Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Väärin kiitetty – Jenni Haukion eläinsuojelugaalan kiitospuhe sai lihantuottajat tuohtumaan ja mediamyräkkä oli valmis

"Pidän hyvin valitettavana sitä, millä tavoin puhettani on eri yhteyksissä vääristelty ja tulkittu tahallisesti väärin."

Jenni Haukio
Eläinsuojelutyöstään tunnettu rouva Jenni Haukio sai viime perjantaina Eläinsuojelugaala 2019:n yhteydessä tunnustuksena "Eläimiltä kiitos" -palkinnon. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Jari Strömberg
Avaa Yle-sovelluksessa

Eläinsuojelutyöstään tunnettu rouva Jenni Haukio sai viime perjantaina Eläinsuojelugaala 2019:n yhteydessä tunnustuksena "Eläimiltä kiitos" -palkinnon.

Kiitospuheessaan presidentti Sauli Niinistön puoliso onnistui kahdella virkkeellä sohaisemaan useita tahoja ilmikiukkuun. Lihantuottajat ja maataloustuottajien etujärjestö MTK pahastuivat, sosiaalinen media oli liekeissä.

Pääkirjoitustoimittajat pohdiskelivat, oliko puhe rohkea avaus (Iltalehti) vai unohtuiko ihminen eläintensuojelun jalkoihin (Ilta-Sanomat)?

Syntyi pienoinen myräkkä. Haukiolta vaadittiin tarkennuskommentteja sosiaalisessa mediassa ja toimittajat kysyivät puheen tarkoituksesta. Se tuotti myös pitkän vastauskirjeen tuohtuneille "maaseudun ihmisille", jotka olivat julkaisseet presidenttiparille lähettämänsä kirjeen Facbookissa. Kirjeen oli allekirjoittanut toista tuhatta ihmistä.

Näin Haukio sanoi kiitospuheessaan perjantaina. Sitaatit ovat Ilta-Sanomien sivulta. Tasavallan presidentin kanslian mukaan puhe oli suunnattu Eläinsuojelugaalan yleisölle, eikä sitä ole kirjallisena.

– Suomessa kuolee vuosittain yli 70 miljoonaa tuotantoeläintä. Jokainen niistä olisi halunnut elää. Viime kädessä näiden eläinten kohtalon – sen, millaisissa olosuhteissa nämä yksilöt ainutkertaisen elämänsä viettävät – ratkaisevat kuluttajat, siis meistä jokainen.

– Jos kulutus ehtyy, ehtyy vääjäämättä myös tarjonta – ennemmin tai myöhemmin. Mitä useampi käyttää vaikutusvaltaansa eläinten oikeudenmukaisemman kohtelun puolesta, sitä suuremmalla todennäköisyydellä aikaansaadaan merkittäviäkin edistysaskelia – toivottavasti vielä meidän elinaikanamme.

Alkoi puhina sosiaalisessa mediassa. Haukiota pidettiin joko rohkeana eläinten puolestapuhujana tai sitten laveasti haluttiin ymmärtää, että tarkoitus on lopettaa teurastukset ja vaikuttaa kysynnän vähenemiseen, mikä lopettaisi viimeistään lihantuotannon.

Maataloustuottajat pahastuivat

Sunnuntai-iltana MTK:n toiminnanjohtaja Antti Sahi kommentoi puhetta Maaseudun tulevaisuudessa näin:

– Valitettavasti monta kertaa unohtuu, kuinka paljon hyvää työtä Suomessa on jo tehty vuosien aikana ja kuinka paljon asiassa on päästy eteenpäin.

– Kaikki uudet investoinnit kotieläintalouteen tarkoittavat myös parannuksia eläinten hyvinvointiin käytännön tasolla. Useimmissa tapauksissa ne nostavat mahdollisuudet huolehtia eläinten terveydestä ja hyvinvoinnista aivan uudelle tasolle.

Sahi toivoi, että tehty työ huomattaisiin ja tunnustettaisiin.

Ilta-Sanomille hän totesi näin:

– Se, että lihansyönti loppuisi kokonaan, lienee epärealistinen ajatusmaailma.

Tilanne vaati tarkennusta

Sunnuntain aikana keskustelu asian ympärillä kävi jo sen verran vilkkaana, että Ilta-Sanomat pyysi Haukiolta tarkennusta, mitä kiitossanoillaan oikein tarkoitti.

Tasavallan presidentin kanslia lähetti saman tarkennuksen myös Ylelle:

– Kuluttajat voivat ostovalinnoillaan vaikuttaa siihen, millaisissa olosuhteissa tuotantoeläimiä kasvatetaan ja miten niitä kohdellaan. Tiedän, että myös tuottajakunnassa on halua toimia saman suuntaisesti, ottaen eläinten hyvinvointitarpeet yhä kattavammin huomioon.

– Olen monissa eri yhteyksissä puhunut suomalaisen ruoantuotannon ja lähiruoan sekä suomalaisen maaseudun elinvoimaisuuden puolesta. Keskustelua eläinten hyvinvoinnista olisi voitava käydä rakentavasti erilaisia mielipiteitä kunnioittaen, ilman vastakkainasettelua eläinten ja laillista elinkeinoa harjoittavien tuottajien välillä.

Näin siis Haukio. Mutta vastakkainasettelu oli jo tapahtunut.

Julkinen kirje tölvi myös Lennua

Maanantaiaamuna yli tuhannen ihmisen allekirjoittama kirje lähetettiin sähköpostitse presidentti Niinistölle ja rouva Haukiolle. Kirje julkaistiin Facebookissa maidontuottaja Johanna Niskasen sivulla.

Kirjeessä paheksutaan Haukion puhetta ja tölväistään myös valtakunnan ykköskoiraa Lennua.

– Kyllä me allekirjoittaneet maaseudun ihmiset myös ihmettelemme, miten on mahdollista, että eläinten ystävän sädekehää kiillotetaan puhumalla kotieläintuotannon lopettamisen puolesta, mutta sitten toisaalta jätetään lähes huomiotta epäeettinen lemmikkien pito, kirjeessä todetaan.

Sitten kirjeessä viitataan vaivihkaa Lennu-koiraan:

– Muun muassa eri koirarotujen jalostus aiheuttaa ongelmia, joista toivoisimme entistä enemmän keskustelua. Brakykefaalisten rotujen ongelmana ovat monenmoiset sairaudet, esimerkiksi lyhyen kuonon vuoksi hengitysteiden epämuodostumat ja niistä johtuvat hengitysvaikeudet ja lämmönsäätelyn ongelmat.

"Tulkittu tahallisesti väärin"

Haukio vastasi pitkään kirjeeseen pitkästi ja tarkensi entisestään:

– Toisin kuin kirjeessänne esitätte, en ole missään yhteydessä "puhunut kotieläintuotannon lopettamisen puolesta". Kiitossanoissani en myöskään puhunut suomalaisesta ruoantuotannosta enkä ruoantuottajista; en maininnut mitään tuottajaryhmää, eläinryhmää tai tuotantotapaa, vaan puhuin eläinperäisten hyödykkeiden tuotannosta laajemmassa mittakaavassa. Eläimiä ei tuoteta vain ravinnoksi vaan myös lukemattomiin muihin tarkoituksiin. Pidän hyvin valitettavana sitä, millä tavoin puhettani on eri yhteyksissä vääristelty ja tulkittu tahallisesti väärin.

– Olen kanssanne samaa mieltä kirjeessänne esittämistänne lemmikkieläinten jalostuksen ja pidon monista ongelmista. Olen monissa eri yhteyksissä ottanut kantaa myös lemmikkieläinten hyvinvoinnin ja paremman kohtelun puolesta, Haukio vastaa kirjeen Lennu-osioon.

Myös Haukion vastauskirje on julkaistu Niskasen Facebook-sivulla.

Suosittelemme