Hyppää sisältöön

“Herran pieksut sentään, mikä finaali!” Tähti hämmästeli käsittämättömän tiukkaa finaalia

Leo-Pekka Tähti ei ole kertaakaan aiemmin joutunut yhtä tiukille MM-finaalissa kuin mitä hän joutui Dubain 100 metrillä.

Leo-Pekka Tähti
Leo-Pekka Tähti saavutti Suomen toisen kultamitalin parayleisurheilun MM-kisoissa. Toni Piispanen saavutti kultaa avauspäivänä. Kuva: SUL/Oliver Kremer
Riikka Smolander-Slotte,
Anu Karttunen

“Herran pieksut sentään, mikä finaali!” Leo-Pekka Tähti puuskahti, kun hän saapui Yle Urheilun haastatteluun T54-luokan 100 metrin finaalin jälkeen. Suomalaiskelaajan leveä hymy kertoi kuitenkin, että hän saattoi kuitenkin olla tyytyväinen, vaikka joutuikin tiukemmalle kuin kertaakaan aiemmin MM-finaalissa.

– Pitää olla tyytyväinen, että voitin ylipäätään. Ei ollut teknisesti niin hyvää tekemistä, mitä alkuerissä ja välierissä oli. Varmaan pientä finaalipuristusta oli havaittavissa minullakin, hän hymähti.

– Arvokisoissa tärkeintä on voittaa ja voitto tuli. Ja tietysti kiva vetää alle 14 sekunnin. Finaalissa muut eivät onneksi siihen pystyneet. Olen tosi tyytyväinen ja helpottunut.

Tähti voitti neljännen 100 metrin maailmanmestaruutensa ajalla 13,97. Se jäi reippaasti hänen välierän ajastaan 13,83, ja hopealle tullut Kiinan Liu Yang jäi hänestä vain 0,05 sekuntia. Pronssia saanut Meksikon Juan Pablo Cervantes Garcia hävisi Tähdelle 0,13 sekuntia.

Tähti manasikin sitä, ettei hän pystynyt pitämään kelaustaan stabiilina. Hän myönsi, etteivät kelauskapulat olleet osuneet pyörien kehiin niin hyvin kuin yleensä. Hän pystyi kuitenkin malttamaan mielensä, eikä sortunut höntyilyyn.

– Maltoin mieleni loppuun asti ja maali tuli tarpeeksi ajoissa vastaan. Oli kohtuu “turvallinen” voittomarginaali, hän virnisti.

Lähi-idän "mörkö" kukistui

Tähti myönsi, että ennakkoon Dubain MM-kisat olivat hänelle pienoinen mörkö, sillä hänellä oli huonot muistot Lähi-idästä. Neljä vuotta sitten MM-kisat järjestettiin Dohassa, ja Tähti jäi tuolloin päämatkallaan hopealle.

– Tavallaan nyt, neljä vuotta myöhemmin, pystyin kääntämään sen voitoksi. Tämä ajankohta ei ole helppo, kausi on ollut tosi pitkä, mutta se on kaikille sama. Henkistä valmistautumista on pitänyt tehdä normaalia enemmän näihin kisoihin, hän myönsi.

– Jokainen maailmanmestaruus on erityinen. Tämä on minulle tosi tärkeä.

Tähden urakka ei ollut 100 metrin kisan jälkeen kuitenkaan ohi, sillä reilut kaksi tuntia myöhemmin edessä oli 800 metrin alkuerät. Hän ei päässyt alkueristä jatkoon.

– Ihan hyvä veto. Pysyin hyvin matkassa mukana. Harmittaa, kun 150 metriä ennen maalia olisi pitänyt mennä röyhkeämmin kiinalaisen ohitse. Jäin sinne pussiin ja sitten alkoi tulla muita ohi. Mutta hyvä kokemus. Sataselta palauduin ihan hyvin. Vähän kädet olivat veltot lämmittelyssä, mutta sitten lataus löytyi, Tähti kertoi.

– 400 metrillä tavoitellaan taas finaalipaikkaa, siinä se on realistisempi tavoite kuin 800 metrillä.

Lue myös:

Leo-Pekka Tähti teki sen taas! Kelasi jo neljännen maailmanmestaruuden

Kultatili aukesi heti! Toni Piispanen kelasi kisaennätyksellä maailmanmestariksi

Tähti ja Kotaja MM-kultajahdissa tänään! – "Finaalissa irti kaikki mitä lähtee"

Suosittelemme sinulle