Hyppää sisältöön

Itsestään syttyvät jätekasat ovat jatkuva piina Oulun Ruskon jätekeskuksessa – "Kytevä palo saattaa muhia pitkäänkin"

Oulun ja muiden Suomen jätteenpolttolaitosten kapasiteetti riittää hyvin vain kotitalousjätteille.

Revonlahden VPK jälkisammuttaa Ruskon jätepaloa Oulussa.
Revonlahden VPK jälkisammuttaa Ruskon jätepaloa Oulussa. Kuva: Arto Veräjänkorva / Yle
Arto Veräjänkorva

Ruskon jätekeskuksen väliaikaisissa aumoissa jäte kytee ja odottaa pääsyä ekovoimalaitokseen. Tuore esimerkki jätekasapalosta on torstaiaamulta.

Kyseinen jätteenpolttolaitos on mitoitettu lähinnä kotitalousjätteen polttoon. Taivasalla valtavissa aumoissa jonottaa rakennus-, teollisuus- ja kaupan jätettä.

Toimitusjohtaja Markku Illikainen Kiertokaari Oy:stä kertoo, että jonossa olevaa jätettä on kuskattu murskattuna Oulusta myös Vaasaan ja Tampereelle, mutta polttolaitosten kapasiteetti on täyttynyt myös muualla Suomessa. Polttoa odottaa Suomessa jo 100 000 tonnia jätettä väliaikaisissa aumoissa ja kasoissa.

Käyttöpäällikkö Markku Heinonen Kiertokaari Oy:stä korostaa, että kyseiset rakennusjätteet on kyllä tarkoitus polttaa, mutta hallitusti uunissa.

– Nyt näyttää siltä, että emme saa toistuvia paloja hallintaan muutoin kuin levittämällä läjät ja tukahduttamalla ne kasaamalla maata päälle, Markku Heinonen selostaa.

Oulun jätekeskuksessa otetaan lähiaikoina käyttöön uusi jätteiden välivarastointiin tarkoitettu kenttä. Vuoden kuluttua kasojen purkamiseen osallistuu myös uusi Laanilan biovoimalaitos.

Jäteaumat ovat vastikään aiheuttaneet tulipaloja myös esimerkiksi Kajaanissa ja Kempeleessä. Riskienhallintapäällikkö Tomi Honkakunnas Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksesta kertoo, että jätekasat syttyvät itsestään usein biologisen käymisen ja kaasunmuodostumisen vuoksi.

– Biologinen hajoaminen nostaa lämpötiloja isoissa jätekasoissa. Kytevä palo saattaa muhia pitkäänkin, ja sopivalla tuulella se syttyy jopa liekkipaloksi, Honkakunnas kuvailee.

Joissakin tapauksissa tulipalon saattaa aiheuttaa myös itsestään syttyvä kemikaali tai öljy rakennusjätteen joukossa. Pelastusviranomaiset toivoisivat Honkakunnaksen mukaan hallittuja ketjuja energiapitoisen jätteen käsittelyyn, välivarastointiin ja loppukäyttöön.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Suosittelemme sinulle