Hyppää sisältöön

Konsertti on huippupianistille vaativa fyysinen suoritus: "Se on pumpulle raskasta, vaikka ei välttämättä tule hiki"

Piano Espoo -festivaalin taiteellinen johtaja, pianisti Paavali Jumppanen käy kuuntelemassa festivaalin kaikki konsertit.

Paavali Jumppanen kertoo, miten pianokonsertti vaikuttaa soittajaan fyysisesti.
Paavali Jumppanen kertoo, miten pianokonsertti vaikuttaa soittajaan fyysisesti.

Joka toinen vuosi järjestettävä Piano Espoo -festivaali on parhaillaan käynnissä ja taiteellisella johtajalla Paavali Jumppasella on kiinnostuneille tärppi mielessä: päätöskonsertti, jossa hän soittaa itsekin.

Helsingin Musiikkitalossa järjestetään sunnuntaina konsertti, joka on ohjelmaltaan sama kuin Wienissä vuonna 1808 järjestetty konsertti, jossa Ludwig van Beethovenin monet merkkiteokset soitettiin ensimmäisen kerran.

– Se oli semmonen neljän tunnin mieletön juttu. Me tehdään historiallinen toisinto ja soitetaan se sama ohjelma. Siellä munkin pitäis olla sitten soittokunnossa.

Puoli seitsemän -lähetyksessä vieraillut pianisti Jumppanen kertookin menevänsä haastattelun jälkeen harjoittelemaan konserttia varten. Jumppanen kertoo harjoittelevansa konsertteja iltaisin, ovathan itse esityksetkin yleensä illalla.

Maj Lind -pianokilpailun voitto oli tärkeä käännekohta

Paavali Jumppanen nousi kotimaiseen julkisuuteen voitettuaan Maj Lind- pianokilpailun vuonna 1994.

Myöhemmin tuli myös voitto New Yorkissa nuorten artistien Young Concert Artists' -kilpailussa. Siitä aukesivat yhä enemmän myös kansainväliset ovet ja esimerkiksi Yhdysvalloissa Jumppanen konsertoi säännöllisesti.

Jumppanen kertoo, että pianokonsertti voi olla soittajalle myös melkoinen fyysinen suoritus. Harjoittelujaksoilla tunteja kestävä soittaminen on raskasta käsille ja ergonomisia soittoasentoja pitää miettiä.

– Harjoittelu ja tekniikan muovaaminen on tietysti fysiikalle haastavaa.

Itse konserttipäivän rasitus on kuitenkin erilaista kuin harjoittelun aiheuttama rasite.

– Se on pumpulle raskasta! Mä soitan konsertin ja pistän kaikkeni likoon, mutta ei välttämättä ole edes hiki sen jälkeen. Mutta en jaksa sitten seuraavan päivänä kävellä portaita. Se on ihan yllättävää, miten se ottaa eri kohtaan.

Katso Paavali Jumppasen koko haastattelu Puoli seitsemän -lähetyksessä:

Pianisti Paavali Jumppanen kertoi Puoli seitsemän -ohjelmassa työstään konserttipianistina ja festivaalien taiteellisena johtajana.

Suosittelemme sinulle