Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Yhdysvallat voi nyt aloittaa vetäytymisen Pariisin ilmastosopimuksesta

Historiallinen sopimus on ollut voimassa kolme vuotta, mikä tarkoittaa, että nyt siitä on mahdollista erota.

Fridays for Future mielenosoitus Maastrichtissa syyskuussa 2019.
Ilmastonmuutoksen vastaiset mielenosoitukset ovat muotoutuneet sukupolven nuorisoliikkeeksi. Kuva: Marcel van Hoorn / EPA
Jani Parkkari
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on luvannut monta kertaa, että maa tulee vetäytymään pois Pariisin ilmastosopimuksesta.

Nyt tämä on mahdollista. Maanantaina tulee kuluneeksi tasan kolme vuotta siitä, kun vuonna 2015 neuvoteltu sopimus astui voimaan. Sopimuksen ehtojen mukaan mikään maa ei voi irtisanoutua sopimuksesta kolmeen ensimmäiseen vuoteen.

Trumpin hallinto on ilmoittanut, että Yhdysvaltain kanta ei ole muuttunut. Maa tulee irrottautumaan sopimuksesta, jonka tavoite on hillitä maapallon keskilämpötilan nousu enintään kahteen asteeseen esiteolliseen aikaan verrattuna.

Sopimuksesta vetäytyminen on pitkä prosessi, joka alkaa ilmoituksella YK:lle. Eron astuminen voimaan vie vuoden, mikä tarkoittaa, että se tapahtuu Yhdysvaltain presidentinvaalien jälkeen.

Mikäli Trump häviää vaalit, uusi presidentti voi halutessaan palauttaa Yhdysvallat sopimuksen piiriin 30 päivässä, sanoo uutistoimisto AP:n haastattelema Andrew Light. Maailman luonnonvarainstituutissa työskentelevä Light toimi presidentti Barack Obaman kaudella Yhdysvaltain ulkoministeriön ilmastoneuvottelijana.

Yhdysvallat on maailman suurin talous ja toiseksi suurin kasvihuonekaasujen tuottaja. Monet asiantuntijat sanovat, että maan vetäytyminen Pariisin sopimuksesta haittaa taistelua ilmastonmuutosta vastaan.

– Globaaleja tavoitteita ei saavuteta, elleivät kaikki tee osaansa ja Yhdysvallat toimi mukana, arvioi Appalachianin yliopiston ympäristötieteen professori Gregg Marland uutistoimisto AP:lle.

Yhdysvallat ei ole ainoa maa, joka arastelee sitoutua ilmastonmuutoksen torjuntaan. Esimerkiksi Kiina ja Venäjä ovat toistaiseksi pyrkineet laiskanlaisesti kohti Pariisissa asetettuja päämääriä.

– Tähän mennessä Pariisin ilmastosopimuksen toimeenpano on ollut varsin laiskaa. Kahtena viime vuonna päästöt ovat kasvaneet, viime vuonna 2,1 prosenttia, ja fossiilisen energian käyttö on lisääntynyt maailmassa, arvioi syyskuussa Maailman ilmatieteen järjestön pääsihteeri Petteri Taalas.

Lue lisää:

YK:n ilmastokokous kovan paikan edessä – ”Pariisin ilmastosopimusta on toteutettu laiskasti, nyt on painettava kaasua”

USA:n edustajainhuone yrittää kumota Trumpin ilmastopäätöksen

Trump vihjaa: Yhdysvallat voisi liittyä Pariisin ilmastosopimukseen, jos sopimusta muutetaan rajusti

Suosittelemme