Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Parakeihäänheittäjä Marjaana Heikkisen tavoitteena on lyödä Kiinan edustaja ja nousta maailmanmestariksi: "Ei tänne olisi järkeä tulla, jos ei olisi voitto mielessä"

Marjaana Heikkinen kilpailee keihäänheiton F34-luokan mitaleista parayleisurheilun MM-kisoissa Dubaissa. Hopeaa edelliskisoissa heittänyt Heikkinen tavoittelee lähes voittamattoman kiinalaisvastustajan päänahkaa.

Marjaana Heikkinen
Marjaana Heikkinen otti hopeaa Rion paralympialaisissa ja MM-kisoissa kaksi vuotta sitten. Kuva: Paralympiakomitea
Riikka Smolander-Slotte
Avaa Yle-sovelluksessa

Kaksi perättäistä Euroopan mestaruutta voittanut Marjaana Heikkinen saavutti MM-hopeaa kaksi vuotta sitten ja Rion paralympialaisissa sijoitus oli sama. Kiinan Lijuan Zou on ollut lajin valtiatar ja kiusaa jälleen suomalaista MM-taistossa.

– Jahtaan kiinalaista. Se nainen on kova heittämään, mutta en suostu hopeaa alemmaksi millään. Saksalainen ja marokkolainen saavat parantaa omia ennätyksiään metritolkulla, jotta saisivat minut saa kiinni. Mutta tavoittelen kultaa, ei tänne olisi järkeä tulla, jos ei voitto olisi mielessä, Heikkinen toteaa päättäväisesti.

Kimmo Kinnusen valmentaman Heikkisen kisakausi on ollut pitkä ja raskas. Huippukunnon ajoittaminen vasta marraskuulle ei ole ollut helppoa.

– Kisakausi on ollut hurja, pitkä ja haasteellinen. Onhan se outoa, kun pitäisi olla peruskuntokaudella ja nyt on vasta viritetty huippukuntoa. On tämä ollut henkisesti ja fyysisesti vähän haastavaa, Heikkinen tuumii.

– Mentiin aika kovalla tahdilla koko kesä. Ei tavoiteltu nappiheittoa vaan kovaa keskivertotasoa ja siinä onnistuttiin. Viimeiset treeniheitot osoittavat, että pitkälle pitäisi lentää. Lomia ei ole pidetty, mutta olen luottavainen. Saa nähdä, kuinka nainen kestää.

Kuumat olosuhteet iso ongelma

Niskaleikkauksen jälkeisten komplikaatioiden seurauksena vammautunut Heikkinen on ollut jo vuosia paraurheilun huipulla. Dubain olosuhteet saavat kokeneen urheilijan mietteliääksi. Heikkisen vammaluokassa lämmönsäätely on haastavaa ja kuumat olosuhteet otettava tarkasti huomioon.

– Olosuhteet eivät sovi minulle mitenkään. Kone alkaa keittämään ja sen jälkeen ollaan vaikeuksissa. Ollaan mahdollisimman lyhyitä aikoja ulkona kuumimpaan aikaan ja käytetään viilennyspakkauksia ja viilennysliivejä, Heikkinen kertoo.

Tokiossa olosuhteet tulevat olemaan vielä Dubaitakin vaikeammat, kuumemmat ja kosteammat. MM-kisojen kärkinelikko lunastaa paikan paralympialaisiin ja saa valmistautua rauhassa. MM-kisojen jälkeen paralympialaisiin on vain reilut yhdeksän kuukautta.

– Maapaikan lunastaminen täällä merkitsisi paljon. Tämä on kenraaliharjoitus, päätähtäin on Tokiossa, Heikkinen kommentoi.

– MM-finaalissa tavoitteena on lyödä omat rajat ja tulla leuka pystyssä pois kävi miten kävi. Tsemppimielellä lähdetään taisteluun!

Lue myös:

Amanda Kotaja täydensi parajoukkueen kultasaalista ja kertoi syyn Suomen kelausmahtiin

“Herran pieksut sentään, mikä finaali!” Tähti hämmästeli käsittämättömän tiukkaa finaalia

Kultatili aukesi heti! Toni Piispanen kelasi kisaennätyksellä maailmanmestariksi

Suosittelemme sinulle