilen yhteensä.

Listautumisen viivästymisen syyksi on arvioitu Saudi-prinssin odotuksia, että yhtiön arvo olisi kaksi biljoonaa.

Viime syyskuun lennokki-iskut Aramcon tuotantolaitoksiin voivat vaikuttaa osakekysyntään, jos sijoittajat pohtivat turvallisuutta ja poliitiisia jännitteitä. Iskut supistivat yhtiön öljyntuotantoa tilapäisesti.

Lue lisää: Analyysi: Isku suoraan Saudi-Arabian sydämeen – se ei pysähtynyt, mutta haavoittui pahasti

Katso Areena-dokumentti: Ulkolinja: Saudi-Arabian kruununprinssi

Suosittelemme