Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Kiusaaminen ja ulkopuoliseksi jääminen kasvattavat nuorten halukkuutta kokeilla päihteitä

Kaikkein selkeimmin ero korostuu laittomien päihteiden, kuten kannabiksen ja muiden huumeiden kohdalla.

Nuori nainen istuu penkillä pullo kädessään.
Kiusaamista viikoittain kokeneista nuorista hieman alle puolet oli kiinnostunut kokeilemaan alkoholia. Kuva: Malin Valtonen / Yle
Ville Tiirikainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Koulukiusaamista ja ulkopuoliseksi jäämistä kokeneet kantahämäläiset nuoret ovat valmiimpia kokeilemaan päihteitä kuin ei-kiusatut. Asia käy ilmi ennaltaehkäisevää päihdetyötä tekevän Music against drugs -järjestön riihimäkeläisille, hausjärveläisille ja loppilaisille yläkoululaisille tekemästä kyselystä.

Kaikkein selkeimmin ero korostuu laittomien päihteiden, kuten kannabiksen ja muiden huumeiden kohdalla. Kiusaamista kokeneiden nuorten kiinnostus huumeiden kokeilemiseen on peräti viisinkertainen suhteessa ei-kiusattuihin.

Kiusaamista viikoittain kokeneista nuorista 46 prosenttia oli kiinnostunut kokeilemaan alkoholia. Ei-kiusatuista alkoholin kokeilemisesta oli kiinnostunut vain noin joka kolmas. Sähkötupakkaa kohtaan kiinnostusta osoitti kiusatuista nuorista 39 prosenttia, kun luku oli 22 prosenttia ei-kiusattujen kohdalla.

Kyselyn mukaan Riihimäellä, Hausjärvellä ja Lopella viikoittain kiusatuksi joutuu neljä prosenttia yläkouluikäisistä ja itsensä yksinäiseksi melko usein kokee joka kymmenes.

Valtaosa yläkouluikäisistä suhtautuu päihteisiin kriittisesti

Valtaosa kyselyyn vastanneista kantahämäläisistä nuorista suhtautuu päihteisiin kuitenkin kriittisesti. Esimerkiksi tupakkaan suhtautui kielteisesti 59 prosenttia vastanneista. Viidesosa nuorista ei osoittanut lainkaan kiinnostusta tupakkaan. Nuuskaan ja kannabikseen kielteisesti suhtautuu vielä suurempi joukko nuoria.

Hyvinvointikyselyn mukaan valtaosalla alueen nuorista menee hyvin, kertoo Music Against Drugs ry:n toiminnanjohtaja Sampo-Ilmari Tuhkalehto.

– Heillä on läheisiä ystäviä, mielekkäitä harrastuksia sekä säännöllisesti iloa tuottavia asioita. Harrastukset, ystävät, onnistumisen kokemukset, hyvä itsetunto ja itsetuntemus ovat asioita, jotka suojaavat nuorta päihde- ja mielenterveyden ongelmilta.

Tuhkalehto kertoo, että oleellista ehkäisevässä päihdetyössä on edistää suojaavien tekijöiden olemassaoloa nuorten elämässä.

– Toiminnallamme pyrimme luomaan nuorille mahdollisuuksia tutustua toisiinsa, osallistua ja saada onnistumisia ja arjen ylittäviä yhteisöllisiä kokemuksia ilman päihteitä.

Järjestön tekemään kyselyyn vastasi 690 Riihimäen, Hausjärven ja Lopen yläkoululaista.

Suosittelemme