Hyppää sisältöön

Suomen rikkain promille, heimosodat ja hukkuneet pakolaiset – nämä kuusi teosta ovat ehdolla Tieto-Finlandian saajaksi

Tietokirjallisuuden Finlandia-palkinto jaetaan ansiokkaalle suomalaiselle tieto- tai oppikirjalle. Palkintosumma on 30 000 euroa.

Ehdokkaat kuvassa vasemmalta oikealle: Aapo Roselius, Andrei Sergejeff, Ville Ropponen, Oula Silvennoinen, Ville-Juhani Sutinen, Anna Autio, Hanna Kuusela, Anu Kantola Jenni Räinä, Anssi Jokiranta, Anna Ruohonen ja Pekka Juntti. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Suomen Kirjasäätiö julkisti tänään kuusi ehdokasta tämän vuoden Tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon eli Tieto-Finlandian voittajiksi. Jutussa esitellään teokset ja perustelut, joilla lautakunta on ne ehdokkaiksi nimennyt.

Anssi Jokiranta, Pekka Juntti, Anna Ruohonen ja Jenni Räinä: Metsä meidän jälkeemme (Like)

Näin lautakunta perustelee valintaa: "Ajankohtainen, kiihkoton ja moninäkökulmainen metsä- ja ilmastopuheenvuoro, jossa ihmisten luontohavainnot, kokemukset ja tunteet sekä asiantuntijatieto lomittuvat antoisasti ja luontevasti. Kokonaistaideteos on kirjalliselta tyyliltään erinomainen, kuvitukseltaan vaikuttava ja ulkoasultaan lukemaan houkutteleva."

Anu Kantola ja Hanna Kuusela: Huipputuloiset – Suomen rikkain promille (Vastapaino)

"Teos esittelee levollisen kriittisesti mutta arvottamatta Suomen rikkaimman promillen ajatusmaailmaa, valtakytköksiä, asenteita sekä pessimismin ja optimismin aiheita ja laajenee syväluotaavaksi yhteiskunnalliseksi analyysiksi. Onnistuneesti popularisoitu haastattelututkimus saa lukijan pohtimaan sekä eriarvoistumisen henkistä taustaa että hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuutta globaalisti liikkuvan rahan maailmassa."

Ville Ropponen ja Ville-Juhani Sutinen: Luiden tie – Gulagin jäljillä (Like)

"Vaikuttava matkakirja nyky-Venäjältä sekä ankaran poliittisen vallan ja väkivallan julmasta historiasta. Mukaansatempaava ja pysäyttävä tutkielma yksityisestä ja kollektiivisesta muistamisesta ja unohtamisesta – sekä niiden hämmentävästä samanaikaisuudesta, mitä vallanpitäjät hyödyntävät rakentaessaan menneisyydestä suunnitelmiinsa sopivaa kertomusta."

Aapo Roselius ja Oula Silvennoinen: Villi itä (Tammi)

"Teos tuo uusia, tummia sävyjä myyttiseen kuvaan Suomen heimosotien vapaajoukoista ja Suur-Suomen rakentamisesta. Se asemoi heimosodat 1920-luvun alun suurvaltapeliin ja edelleen maailmansotien väliseen aatteelliseen jatkumoon. Dramaattinen tarina yksittäisten ihmisten toiminnasta, motiiveista ja kohtaloista paljastaa, miten sota rikkoo ihmisten ruumiin ja mielen."

Andrei Sergejeff: Egyptin historiaKleopatran ajasta arabikevääseen (Gaudeamus)

"Varmaotteinen, rauhallinen ja tyyliltään selkeä teos rakentaa valtavasta aineistosta pitkän kaaren Välimeren ja Lähi-Idän menneisyyteen tavalla, joka hätkähdyttää Eurooppa-keskeistä kouluhistoriaa lukenutta. Teos avaa näkymän koko Lähi-Idän kriisipesäkkeiden menneisyyteen ja taustoittaa kiinnostavasti alueen nykyongelmia ja uutisotsikoita."

Taina Tervonen ja Anna Autio: Hukkuneet (Kustantamo S&S)

"Hyytävän vaikuttavan tietokirjan toteuttaminen on vaatinut astumista päivänkohtaisen ja poliittisen pakolaiskeskustelun ulkopuolelle ja katsomaan ihmistä kaaoksen keskellä. Eleettömyydessään vastaansanomaton teos asettaa lukijan silmäkkäin peruskysymysten – elämän traagisuuden ja kuoleman sattumanvaraisuuden – kanssa ja siksi sen viesti on uutisotsikoita kestävämpi. Kuin kuiskaus, joka huutaa."

Ehdokkaat on valinnut tietokirjallisuuden valintalautakunta, johon kuuluvat päätoimittaja emerita Tarja Hurme, Turun Sanomien kulttuurin ja lukemiston päällikkö Tuomo Karhu ja arkkipiispa emeritus Kari Mäkinen. Lopullisen voittajan valitsee taloustieteilijä ja tietokirjailija Sixten Korkman.

Palkintosumma on 30 000 euroa.

Eilen julkaistiin ehdokkaat lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajaksi. Voit tutustua teoksiin täältä. Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaat paljastetaan huomenna torstaina.

Ehdokkaana oleva Pekka Juntti kirjoittaa Yleen kolumneja. Tässä tuoreimpia:

Pekka Juntin kolumni: Minua ei kiinnosta, miten Greta Thunberg jaksaa

Pekka Juntin kolumni: Soinen maa ei elättänyt kaikkia

Jutusta korjattu 27.11. klo 10.51 Sixten Korkmanin titteli.

Suosittelemme sinulle