Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Maajoukkueen päävalmentaja suitsuttaa säkenöivää keskikenttätähteään, kova vertaus lajilegendaan hämmentää Eveliina Summasta: "En edes tiedä, mitä sanoisin"

Naisten jalkapallomaajoukkueen päävalmentajan Anna Signeulin mukaan keskikenttäpelaaja Eveliina Summasella on kaikki edellytykset kehittyä uudeksi Anne Mäkiseksi. 

Helmareiden matkassa, Eveliina Summanen Helsingissä
Henri Pitkänen
Avaa Yle-sovelluksessa

– Hän on päämäärätietoinen, harkitsevainen ja erittäin kova tekemään töitä. Hän on aika nopea, älykäs ja taitava kahteen suuntaan. Hän on hyvä pääpelissä, osaa harhautella ja syöttää sekä laukoa molemmilla jaloilla kaukaakin.

Näin puhuu naisten jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja Anna Signeul keskikenttäpelaaja Eveliina Summasesta. Ruotsalaisen KIF Örebron riveihin viime vuoden lopussa HJK:sta siirtynyt Summanen, 21, on tehnyt vaikutuksen Signeuliin. Vain taivas on Summasen rajana, jos ruotsalaisluotsilta kysytään.

– Hänen potentiaalinsa on aivan valtava. Hän otti suuren harppauksen siirtymällä Suomesta Ruotsiin, eikä hänen alkunsa Örebrossa ollut ehkä paras mahdollinen. Hän on kuitenkin vakiinnuttanut paikkansa ja ollut parhaita pelaajia joukkueessaan. Hänellä on vielä paljon kehittymistä, mutta hänellä on kaikki mahdollisuudet tulla uudeksi Anne Mäkiseksi. Meillä on suuret odotukset häntä kohtaan.

Toiseen keskikenttäpelaajaan Mäkiseen vertaaminen on suuri kunnia. Signeulin apuvalmentajana maajoukkueessa työskentelevä Mäkinen, 43, kuuluu suomalaisen jalkapallon legendoihin. Hän pelasi pitkän uran Yhdysvalloissa sekä Ruotsissa. Maaotteluita Mäkinen pelasi Suomen paidassa 109, ja vuonna 2012 hänet valittiin suomalaisen jalkapallon kunniagalleriaan kolmantena naisena.

– Se on suuri asia verrata häneen, koska Anne oli yksi maailman parhaista pelaajista parhaimmillaan. Heillä on paljon samoja ominaisuuksia, ja kuten Anne, myös Eveliina osaa keskikentän keskustan pelaajana tehdä kaikkea. Eveliina prässää hyvin ja nopeasti, ja hän on sellainen keskikentän johtaja kuten Annekin, Signeul suitsuttaa.

Anne Mäkinen, Annica Sjölund ja Anna-Kaisa Rantanen kuuluivat Helmareiden edellisen sukupolven huippupelaajiin.
Anne Mäkinen, Annica Sjölund ja Anna-Kaisa Rantanen kuuluivat naisten maajoukkueen edellisen sukupolven huippupelaajiin. Kuva: AOP

Summanen vaivaantuu ja hämmentyy hieman vertauksen kuullessaan. Hän olisi mieluusti kuin Mäkinen, mutta niin korkealle tasolle yltäminen on hankalaa.

– En edes tiedä, mitä sanoisin. Olen onnellinen siitä, että tunnen Anne Mäkisen ja tiedän, kuka hän on. Harmi etten nähnyt aikanaan hänen pelaavan, mutta olen saanut häneltä paljon oppeja, Summanen toteaa.

– Katsotaan, mihin rahkeeni riittävät. Teen kaikkeni, että minusta tulisi mahdollisimman hyvä, mutta aika näyttää.

Vastuuvuosi Örebrossa

Summasen avauskaudella Örebrossa joukkue sijoittui kahdeksanneksi, ja lappeenrantalaislähtöinen peluri iski kolme maalia. Hän pelasi lähes kaikki ottelut alusta loppuun ja oli isossa roolissa keskikentällä. Koska sarjassa pelataan vain 22 ottelua, myös harjoittelulle on jäänyt paljon aikaa. Ruotsissa ylipäätään harjoitellaan paljon, ja se on erinomainen ponnahduslauta tasokkaampaa arkea kaipaaville nuorille suomalaispelaajille.

Signeulin mukaan Summanen on edennyt urallaan järkevästi ja nousujohteisesti.

– Hän jatkoi viime vuonna vielä kauden Suomessa ja teki kovaa töitä ominaisuuksiensa kehittämiseksi. Ruotsissa intensiteetti on korkeampi, ja hän on kehittynyt vuoden aikana. Hän on nyt vahvempi ja nopeampi, ja ensi vuonna hän ottaa taas uuden askeleen. Maajoukkueessa hän on ollut tosi taitava niissä peleissä, kun hän on ollut mukana.

Helmarit ennen Kypros-peliä 7.11.2019.
Helmarit on aloittanut EM-karsintaurakan kolmella selvällä voitolla. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Helmarien paidassa Summanen pelaa nyt ensimmäistä täyttä karsintarupeamaansa, ja hänet on nähty kentällä toistaiseksi kaikissa EM-karsintapeleissä. Myös pelaaja itse kokee esitystensä parantuneen koko ajan.

– Nyt alkaa tuntua siltä, että pystyn oikeasti antamaan jotain siellä kentällä. Aiemmin se on ollut ehkä vähän selviytymistä, mutta nyt pystyn palvelemaan ja auttamaan myös muita paremmin.

– Toivon, että pystyisin antamaan hyökkäyspäähän vielä enemmän, mutta se varmasti paranee ajan kanssa, kun oppii tuntemaan pelaajat vielä paremmin ja yhteispeli kehittyy. Hyökkäyspelaamisen kanssa on tehty töitä myös seurajoukkueessa, Summanen analysoi.

Maajoukkueesta on tullut Summaselle kuin toinen perhe, ja hän sanoo tavoittelevansa aina paikkaa kaikille leireille ja peleihin. Haave EM-kisapaikasta auttaa tekemään arjessa ammattimaisia valintoja.

– Pidän EM-kisoja tosi konkreettisena tavoitteena, ja uskon, että voimme sen myös saavuttaa. Se on tärkeä sekä joukkueelle että henkilökohtaisesti. Se näkyy myös päivittäisessä elämässä arjen motivaattorina. Haluan hoitaa asiat hyvin, koska meillä on yhteinen tavoite päästä kisoihin.

Anna Signeul
Ruotsalainen Anna Signeul luotsaa maajoukkuetta kohti EM-kisaunelmaa. Kuva: AOP

Päämäärätietoinen alakoulusta asti

Signeulin alussa mainitsema päämäärätietoisuus on näkynyt Summasen valinnoissa jo pitkään. Lappeenrantalainen oli vain 12-vuotias, kun hän kuuli Mäkelänrinteen urheilulukiosta ja päätti hakeutua sinne opiskelemaan. Hän on myös pelannut paljon poikien kanssa, ja vielä lukioikäisenäkin hän pelasi kaksi vuotta PEPOn B-poikien joukkueessa.

Summanen myöntää Signeulin näkemyksen oikeaksi.

– No joo, jos jotain olen päättänyt, haluan yleensä sen myös saavuttaa, Summanen naurahtaa.

Signeulin mukaan Summasen valitsema polku ei ole ollut helpoin mahdollinen.

– Se on kova juttu muuttaa yksin 15–16-vuotiaana pois kotoa yksin lukioon muualle, ja myös Ruotsiin muuttamisessa on paljon uutta. Kaikki muuttuu, kun on eri kieli, kaupunki, joukkue, pelitapa ja ihmiset ympärillä. Tällaisten askeleiden ottaminen kertoo hänestä ihmisenä. Hän tiesi jo 12-vuotiaana, mitä haluaa elämässään tehdä, Signeul myhäilee.

Eveliina Summasen kaukolaukaus Serbian verkkoon

Poikien kanssa pelaamisessa Signeul näkee myös paljon hyviä puolia. Välttämätöntä se ei kuitenkaan ole huipulle kiivetessä.

– Siinä saa erilaista kovuutta, ja kaikki pitää tehdä nopeammin poikien kanssa. Se ei sovi kaikille sosiaalisesta näkökulmasta, ja se voi olla yksinäistä. Se on hyvä myös pojille, että mukana olisi tyttöjä, koska molemmat voittavat tällaisissa tilanteissa. Poikien kanssa treenaamisessa ympäristö on hyvä, mutta ei sitä vaadita, jos haluaa tulla parhaaksi.

Summanen sanoo myös, että poikien kanssa pelaaminen voi olla hyvä ratkaisu, jos olosuhteet ovat oikeat. Lappeenrannassa tyttöjen kanssa pelaaminen ei tarjonnut sellaisia haasteita, joita nuori lahjakkuus kaipasi.

– Olin lukion jälkeen kesän kotona ja pelasin poikien kanssa. Se arki oli minulle hyvää. Sillä on merkitystä, minkälainen valmentaja on ja minkälaiset ihmiset sattuvat olemaan ympärillä.

– Toivoisin ja suosittelisin, että kaikilla olisi hyvä arki ja ympäristö olisi itselleen sopiva. Minulla valmentaja oli sellainen, että hän halusi viedä minua eteenpäin, eikä tarvinnut itse olla yksin vastuussa kaikesta. Joukkuekaverit ovat myös aina vain kannustaneet, Summanen kiittelee.

Matkalla Anne Mäkiseksi seuraava haaste Summasella ja muulla maajoukkueella on tiistaina Portugalissa, kun EM-karsinnat jatkuvat vieraspelillä. Ensimmäiset kolme peliä Suomi on hoitanut tyylikkäästi. Albanian kahdesti ja Kyproksen kerran kaatanut joukkue johtaa karsintalohkoa täysin pistein maalierolla 15–1.

Pitkän aikavälin tavoitteena Summasella on pitkä ura kansainvälisillä kentillä.

– Unelmani on ollut pelata ammattilaisena, ja kun se on nyt toteutunut, unelmana olisi joskus pelata Euroopan huippusarjassa sellaisessa joukkueessa, jossa pystyn olemaan parhaimmillani.

Kun Summasen tarina ja päämäärätietoisuuden taso tiedetään, tämänkään tavoitteen toteutumista ei liene syytä epäillä.

Eveliina Summasta ja Anna Signeulia haastatteli Marianne Nyman. Portugalin ja Suomen välistä EM-karsintaottelua voi seurata suorana Yle Areenassa tiistaina kello 20.25 alkaen.

Lue myös:

Ainoana tyttönä poikien pukukoppiin uskaltautunut Eveliina Summanen vähät välitti vastustajien huudoista ja mustelmista kropassa – maajoukkueessa loistanut pelaaja kertoo, miten hänestä tuli suomifutiksen nouseva tähti

Helmarien ennätysnainen iloitsi puolustajien maaleista: onnistui itsekin juhlaottelussa – "Äiti toi vähän jotain lahjoja"

Voittoputki jatkuu! Helmarit teki selvää jälkeä Kyproksesta EM-karsinnassa – katso ottelun maalikooste

Päävalmentaja Anna Signeul painottaa Helmareilta nopeutta Kypros-ottelussa – nurkan takana häämöttää jo ensi viikolla vastaan asteleva kiven kova Portugali

Vuoden pelaajaksi valittu Summanen siirtyy HJK:sta Ruotsiin: "Olen valmis ottamaan seuraavan askeleen"

Suosittelemme