Hyppää sisältöön

Kulttuuriväki puolustaa Kemin kaupunginorkesteria – lakkauttaminen tekisi loven myös Meri-Lapin musiikkiopetukseen

Kulttuuri- ja tiedesäätiö Kemi 2000 ja Meri-Lapin jousikvartetti painottavat orkesterin tärkeyttä musiikkikoulutuksessa.

Kemin kaupunginorkesteri ja Meri-Lapin musiikkiopisto tekevät tiivistä yhteistyötä. Kuva: Yle/Seppo Sarkkinen

Kulttuuri- ja tiedesäätiö Kemi 2000 ja Meri-Lapin jousikvartetin jäsenet vastustavat Kemin suunnitelmia lakkauttaa kaupunginorkesteri.

Sekä säätiö että jousikvartetin muusikot ovat julkaisseet kannanottonsa Kemin musiikkitoimeen kaavailluista säästösuunnitelmista. Niiden mukaan Kemin kaupunginorkesteria ei pidä lakkauttaa eikä säästöillä saa vaarantaa Meri-Lapin musiikkiopiston toimintaa.

Kulttuuri- ja tiedesäätiö Kemi 2000 tähdentää, että kaupunginorkesterilla on merkittävä opetuksellinen tehtävä, ja sen lakkauttaminen veisi seutukunnan nuorilta soittajilta mahdollisuuden osallistua orkesteritoimintaan ja kehittyä muusikkoina.

– Kemin kaupunginorkesterilla ja Meri-Lapin musiikkiopistolla on suora kohtalonyhteys. Toimintamalli on Suomessa ainutlaatuinen, säätiö kirjoittaa tiedotteessaan.

Lakkauttaminen veisi valtion tukirahan

Säätiö sanoo, että musiikkiopiston talous on jo nyt tiukka ja laillisia keinoja karsia menoja vahingoittamatta opetussuunnitelman toteutumista on käytännössä vähän.

– Kaupunginorkesterin toimintaa on toki mahdollisuus säästötoimilla sopeuttaa, mutta lakkauttaminen lopettaisi valtiolta tulevan tuen kaupunginorkesterille.

Säätiö muistuttaa myös konserttitoiminnan välillisistä vaikutuksista.

– Konserttitoiminnalla on vaikutusta paitsi kulttuuritarjontaan, myös kaupungin elinkeinoelämään: hotelleihin, ravintoloihin, jopa lentokenttään ja taksipalveluun.

Lasten ja nuorten oppimisväylä

Myös Meri-Lapin jousikvartetin muusikot Juhana Inkinen, Iida Zelenski, Matti Mietola ja Olli-Pekka Kajasviita painottavat tiedotteessaan kaupunginorkesterin merkitystä lasten ja nuorten koulutukseen.

– Lukematon joukko innokkaita nuoria soittajia on kasvanut ensin musiikkiopistossa ja taitojen kartuttua he ovat päässeet musisoimaan Kemin kaupunginorkesterissa.

Kvartetin mukaan tämä oppimisväylä on mahdollistanut poikkeuksellisen monelle kemiläistaustaiselle henkilölle uran musiikkialan huipulla.

Meri-Lapin jousikvartetin muusikot sanovat ymmärtävänsä, että säästöjä on tehtävä. He muistuttavat kuitenkin, että suurin osa kaupunginorkesterin menoista katetaan valtionosuuksilla.

Toimintaa voidaan sopeuttaa ja muuttaa

Kvartetin jäsenten mukaan toimintaan on mahdollista luoda aiempaa kustannustehokkaampi malli.

– Yhteisenä visiona meillä muusikoilla on vahva ensemble, eli pieni orkesteri, joka voi soittaa konsertteja, ohjelmiston salliessa, myös ilman erillistä kapellimestaria.

Kvartetti haluaa, että musiikkiopistoyhteistyö säilytetään tulevaisuudessakin osana kaupunginorkesterin toimintaa. Lisäksi kvartetin mielestä kaupunginorkesterin alueellistamisen vaihtoehtoja tulisi tutkia.

Kaupunginorkesterin tulevaisuudesta päättää Kemin kaupunginvaltuusto todennäköisesti talousarviokäsittelyssä joulukuun alkupuolella.

Lisää aiheesta:

Yhteislautakunta: Kemin kaupunginorkesteria ei pidä lakkauttaa – toimintaa voi sovittaa talousahdingon vuoksi

Kemin kaupunki etsii kuumeisesti säästöjä - nyt mietitään kaupunginorkesterin lakkauttamista

Suosittelemme sinulle