Hyppää sisältöön

Tampereen yliopiston henkilöstökulut jäämässä paljon odotettua pienemmiksi – fuusio näkyy edelleen ensi vuoden budjetissa

Yliopiston tulevan vuoden rahoitustilanne vakaampi kuin tämän vuoden budjettia laadittaessa arvioitiin.

Tampereen yliopiston kyltti
Tampereen yliopisto ja Tampereen teknillinen yliopisto fuusioituivat vuoden 2019 alussa. Kuva: Matias Väänänen / Yle
Heli Mansikka

Tampereen yliopiston hallitus kokoontuu perjantaina käsittelemään yliopiston ensi vuoden talousarviota ja toimintasuunnitelmaa. Uuden yliopiston rakentamistyö jatkuu ja yliopistofuusio näkyy edelleen kulurakenteessa.

Yliopiston talous- ja rahoitusjohtaja Heli Huhtalan mukaan Tampereen yliopiston rahoitustilanne on tällä hetkellä hyvin vakaa. Talouden kuva vuodesta 2020 eteenpäin on valoisampi kuin vuoden 2019 budjettia laadittaessa arvioitiin.

– Vakauteen pyritään kaikin tavoin. Perusrahoitus hiukan kasvaa, täydentävä rahoitus samoin. Tiedekunnat ovat ovat pystyneet toimimaan hyvin, haluamme pitää toiminnan mahdollisimman vakaana myös ensi vuoteen.

Yliopiston strategisena tavoitteena lisää ulkopuolisen rahoituksen määrää. Huhtala sanoo, että budjetissa pyritään säilyttämään yliopiston luonteen moninaisuus. Tampereen yliopisto ja Tampereen teknillinen yliopisto fuusioituivat vuoden 2019 alussa.

– Se tarkoittaa, että tunnustetaan yliopistomme moninaisuus ja kunnioitetaan sitä. Tunnustetaan esimerkiksi se, että eri aloilla on eri mahdollisuudet saada ulkopuolista rahoitusta. Meillä on kolme kärkeä, tekniikka, terveys ja yhteiskunta ja ne ovat kaikki meille yhtä tärkeitä.

Henkilöstökulut budjetoitiin yläkanttiin

Aiemmin on uutisoitu uuden yliopiston henkilöstökulujen kasvusta, jonka arvioitiin olevan 3,7 prosenttia. Tuloslaskelman mukaan kasvu on jäämässä 1,2 prosenttiin.

– Näyttää siltä, että tämän vuoden henkilöstökulut oli budjetoitu yläkanttiin, ja nyt ollaan prosentin, puolentoista kasvussa. Henkilöstökuluissa ei ole supistustarpeita sinällään, Huhtala sanoo.

– Toki edelleen ollaan fuusion jälkeisessä ajassa, mutta tilanteessa ei ole mitään dramatiikkaa ja pystymme suunnittelemaan toimintaamme vakaasti eteenpäin.

Yliopistofuusio tuo kuitenkin edelleen kuluja. On uudistuksia, jotka on tehtävä.

– Suurin on opintojärjestelmän uusiminen. Muun muassa opintotiedot ja rekisterit sisältävä Sisu-järjestelmä otetaan käyttöön parin vuoden sisällä.

Huhtala muistuttaa, että Tampereen yliopistot saivat fuusioonsa valtion tukea alle 30 miljoonaa euroa, mikä on merkittävästi vähemmän kuin esimerkiksi Aalto-yliopisto.

– Jotkut vastaan tulleista ongelmista olisi varmasti selätetty nopeammin isolla rahalla.

Lue myös:

Tampereen yliopiston budjetti on miljoonia euroja miinuksella – yliopisto aikoo saada talouden kuntoon kolmessa vuodessa

Henkilöstö ja opiskelijat vaativat: Tampereen yliopiston hallintojärjestelmää on muutettava

Tampereen yliopiston henkilöstö haluaa päästä päättämään asioista – uudessa hallituksessa ei ole yhtään henkilöstön edustajaa

Suosittelemme sinulle