Hyppää sisältöön

Rikollisten pelko laittaa varakkaat kohentamaan turvajärjestelyjään

Jopa julkiset verotiedot voivat olla rikkaille turvallisuusriski

Valvontakamera Nokian ammattioppilaitoksen seinässä
Varakkaat kiinnittävät entistä enemmän huomiota sekä asuntojensa valvontaan, että tietoturvaan. Kuva: Juha Kokkala / Yle
Jan Fredriksson

Varakkaat suomalaiset ovat kohentaneet turvajärjestelyjään rikollisten pelossa.

Turvallisuusasiantuntijan mukaan rikkaat salaavat esimerkiksi aiempaa useammin henkilö- ja osoitetietonsa sieppausten ja kiristysyritysten estämiseksi.

Osoituksena muutoksesta yhä useampi on kiinnittänyt huomiota henkilökohtaiseen tietosuojaansa.

– Pelkästään turvakieltojen määrän nousu indikoi meille sitä, että vakavasti otettavia uhkauksia henkeen ja terveyteen kohdistuvista rikoksista on tullut, kertoo henkilösuojauksen asiantuntija Tommi Nyström turvayritys Forset Groupista.

Verotietojen julkaiseminen aiheuttanut uhkia

Esimerkkinä Nyström mainitsee juuri verotiedot. Hän muistuttaa, että verotietojen julkistaminen oli aikanaan yksi taustatekijä maamme ensimmäisessä varakkaaseen kohdistuneessa kiristys- ja kidnappaustapauksessa.

Lisäksi on havaittu, että melko pian verotietojen julkistamisen jälkeen on paljastunut esimerkiksi kiristysjuttuja. Niiden taustalla ovat olleet nimenomaan julkaistut verotiedot.

– Tilanteet ovat syntyneet aika pian, jopa muutamia viikkoja tai pari kuukautta verotietojen julkistamisen jälkeen, Nyström jatkaa.

Sen sijaan perinteisen turvamiehen käyttö ei ole yleistynyt.

– Se ei sovi suomalaiseen kulttuuriin. Mutta turvamiehiä käytetään esimerkiksi julkisten esiintymisten yhteydessä tai tilanteissa, joissa ei pystytä eväämään uhkaajilta sitä tietoa, että henkilö on tiettynä hetkenä tietyssä paikassa. Silloin turvamiesten käyttö on yksi riskienhallintaväline, Tommi Nyström selittää.

Suosittelemme sinulle