Hyppää sisältöön

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen kannabiksesta: "Kannatan sitä, ettei käytöstä rangaistaisi"

HS:n mukaan pääministeri Antti Rinne totesi eilen, ettei "laki etene" eduskunnassa. Eduskuntaan on kuitenkin tulossa lakialoite kannabiksen käytön rangaistavuuden poistamisesta.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen kannattaa kansalaisaloitteen vaatimusta siitä, ettei kannabiksen käytöstä rangaistaisi. Kuva: Valtioneuvosto

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) on sitä mieltä, ettei kannabishuumeen käytöstä tulisi määrätä rangaistusta.

– Kannatan sitä, että kannabiksen käytöstä ei rangaistaisi, Pekonen sanoo Ylelle.

Ministeri uskoo, että hoitoa tarvitsevat pääsevät paremmin hoitoon, jos heille ei tulisi rikosoikeudellisia seuraamuksia kannabiksen käytöstä.

– Jos tämmöisestä käytöstä ei tulisi tuomiota, niin se edesauttaa hoitoon hakeutumisen osalta, Pekonen toteaa.

Eduskunnan käsittelyyn on tulossa kansalaisaloite, jonka mukaan kannabiksen käytöstä ei tulisi rangaista.

Aloiteen mukaan rangaistusta ei pitäisi myöskään tulla muutaman kannabiskasvin kasvattamisesta omaan käyttöön.

Myös sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) kertoi viime viikolla kannattavansa kansalaisaloitetta.

Poliisi vastustaa huumeiden laillistamista

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen sanoi viime viikolla MTV:n Uutisextrassa, että huumeiden käytön rangaistavuutta ei pidä poistaa (siirryt toiseen palveluun).

– Poliisi näkee huumausaineisiin liittyvässä maailmassa kuolemaa, väkivaltaa, hyväksikäyttöä, prostituutiota, perheiden hätää, vanhempien tuskaa ja ylipäätään rikoksia. On hirveän vaikea hyväksyä mitään liberalisointia, mikä liittyy huumausaineisiin, Kolehmainen sanoi MTV:lle.

Mitä mieltä sosiaali- ja terveysministeri on poliisiylijohtajan näkemyksestä?

– Tästä on erilaisia näkökulmia. Meidän täytyy käydä varmasti isompi päihdepoliittinen keskustelu, jossa voidaan miettiä meidän päihdeongelmaa. Itse suhtaudun kriittisesti päihteisiin ja päihteiden käyttöön. Näen, että meillä on erityisesti nuorten keskuudessa ongelma, mutta katsoisin enemmän sinne päihdehuollon näkökulmaan, Pekonen sanoo.

Vasemmistopuolueella ei yhteistä kantaa

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen mukaan vasemmistopuolueella ei ole yhteistä kantaa kannabiksen käyttöä koskevaan kansalaisaloitteeseen.

– Tämä on minun henkilökohtainen näkemykseni asiaan, hän sanoo.

Helsingin Sanomat kertoo pääministeri Antti Rinne (sd.) linjanneen eilen eduskunnassa (siirryt toiseen palveluun), että hallitus ”ei etene” kannabiksen käytön rangaistavuuden poistamisessa. Tästä linkistä pääset katsomaan, millaista keskustelua kannabiksen käytöstä käytiin kyselytunnilla.

Muokattu 8.11.2019 kello 23.37 jutun kuvatekstiä muotoon: "Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen kannattaa kansalaisaloitteen vaatimusta siitä, ettei kannabiksen käytöstä rangaistaisi." Alun perin kuvateksti oli: "Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen kertoo kannattavansa kansalaisaloitetta."

Lue myös:

Jäitkö kiinni kannabiksen poltosta? Nämä 7 asiaa siitä voi seurata

Ohisalo: Vihreät kannattaa huumeiden käytön rangaistavuudesta luopumista

Hyödyt ja haitat eduskunnan puntariin ennen pitkää – Oikeusministeri Henriksson kannabisaloitteesta: "Vaikea kysymys, erittäin vaikea"

Poliisiylijohtaja jyrkkänä MTV:n Uutisextrassa: Huumeiden käytön rangaistavuutta ei pidä poistaa (siirryt toiseen palveluun)

50 000:n allekirjoituksen raja ylittyi – Kansalaisaloite kannabiksen käytön rangaistavuuden poistamiseksi etenee eduskunnan käsittelyyn

Suosittelemme sinulle