Hyppää sisältöön

Tiesitkö, että väärin lajiteltu biojäte voi sytyttää tulipalon? – "Tuottaa palamisherkkää metaanikaasua"

Jätekasojen syttyminen on toistuva ongelma, jota voidaan välttää.

Aumapalo Oulun Ruskon jätekeskuksessa.
Revonlahden vapaapalokuntalaiset sammuttamassa jätekasaa Oulun Ruskon jätekeskuksessa. Kuva: Arto Veräjänkorva / Yle
Sanna Kähkönen

Ekokymppi on ryhtynyt ehkäisemään sekajätekasojen paloja tiivistämällä kasoja sorkkajyrällä. Tiivistämisen avulla kasoihin ei pääse ilmaa, eikä siellä ole palamiseen tarvittavaa happea.

Viranomaisten mukaan jätekasojen syttyminen tuleen on toistuva ongelma.

Käyttöpäällikkö Esa Kumpulainen muistaa viime keväänä sattuneen palon Mustantien jätekeskuksessa, jossa paloi pilalle useita tuhansia tonneja jätettä. Sitä ei voinut voi hyödyntää polttolaitoksessa sammutusveden käytön vuoksi.

– Vesi kasteli sen märäksi, ettei sitä voinut toimittaa jätteenpolttolaitokselle.

Kumpulaisen mukaan Suomeen pitäisi saada enemmän jätteenpolttolaitoksia, jotka auttaisivat pääsemään eroon jätteiden varastoimisesta. Myös biojäte pitäisi lajitella paremmin kotitalouksissa.

– Nyt siellä sekajätteen joukossa on biojätettä, joka tuottaa palamisherkkää metaanikaasua. Silloin ei tarvita kuin yksi kipinä tai riittävästi lämpöä, niin palo on valmis.

Tuore esimerkki jätekasapalosta on torstai-aamulta Oulun Ruskon jätekeskuksesta, jossa jälkisammutustyöt jatkuivat vielä torstai-iltapäivänä. Ruskossa syttyi torstai-aamuna palo 10 000 tonnin rakennus-, teollisuus- ja kaupan-alan jätekasassa. Viranomaisten mukaan kyseessä on itsesyttymispalo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Suosittelemme sinulle