Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Tullissa käytettiin vuosia vääriä valuuttojen muuntokursseja – asiakkaille joudutaan palauttamaan miljoonia

Alle kymmenen euron summaa Tulli ei oma-aloitteisesti palauta.

tullin logo auton kyljessä
Tullin mukaan se aikoo aloittaa väärin perittyjen summien palauttamisen mahdollisimman pian. Kuva: Marja Väänänen / Yle
Jussi Salokorpi
Avaa Yle-sovelluksessa

Tulli on käyttänyt kolmen vuoden ajan väärää valuutan muuntokurssilistaa muutamien valuuttojen kohdalla. Väärää listaa käytettiin 1. toukokuuta 2016 lähtien aina viime kesäkuun 30. päivään saakka.

Yhteensä virheellisiä tullauksia on tuona aikana tehty noin 960 000, ja niiden takia nyt palautettava summa on yhteensä noin 11,5 miljoonaa euroa.

Kurssit olivat suomalaisen liikepankin vahvistamia myyntikursseja, mutta muutamien valuuttojen kohdalla olisi pitänyt käyttää Euroopan keskuspankin vahvistamia kursseja.

– Siellä tapahtui väärinkäsitys. Vuonna 2016 toukokuussa astui voimaan EU:n tullilainsäädännön artikla. Sen mukaan tullauksissa siirryttiin käyttämään EKP:n vahvistamia kursseja. Henkilöt, joille näiden kurssien päivittäminen kuului, ottivat ne suomalaisen liikepankin sivuilta. Väärinkäsityksen johdosta he luulivat, että lista oli EKP:n vahvistama kurssilista. Ja se virhetulkinta jatkui ja jatkui, kertoo Tullin tullausjohtaja Jarmo Räikkä.

Virheen löysi tavallinen asiakas, kun hän huomautti siitä, ettei Tulli käyttänyt EKP:n vahvistamia kursseja.

– Asiakas kysyi, miksi ei käytetä EKP:n virallisella sivulla olevaa kurssia. Yksittäistapaus, ja sitten todettiin, että tämä kurssilista mitä oltiin käytetty, ei ollutkaan EKP:n kurssilista.

Väärä kurssi oli tuona aikana käytössä 25 valuutan kohdalla, muun muassa Venäjän ruplan, Ruotsin kruunun, Kiinan renminbin ja Yhdysvaltain dollarin kurssia laskettaessa. Virhe johti siihen, että maahantuontiveron perusteena tavaran tullaus- ja arvonlisävero vahvistettiin noin 1,5-2,5 prosenttia liian suureksi.

Yksittäiset palautettavat summat on pieniä, vaikka kokonaissumma nousee 11,5 miljoonaan euroon.

– Leijonanosa on hyvin hyvin pieniä ja suurimman summat ovat vain muutamia tuhansia euroja, Räikkä jatkaa.

Palautukset aloitetaan mahdollisimman pian

Tullin mukaan se aikoo aloittaa väärin perittyjen summien palauttamisen mahdollisimman pian, mutta muutamien tapausten kohdalla virheet saadaan korjattua vasta ensi vuoden puolella.

– Poiminnat tehdään tietokoneajona, mutta joka tapauksessa tämä tuottaa valtavasti käsityötä. Olemme arvioineet, että vaikka aloittaisimme palautukset ensi viikolla, niin menee pitkälle ensi vuoteen, ennen kuin saadaan kaikki tehtyä, tullausjohtaja Räikkä jatkaa.

Alle kymmenen euron summaa Tulli ei oma-aloitteisesti palauta. Sen saamiseksi asiakkaan pitää tehdä itse hakemus Tullille. Korkoa palautuksille saa vain hakemuksesta.

Ohje löytyy Tullin verkkosivuilta.

Lue lisää:

Häiriö alkaa olla selätetty valtion verkkosivustoilla – Aamupäivästä monen viranomaisen verkkosivut eivät toimineet

Suosittelemme