Hyppää sisältöön

Instagram-isä Ville Viholaisen raadollista perhearkea seuraa yli 13 000: "Sitä, kun on tuhat hama-helmeä kaadettuna lattialle"

Miesten pitämien perhevapaiden osuus on kasvanut, mutta vain hitaasti.

Koti-isänä oleminen opetti paljon niin lapsista kuin itsestäkin, sanoo bloggaava Koti-Iskä 88 eli Ville Viholainen. Kuva: Timo Leponiemi / Yle

Hämeenlinnalainen Ville Viholainen on viisivuotiaan tyttären ja kolmivuotiaan pojan isä. Hän oli 26-vuotias tullessaan ensimmäistä kertaa isäksi.

Viholainen kertoo isyydestään avoimesti Instagramissa, jossa hänellä on yli 13 000 seuraajaa. Hän kirjoittaa sinne sellaista materiaalia, jota muualta ei löytynyt.

– Halusin kertoa sitä raadollisempaa puolta isyydestä. Sitä, kun on tuhat hama-helmeä kaadettuna lattialle. Tai miltä se tuntuu, kun hakee lastaan päiväkodista, ja sieltä hän juoksee halaamaan yltäpäältä kuraisena.

Instagram-isyys tarjoaa vertaistukea niin Viholaiselle kuin hänen seuraajillekin.

– Siinä voi purkaa isyyden ahdinkoa, johon huumori auttaa. Paljon on tullut viestejä ja keskustelua. Ne on kuitenkin ne samat jutut joka perheessä.

Vertaistukea hän tarjoaa myös kirjassaan Pätkäöiden sankarit – vanhempien selviytymisopas sekä blogissaan (siirryt toiseen palveluun).

Muutkin isät ovat valjastaneet Instagramin arkensa purkamiseen ja saaneet tuhansittain seuraajia. Muun muassa nimimerkit faijahommia, isyyspakkaus ja isijatytot avaavat isyyttään sosiaalisessa mediassa, kaikki omasta näkökulmastaan.

"Jäät sitten koti-äidiksi"

Ville Viholainen vietti kahdeksan kuukautta koti-isänä puolison mennessä työelämään.

– Se oli tosi opettavainen ajanjakso. Siinä oppi paljon itsestään ja lapsestaan, mutta myös siitä, mitä puoliso on kotona kokenut.

Hän sanoo pyrkivänsä tasa-arvoiseen vanhemmuuteen ja kannustaa muitakin siihen. Koti-isän rooliin suhtaudutaan kuitenkin yhä vanhoillisesti. Sen Viholainen on huomannut muun muassa siitä, että "sä jäät sitten koti-äidiksi" on tuttu vitsi.

Piirustushetki Ville Viholaisen kotona. Kuva: Timo Leponiemi / Yle

Muilta hän on saanut viestejä myös siitä, että jopa neuvoloissa koti-isään suhtaudutaan ihmetellen ja kysellään, miksei äiti tullut lapsen kanssa.

– Jos neuvolassa isälle ei sanota muuta kuin päivää, voi olla, ettei isä tule lapsen kanssa uudestaan, huomauttaa Ville Viholainen.

Itse hän katsoo, että isän on tuettava äitiä ja muistettava, että hän on synnytyksen jälkeen vielä toipilas. Myös vauvan hoitamisessa isä voi ottaa isompaa roolia.

Koti-isyys lisääntyy vain hitaasti

Vaikka isien roolia perhe-elämässä korostetaan, Ville Viholainen myöntää, että laiva kääntyy hitaasti. Tasa-arvoisuuteen on vielä pitkä matka.

Miesten pitämien vanhempainvapaiden osuus on kasvanut, mutta vain hitaasti. Vuonna 2011 syntyneiden lasten isät pitivät 8,6 prosenttia vanhempainpäivärahapäivistä. Vuonna 2016 syntyneiden lasten isien osuus oli 9,4 prosenttia. Vuosi 2016 on viimeisin vuosi, jolta lopulliset tiedot on jo saatavilla.

Vuonna 2016 isät olivat keskimäärin 36 päivää eli kuusi viikkoa vanhempainvapaalla. Enimmillään isyysvapaalla voi olla 54 arkipäivää. Vanhempainpäivärahalle jääneiden isien osuus on 2010-luvulla pysynyt koko ajan 75 prosentissa.

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallituksen kaavailema perhevapaauudistus on tuomassa toteutuessaan pidennystä nykyisiin äitiys- ja isyysvapaisiin.

Uudistuksessa molemmille vanhemmille tulisi viiden kuukauden kiintiö, jota ei voi siirtää toiselle. Viiden kuukauden vapaan vanhemmat voisivat jakaa haluamallaan tavalla keskenään. Perhevapaauudistuksen tavoitteena on lisätä isien osuutta lasten hoitamisessa, perheiden hyvinvointia ja tasa-arvoa.

Iso vastuu jysähti päälle

Ville Viholainen myöntää, ettei hänellä ollut ennakkoon vanhemmuudesta muuta kokemusta kuin se mitä omilta vanhemmiltaan oli nähnyt. Se on ollut hyvä pohja, vaikka nykyisin isät haluavatkin olla enemmän perhe-elämässä mukana.

– Paljon uusia kokemuksia se toi, mutta yhdessä niistä on selvitty. Eniten yllätti se iso vastuu, joka jysähti päälle.

Viholainen arvelee, että lapseen rakastuminen kesti häneltä enemmän kuin lapsen äidiltä, joka oli tavallaan saanut tutustua tulevaan pienokaiseen jo yhdeksän kuukauden ajan.

– Se tunne tuli vähän viiveellä. Kyllä ne ensimmäiset kuukaudet olivat kaikki uutta. Tunne oli vähän samanlainen kuin olisi heitetty lentokoneesta, eikä ole varma, onko laskuvarjoa tai toimiiko se.

Isyys toi paljon uusia kokemuksia, sanoo Ville Viholainen. Kuva: Timo Leponiemi / Yle

Vauva-aikana on pakko miettiä, miten hoitaa parisuhteensa, kun mukaan on tullut kolmas osapuoli.

– Pienet teot siinä arjessa on kuitenkin se juttu. Ei tarvitse tuoda kuuta taivaalta, vaan hoitaa arkisia asioita, sanoo Ville Viholainen.

Suosittelemme sinulle