Hyppää sisältöön

Amanda Kotaja täydensi parajoukkueen kultasaalista ja kertoi syyn Suomen kelausmahtiin

Amanda Kotaja jatkoi suomalaisten menestystä parayleisurheilun MM-kisoissa. Dubaissa onkin ihmetelty, miksi Suomi on niin kova kelausmaa.

Amanda Kotaja
Amanda Kotaja tavoitteli Dubain MM-kisoista ainoastaan maailmanmestaruutta. Kuva: AOP / imago sportfotodienst
Riikka Smolander-Slotte,
Anu Karttunen

Amanda Kotaja oli T54-luokan 100 metrin kisassa juuri niin ylivoimainen kuin mitä häneltä odotettiinkin Dubain lämpimässä illassa. Mutta vaikka Kotaja ylitti maaliviivan selkeänä ykkösenä, ei hän itse ollut täysin tyytyväinen suoritukseensa.

– Tämän päivän kelaus ei tullut niin helposti kuin eilinen, vaikka aika oli täysin sama, Kotaja myönsi, mutta totesi samaan hengenvetoon, että kelaus on tällä hetkellä sekä sulavaa että vauhdikasta, että se kantoi voittoon asti.

– Totta kai nyt on todella, todella hyvät fiilikset uran toisesta mestaruudesta. Olen tosi onnellinen. Tätä tulin täältä hakemaan ja sen sain!

24-vuotias Kotaja on ollut tällä kaudella hyvässä vireessä, vaikka hän onkin joutunut tasapainottelemaan kuntonsa ajoittamisen kanssa. Tämä on johtunut äärimmäisen pitkästä kaudesta, sillä hänen kautensa alkoi jo touko-kesäkuun vaihteessa ja nyt mennään jo marraskuussa.

Kotaja kellotti jo elokuussa maailmantilaston toiseksi parhaan ajan 16,05, mutta pystyi kovaan vauhtiin vielä Dubaissakin. Hän onnistui pysäyttämään kellot tasan 16 sekuntiin sekä välierässä ja finaalissa kirjautti näin uuden kisaennätyksen nimiinsä.

– Tulostasonikin näyttää olevan taas siellä omalla huipputasollani, joka on ihan mieletöntä. Se antaa hyvät eväät ensi vuoden paralympialaisia varten.

Yksinkertainen syy menestykseen

Kotajan mukaan moni asia on vaikuttanut hänen hyvään vauhtiinsa, mutta ennen kaikkea hyvä fyysinen kunto ja itsevarmuus kelauksesta ovat olleet hänen mielestään ratkaisevia.

Urheilu tuntuu Kotajan mielestä paremmalta kuin vuosiin. Jussi-Pekka Kurtin valmennuksessa harjoitteleva Kotaja kiitteleekin ennen kaikkea ympärillään olevaa tiimiä.

– He ovat minulle tärkeitä ihmisiä, joiden kanssa yhteistyö sujuu. Minulla on mieletön tiimi, jonka kanssa saan tehdä joka päivä tosi hienoa työtä. Kelaus tuntuu paremmalta kuin pitkään aikaan. Se kantaa pitkälle. On sellainen varma olo omasta tekemisestä.

Lisäksi Kotaja on kisannut tänä kesänä paljon yhdessä Leo-Pekka Tähden ja Toni Piispasen kanssa. Tähti on toiminut muille hyvänä jäniksenä.

Kotajan maailmanmestaruus oli hänelle 100 metrillä jo toinen perättäinen ja samalla hän kasvatti Suomen mitalimäärää kolmeen kultamitaliin. Kotajaa aiemmin mestaruuden kelasivatTähti ja Piispanen.

Dubaissa onkin ihmetelty, miten Suomesta voi tulla niin kovia kelaajia. Kotajan mielestä syy on yksinkertainen: Suomessa keskitytään kehitykseen eikä jäädä polkemaan paikoilleen.

– Olemme tänäkin vuonna ottaneet askeleita eteenpäin. Olemme kehittäneet meidän testauspuoltamme ja välineistöä. Minullakin oli nyt ensimmäiset arvokisat näiden kuuluisien kapuloiden kanssa, hän naurahti ja viittasi Tähden tekemiin ja hänelle räätälöityihin lyöntikapuloihin, joita käytetään kelaushanskojen sijaan.

– Teemme pitkäjänteistä työtä. Yritämme aina etsiä jotain uutta ja tehdä asioita paremmin.

Lue myös:

Huikeaa ylivoimaa! Kotaja kelasi MM-kultaa kisaennätyksellä

Leo-Pekka Tähti teki sen taas! Kelasi jo neljännen maailmanmestaruuden

“Herran pieksut sentään, mikä finaali!” Tähti hämmästeli käsittämättömän tiukkaa finaalia

Kultatili aukesi heti! Toni Piispanen kelasi kisaennätyksellä maailmanmestariksi

Suosittelemme sinulle