Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Päivi Räsäsen kirjoituksesta aloitetaan esitutkinta – Epäillään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan

Tutkinta koskee vuonna 2004 julkaistua kirjoitusta, joka löytyy netistä edelleen. Räsäselle tutkinta tuli yllätyksenä.

kansanedustaja päivi räsänen
Poliisi päätti aiemmin, ettei esitutkintaa aloiteta. Valtakunnansyyttäjä päätti toisin. Kuva: Jari Pussinen / Yle
Kaisa Uusitalo,
Veli-Pekka Hämäläinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd.) kirjoituksesta aloitetaan esitutkinta. Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on määrännyt esitutkinnan aloitettavaksi Räsäsen kirjoituksesta, jonka Suomen Luther-säätiö julkaisi vuonna 2004.

Räsäsen kirjoitus "Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi" oli Raamattuun ja sen tulkintaan liittyvä, seksuaalisuutta ja avioliittoa koskeva kannanotto. Poliisi on aiemmin päättänyt, ettei esitutkintaa aloiteta, koska asiassa ei ollut syytä epäillä rikosta.

Poliisin päätöksen jälkeen valtakunnansyyttäjä sai yhteydenoton, jossa asiaa pyydettiin arvioimaan uudelleen. Valtakunnansyyttäjän mukaan on syytä epäillä, että asiassa on syyllistytty kiihottamiseen kansanryhmää vastaan halventamalla homoseksuaaleja heidän ihmisarvoaan loukkaavalla tavalla.

Teksti on edelleen ajankohtainen ja seison sen takana.

Päivi Räsänen

Syyttäjänlaitoksen tiedotteessa todetaan, että valtakunnansyyttäjä on punninnut keskenään sananvapautta, uskonnonvapautta ja syrjimättömyyttä koskevia perus- ja ihmisoikeuksia toisin kuin poliisi.

Tästä syystä valtakunnansyyttäjä on määrännyt asiasta esitutkinnan, josta vastaa Helsingin poliisilaitos.

"Tekoaika käsittää niin pitkän ajan kuin julkaisu on saatavilla"

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen vahvistaa Ylelle, että kyse on puhtaasti vuonna 2004 julkaistusta kirjoituksesta: tapaukseen ei liity mitään myöhempiä tekoja, kuten uudelleen julkaisemista.

Toiviaisen mukaan epäilty rikos ei myöskään ole vanhentunut, vaikka alkuperäinen julkaisu on tehty jo 15 vuotta sitten.

– Jos joukkotiedotusvälineiden avulla julkaistussa viestissä epäillään olevan kansanryhmää vastaan kiihottamisen kaltaisia asioita, rikoksen tekoaika käsittää niin pitkän ajan kuin julkaisu on yleisön saatavilla ja levitettävissä, Toiviainen sanoo.

Hän ei muista toista vastaavaa tapausta, jossa nettijulkaisu olisi johtanut rikosepäilyyn yhtä pitkän ajan kuluttua sen alkuperäisestä ilmestymisestä.

Räsänen: Olen kai kohta taas Pasilan poliisitalolla

Päivi Räsänen on uudesta esitutkinnasta yllättynyt. Hän kertoo Ylelle saaneensa tiedon siitä tänään sähköpostiin tulleesta Valtakunnansyyttäjänviraston tiedotteesta.

– Olin ehtinyt jo iloita poliisin tekemästä, mielestäni erittäin hyvin perustellusta päätöksestä. Nyt tämä kai tarkoittaa sitä, että olen kohta taas Pasilan poliisitalolla kuulusteltavana.

Räsänen kiistää syyllistyneensä kiihottamiseen kansanryhmää vastaan. Hän sanoo noudattaneensa pamfletissa Raamatun opetuksia.

Esitutkinnan aiheuttanut kirjoitus löytyy edelleen netistä Luther-säätiön sivuilta. Räsänen ei voi poistaa sitä itse, mutta toivoo, ettei sitä poistetakaan.

– Poliisi kysyi minulta [toisessa rikostutkinnassa], suostunko poistamaan twiitit kahden viikon sisällä. Sanoin, että en suostu. Sama koskee pamflettia. Teksti on edelleen ajankohtainen ja seison sen takana.

Räsäsen kirjoituksista on käynnissä toinenkin esitutkinta, joka koskee hänen kesäkuussa julkaisemaansa Twitter-viestiä. Tässä esitutkinnassa selvitetään, syyllistyikö Räsänen kiihottamiseen kansanryhmää vastaan Helsinki Pride -tapahtumaa koskevalla viestillään.

Juttua päivitetty 5.11. kello 11.48: Lisätty sana "epäilty" lauseeseen "Toiviaisen mukaan epäilty rikos ei myöskään ole vanhentunut".

Suosittelemme sinulle