Hyppää sisältöön

Husin Meilahden Tornisairaalassa on suljettu leikkaussaleja – Suomen suurin sydän- ja elinsiirtoleikkauksia tekevä sairaala kärsii akuutista hoitajapulasta

Sairaalan 19 leikkaussalista on maanantaina ollut kiinni poikkeuksellisesti peräti viisi.

Meilahden tornisairaalan peruskorjaus valmistui syyskuussa 2015. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Husin Meilahden tornisairaalassa havahduttiin viime viikon lopulla huolestuttavaan tilanteeseen. Leikkaussaleissa työskentelevistä hoitajista niin suuri osa oli sairauslomalla tai muuten poissa töistä, että kaikkia 19 leikkaussalia ei mitenkään voitaisi alkuviikosta pitää auki.

Tornisairaalassa hoidetaan muun muassa sydän-, verisuoni- ja vatsaelinkirurgisia potilaita.

Tänään maanantaina Meilahden Tornisairaalan 19 leikkaussalista on ollut käytössä vain 14. Yleensä yhdessä salissa leikataan päivässä yksi potilas, joten käytännössä 4–5 leikkausta jouduttiin perumaan.

Leikkaussalien linjajohtajan Irma Jouselan mukaan tilannetta yritettiin ennakoida myös potilaiden kannalta.

– Heitä ei ole kutsuttukaan tälle päivälle. Mielestämme kaikista ikävintä potilaalle on se, että kun hän on valmistautunut ja paastonnut, ja sitten joudutaankin aamulla sanomaan, että ei pystytä leikkaamaan, Jousela sanoo.

"Potilaat, jotka leikataan, leikataan aina täydellä tiimillä"

Tilanne on siis tällä hetkellä poikkeuksellisen huono, mutta tavallisenakin päivänä yleensä vähintään yhden salin ovet pysyvät Meilahden tornisairaalassa kiinni.

– Meillä, kuten kunnallisella puolella yleensäkin, henkilökuntatilanne on laskettu sen mukaan, että kukaan ei koskaan olisi ylimääräisesti poissa, mikä ei ole missään työpaikalla realismia, koska lyhytaikaisia sairastumisia tulee, Jousela toteaa.

Potilasturvallisuuteen leikkaussalien sulut eivät hänen mukaansa toistaiseksi ole vaikuttaneet.

– Ne potilaat, jotka leikataan, leikataan aina täydellä tiimillä.

Joidenkin potilaiden odotusaikaan tilanne kuitenkin vaikuttaa.

– Hoitoonpääsyyn se ilman muuta vaikuttaa, varsinkin jos tilanne jatkuu pidempään. Eli pystymme päivittäin leikkaamaan vähemmän kuin olemme olettaneet.

Nyt päällä olevan akuutin hoitajapulan kesto näyttäisi jäävän tällä erää lyhyeksi. Jousela arvioi iltapäivällä, että huomenna tiistaina toiminnassa olisi taas 17 leikkaussalia.

"Työ on varsin raskasta ja erittäin sitovaa"

Jouselan mukaan hoitajatilanne näytti vielä kevällä ja kesällä hyvältä, mutta alkusyksyn jälkeen sairaslomat ovat lisääntyneet.

– Olemme tunnistaneet tämän tilanteen jo aikaisemminkin, että tämän tyyppisessä yksikössä kuin Meilahden leikkausyksikkö, työ on varsin raskasta ja erittäin sitovaa.

Saman toteaa myös Hyksin Helsingin alueen koordinoiva pääluottamusmies Päivi Törö pohtiessaan sairaslomien suuren määrän syitä.

– Pitkä perehdytysaika, tietotaidon haltuunottaminen, kolmivuorotyö ja varallaolo tekevät työsidonnaisuudesta suurta. Yksittäisiä viestejä on tullut myös siitä, miten työilmapiiri koetaan, hän toteaa.

Tehyn pääluottamusmies Jenni Hjelt sanoo, että Meilahden sairaalassa kyse on myös henkilöstöpolitiikasta.

– Jos esimiehillä on liian paljon alaisia ja liian vähän aikaa käytännön esimiestyölle, se heijastuu helposti ilmapiiriin. Työntekijät kokevat, että esimies ei tue tarpeeksi työntekijöiden jaksamista, Hjelt sanoo.

Tehyn pääluottamusmies Jenni Hjeltin mukaan Meilahden sairaalassa on johtamiseen liittyviä ongelmia. Kuva: Jenni Hjelt

Helsingin Sanomat kertoi vuosi sitten (siirryt toiseen palveluun), että Etelä-Suomen aluehallintoviraston mukaan hoitajien kuormitus Meilahden leikkausyksikössä aiheutti jo vaaraa. Avi antoi tuolloin Husille aikaa toukokuuhun asti panna asiat tornisairaalassa kuntoon.

– Me saimme vuosi sitten aikamoisen paketin lisävakansseja. Ajattelimme, että saamme kevennettyä niillä muun muassa varallaoloa. Nyt kaikki vakanssit on otettu käyttöön, mutta tämmöistä akuuttia sairastumista ei pysty ennakoimaan, Jousela sanoo.

Uusia tekijöitä pyritään rekrytoimaan leikkaussaleihin koko ajan.

– Ongelma on se, että se vaatii niin pitkälle kehittynyttä osaamista, että ei voida ottaa sijaista tuosta vain. Ei ole olemassa osaavaa sijaista tai uutta työntekijää, vaan meidän pitää kaikki kouluttaa itse ja perehdyttää.

Lue lisää:

Erikoistuvat lääkärit kertovat pelolla johtamisesta Suomen suurimmassa sairaanhoitopiirissä – Tutkimusjohtaja: "Raportti karua luettavaa"

“Tässä meillä on peiliinkatsomisen paikka” – HUS:n toimitusjohtaja Juha Tuominen harmittelee Uuden lastensairaalan hoitajien pelkoa puhua epäkohdista

Mitta tuli täyteen: poikkeuksellisen moni hoitaja on lähtenyt kävelemään Malmin ja Peijaksen päivystyksistä – luottamusmiehen mukaan kevät oli "katastrofaalinen"

Kiireestä ja venymisestä on tullut pysyvä tila helsinkiläisessä päivystyksessä – hoitajien mukaan potilasturvallisuus vaarantuu jatkuvasti ja heitä kehotetaan "hallittuun rimanalitukseen"

Suosittelemme sinulle