Hyppää sisältöön

Holokaustista selvinnyt 89-vuotias joutui äärioikeiston uhkailujen kohteeksi Italiassa

Senaattori Liliana Segre esitti parlamentaarista komissiota tutkimaan vihaa, rasismia ja antisemitismiä. Oikeistopuolueet pidättäytyivät äänestyksestä.

89-vuotias Liliana Segre selvisi Auschwitzin keskitysleiriltä. Hän kertoo saavansa jopa 200 vihaviestiä päivittäin. Kuva: Carlo Cozzoli / Shutterstock / AOP

Italian viranomaiset ovat asettaneet poliisivartion suojelemaan holokaustista, juutalaisten kansanmurhasta, selvinnyttä 89-vuotiasta Liliana Segreä, joka on joutunut äärioikeistolaisten uhkailujen kohteeksi.

Segre esitti viime kuussa parlamentaarisen komission perustamista vastustamaan vihanlietsontaa, rasismia ja antisemitismiä.

Elinikäiseksi senaattoriksi nimitetty Segre on ollut sosiaalisessa mediassa jatkuvien solvausten kohteena. Tällä viikolla uusnatsiryhmä ripusti julisteensa lähelle paikkaa, jossa Segre esiintyi julkisessa tilaisuudessa.

Parlamentti hyväksyi Segren esityksen, mutta oikeistopuolueet – Matteo Salvinin Liiga, Silvio Berlusconin Forza Italia ja Giorgia Melonin Fratelli d'Italia eli Italian veljet -puolue – pidättäytyivät kaikki äänestyksestä.

Meloni sanoi puolueensa jättäneen äänestämättä, koska komissio ei käsittele islamilaisen ääritoiminnan roolia antisemitismissä. Salvini sanoi pelkäävänsä, että esitys rajaa ilmaisunvapautta. Salvini sanoi vasemmiston yrittävän maalata Italia ensin -ajattelun rasismiksi. Myös Forza Italia -puolueessa epäiltiin, että taustalla on pyrkimys poliittiseen sensuuriin.

Segre: Jopa 200 vihamielistä viestiä päivässä

Liliana Segre sanoi, että tämä sai hänet tuntemaan itsensä senaatissa kuin vieraan planeetan asukkaaksi.

– Vetosin kaikkien omaantuntoon ja ajattelin, että kaikki hyväksyisivät valiokunnan vihaa vastaan, Segre sanoi La Repubblica -lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Hän on sittemmin kertonut saavansa jopa 200 vihamielistä viestiä päivittäin. Jatkossa hänen mukanaan julkisiin tilaisuuksiin kulkee kaksi karabinieeriä, Italian puolisotilaallisen santarmilaitoksen poliisia.

Liliana Segre karkotettiin Italiasta Auschwitzin keskitys- ja tuhoamisleirille vuonna 1944, kun hän oli 13-vuotias. Kaikkiaan 776 italialaista alle 14-vuotiasta lasta lähetettiin natsien keskitysleirille. Heistä vain 25 selvisi.

Segre on viime vuosina vieraillut kouluissa kertomassa holokaustin kauhuista. Hänet nimitettiin elinikäiseksi senaattoriksi vuonna 2018.

Antisemitismi nousussa?

Israelin suurlähettiläs Dror Eydar ilmaisi huolensa Liliana Segreen kohdistuneista uhkauksista.

– 89-vuotias selviytyjä poliisivartioinnissa symbolisoi uhkaa, jota Euroopan juutalaisyhteisöihin kohdistuu yhä tänään, Eydar kirjoitti Twitterissä.

Antisemitismiä seuraava CDEC-järjestö arvioi, että antisemitismi näyttää lisääntyvän Italiassa, mutta on vähäisempää kuin Ranskassa ja Britanniassa.

CDEC:n tutkija Stefano Gatti sanoi uutistoimisto Reutersille, että Italiassa on tänä vuonna marraskuun alkuun mennessä raportoitu 190 tapauksesta, joissa on esiintynyt antisemitismiä.

Suurin osa niistä on sosiaalisen median hyökkäyksiä ja sanallisia loukkauksia, ja joukossa on vain kaksi tapausta, joissa on esiintynyt väkivaltaa. Viime vuonna raportoitiin 197 antisemitismitapauksesta ja edellisvuonna 130:stä.

Gatti sanoi uutistoimisto AP:lle, että antisemitismi ei ole Italiassa sosiaalinen hätätila. Hälyttävänä hän pitää, että uhkaukset eivät tule vain ääriryhmien taholta.

Italiassa asuu noin 30 000 juutalaista. Euroopan suurin juutalaisväestö, noin puoli miljoonaa ihmistä, elää Ranskassa.

Aiheesta aiemmin:

Saksan synagoga-iskijä tunnusti – Motiiveina äärioikeistolaisuus ja juutalaisvastaisuus 11.10.2019

Saksan suurin päivälehti kehottaa saksalaisia protestiin juutalaisille annettua varoitusta vastaan: "Laitetaan kaikki päähämme daavidintähdellä koristettu juutalaispäähine" 27.5.2019

Juutalaisia kehotettiin välttämään kipan käyttöä Saksassa – Israelin presidentti pöyristyi 26.5.2019

Juutalaisvainojen muistomerkki joutui ilkivallan kohteeksi Ranskan Strasbourgissa 2.3.2019

Tutkija juutalaisvastaisten hyökkäysten lisääntymisestä: Ääriryhmät ovat aktivoituneet oikealla ja vasemmalla 19.2.2019

CNN:n kysely: Juutalaisvastaisuus yhä voimissaan Euroopassa – juutalaisten valtaa pidetään liian suurena 27.11.2018

"Näin se silloinkin alkoi" – holokaustista selvinnyt Margot Friedländer huolestui juutalaisvastaisuuden noususta Saksassa 10.11.2018

Aiheesta muualla:

BBC: Italy Holocaust survivor Liliana Segre under guard amid death threats (siirryt toiseen palveluun) 7.11.2019

ANSA: Holocaust survivor Segre gets security detail after threats (siirryt toiseen palveluun) 7.11.2019

Sydney Morning Herald: She survived Auschwitz. Now Liliana Segre gets attacked 200 times online each day (siirryt toiseen palveluun) 7.11.2019

Suosittelemme sinulle