Hyppää sisältöön

Tässä ovat kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat – mukana jo kerran palkinnon voittanut Mikko Rimminen ja maailmallakin suitsutusta saanut Pajtim Statovci

Ehdokaskirjoissa käsitellään muun muassa köyhyyttä ja uppoudutaan Sylvi Kekkosen mielenmaisemaan. Katso video julkistustilaisuudesta.

Kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaiden julkistus
Kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaiden julkistus

Kuusi ehdokasta kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajaksi on julkistettu. Kolmehenkinen esiraati valitsi ehdokkaat noin 150 kirjan joukosta. Jutun pääkuvasta pääset katsomaan videon julkistustilaisuudesta.

Ehdokkaat ovat:

Monika Fagerholm: Kuka tappoi bambin? / Vem dödade bambi? Suomentanut Laura Jänisniemi (Teos / Förlaget)

Monika Fagerholm Kuva: Nella Nuora / Yle

Monika Fagerholm on tarttunut kirjassaan rankkaan aiheeseen – joukkoraiskaukseen. Romaani kuvaa ennen kaikkea, mitä kauhea teko aiheuttaa tekijöille ja miten se heijastuu koko yhteisöön.

Fagerholmin omaperäinen kieli ja rytmi kuvaa taitavasti nuoruuden tuntoja. Tunnelmat vaihtuvat kepeästä syvään ahdistukseen käden käänteessä. Kauheasta aiheesta huolimatta kirjan kerronta imee mukaansa, sillä se käsittelee kuitenkin ennen kaikkea ystävyyttä ja rakkautta. Lukijaystävällisyydessään kirja muistuttaa Fagerholmin uran alkupään romaaneja.

Esiraadin mukaan teos kertoo, "kuinka ainutlaatuista on kasvu aikuiseksi ja kuinka pysyvät jäljet siitä jäävät tulevaan".

Monika Fagerholm on ollut aiemmin Finlandia-ehdokkaana vuonna 1994 romaanillaan Ihanat naiset rannalla, jonka pohjalta on tehty myös samanniminen elokuva. Fagerholm kuuluu maamme arvostetuimpien kirjailijoiden joukkoon. Finlandia-palkintoa hän ei ole voittanut, mutta Ruotsin vastaavan, eli August-palkinnon hän on saanut Diiva-romaanillaan. Fagerholm myös opettaa kirjoittamista.

JP Koskinen: Tulisiipi (Like)

JP Koskinen Kuva: Toni Härkönen / Like

Kirja kertoo historiallisista tapahtumista pienen pojan silmin. Kirjassa kuvataan suomalaisten siirtolaisten elämää Amerikassa. Unelmien maahan iskee kuitenkin lama ja seuraava etappi onkin toinen suurvalta, Neuvostoliitto. Siirtolaisten haaveet työläisten paratiisista kariutuvat kuitenkin Stalinin toimiin.

Kirjan tapahtumia siivittää lentäminen, johon Kaarlo-poika on hurahtanut. Hän on vähällä hukata itsensä intohimonsa takia. Koskinen on taitava kirjoittaja, joka osaa viedä lukijan keskelle tapahtumia ja tunnelmia.

Esiraati kiittelee teosta kiinnostavasta aiheesta. "Traaginen tarina vallankäytöstä, vakoilusta, vainosta, epäilyistä ja sairaasta maailmasta."

Hämeenlinnassa asuva JP Koskinen on tavattoman tuottelias kirjailija, mutta silti kovin moni ei tunne häntä. Hän on kirjoittanut lähes parikymmentä romaania ja lukemattomia lasten- ja nuortenkirjoja. Finlandia-ehdokkaana hän oli vuonna 2013 teoksellaan Ystäväni Rasputin.

Hanna-Riikka Kuisma: Kerrostalo (Like)

Hanna-Riikka Kuisma Kuva: Sami Kokko / Like

Hanna-Riikka Kuisman romaani on yhteiskunnallinen. Se kertoo syrjäytymisestä ja köyhyydestä. Kerrostalolähiön elämää ja ihmisiä kuvaava teos on dystooppinen. Siinä ei ole onnellisia ryysyistä rikkauksiin kohtaloita, vaan kaikki ovat rappiolla. Erilaiset kertojaäänet tuovat esiin kurjuuden koko kirjon. Kuisman kerronta on lakonista, mutta tarkkanäköistä.

Esiraadin mukaan kirja heijastaa suomalaisen yhteiskunnan eriarvoisuutta. "Kirjailija käsittelee surullisia elämänkohtaloita erityisellä lämmöllä ja ennen kaikkea tuomitsematta."

Porilainen kirjailija Hanna-Riikka Kuisma on kirjoittanut jo kuusi teosta, mutta hän on jäänyt melko tuntemattomaksi suurelle yleisölle. Kuisma on valmistunut kuvataiteilijaksi, mutta hän on keskittynyt enimmäkseen kirjoittamiseen.

Mikko Rimminen: Jos se näyttää siltä (Teos)

Mikko Rimminen Kuva: Teos

Jos se näyttää siltä on ehtaa Rimmistä. Kirja on kerronnaltaan kokeileva ja suomen kielen sanavarastoa uudistava.

Uusimmassa romaanissaan Rimminen on löytänyt taas uuden tavan kertoa. Kirjan kertoja puhuttelee päähenkilöä sinä-muodossa. Romaanissa vaihtelevat huumori ja surumielisyys.

Myös raati ilahtui kirjan tunnelmasta. "Synkästä ja melankolisesta pohjavireestä huolimatta tarina ei jätä vakavaksi."

Mikko Rimminen on voittanut jo yhden Finlandia-palkinnon teoksellaan Nenäpäivä. Vuonna 2004 ilmestynyt esikoisteos Pussikaljaromaani on saanut lähes kulttimaineen ja siitä on tehty myös elokuva. Rimmisen tavaramerkki on kokeilevuus ja sanoilla kikkailu.

Pajtim Statovci: Bolla (Otava)

Pajtim Statovci ei viihdy julkisuudessa, mutta puhuu mielellään kirjojensa teemoista. Kuva: Antti Haanpää / Yle

Kansainvälistä suitsutusta keräävä Pajtim Statovci on tämän hetken kuuma nimi kirjallisuusmaailmassa. Mielenkiintoista nähdä, mitä maailmalla sanotaan Bollasta, kun siitä alkaa ilmestyä käännöksiä.

Bolla on riipaisevan kaunis kuvaus rakkaudesta ja haaveista. Tapahtumien taustalla vaikuttaa Jugoslavian hajoamissota, jonka takia kirjan henkilöt menettävät unelmansa. Kirjassa on pohjattoman surullinen tunnelma, sillä alusta asti on selvää, ettei tämä tarina pääty onnellisesti.

Esiraatilaisiin Statovcin kirja teki vaikutuksen. "Järkyttävä ja koskettava romaani, joka lumoaa ilmaisuvoimallaan. "

Finlandia-palkinnon lisäksi Statovci saa jännittää lähiviikkoina yhdysvaltalaista National Book Awards -palkintoa, jossa hän on ehdolla käännettyjen kirjojen sarjassa toisella romaanillaan Tiranan sydän. Statovci voitti esikoiskirjallaan Kissani Jugoslavia Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon.

Johanna Venho: Ensimmäinen nainen (WSOY)

Johanna Venho Kuva: WSOY

Ensimmäinen nainen on fiktiivinen kuvaus Sylvi Kekkosesta. Venhon romaani pohjaa todellisuuteen, mutta Venho on antanut kirjansa Sylville omanlaisen, vahvan äänen. Siitä kuvastuu tuskainen ristiriita, jota Sylvi Kekkonen koki roolissaan presidentin puolisona ja toisaalta luovana taiteilijana. Sylvistä rakentuu elävä ihminen Venhon herkällä ja runollisella kielellä.

Esiraati pitää kirjaa uskottavana ja ymmärrettävänä. "Uhrautuvan ja älykkään Sylvin fiktiivinen ääni on tärkeä ja merkittävä."

Johanna Venho on monipuolinen kirjailija. Hän aloitti uransa runoilijana. Lapsiperheissä Venhon nimi tunnetaan hyvin, sillä hän on tehnyt monia lastenkirjoja. Ensimmäinen nainen on hänen kolmas romaaninsa.

Ehdokaslistalla ei tällä kertaa esikoiskirjoja

Tänä vuonna Finlandia-ehdokaskirjat antavat monipuolisen kuvan maamme kirjallisuudesta. Kuuden ehdokkaan joukossa on hyvin erilaisia kirjoja, erilaisista aiheista.

Kaikki kirjailijat ovat jo kokeneita, ja monet ovat olleet ehdolla ennenkin. Joukosta löytyy tänäkin vuonna yksi Finlandia-palkittu kirjailija.

Ilahduttavaa on, että mukana on useampi arvostettu kirjailija, jotka ovat jostain syystä jääneet piiloon suurelta yleisöltä.

Sen sijaan esikoiskirjoja ei päässyt tällä kertaa lainkaan mukaan ehdokaslistalle.

Ehdokasvalinnat teki kolmihenkinen raati, johon kuuluivat Lukukeskuksen toiminnanjohtaja Ilmi Villacís, elokuvatuottaja Rimbo Salomaa Solar Filmsistä ja Suomalaisen kirjakaupan myymäläpäällikkö Anne Ikonen Joensuusta.

Voittajan valitsee Yleisradion toimitusjohtaja

Voittajan valitsee Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila. 30 000 euron arvoinen palkinto julkistetaan 27. marraskuuta.

Samassa tilaisuudessa julkistetaan myös tietokirjallisuuden ja lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkintojen saajat.

Finlandia-palkinto on Suomen kirjasäätiön jakama ja sitä on jaettu vuodesta 1984 lähtien.

Finlandia-palkinto maamme tärkein kirjallisuuspalkinto. Etenkin kaunokirjallisuuden Finlandia-voittajan teosta myydään yleensä paljon joulumyynnissä. Viime vuonna kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon sai Olli Jalonen teoksellaan Taivaanpallo.

Suomen rikkain promille, heimosodat ja hukkuneet pakolaiset – nämä kuusi teosta ovat ehdolla Tieto-Finlandian saajaksi

Tässä ovat lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaat ja lautakunnan perustelut

Suosittelemme sinulle