Hyppää sisältöön

Intian korkein oikeus antoi kiistellyn pyhän paikan hinduille

Päätöksen pelätään aiheuttavan mellakoita Ayodhyan pyhässä kaupungissa.

Hindut juhlivat Intian korkeimman oikeuden päätöstä New Delhissä. Kuva: EPA/ RAJAT GUPTA

Intiassa korkein oikeus on päättänyt, että kiistellylle uskonnolliselle paikalle Ayodhyan kaupungissa maan pohjoisosassa saa rakentaa hindutemppelin. Päätös on voitto maan hindunationalistiselle pääministerille Narendra Modille.

Muslimit, jotka niin ikään halusivat paikkaa itselleen, saavat maata toisaalta kaupungista moskeijan rakentamista varten.

Paikalla 1600-luvulta saakka sijainnut moskeija hajotettiin vuoden 1992 laajoissa uskonnollisissa mellakoissa, joissa kuoli ainakin 2 000 ihmistä.

Intian viranomaiset ovat pelänneet päätöksen aiheuttavan jälleen levottomuuksia kaupungissa, ja sinne on lähetetty tuhansittain puolisotilaallisia joukkoja ja poliiseja. Viranomaiset varoittivat myös, että pääsyä internetiin saatetaan rajoittaa kaupungissa.

Modi vetosi vielä myöhään perjantaina ihmisiin, jotta verenvuodatukselta vältyttäisiin.

– Mikä tahansa korkeimman oikeuden päätös onkin, sitä ei tule pitää kenenkään voittona tai häviönä. Vetoomukseni Intian kansalle on, että päätös vahvistaisi rauhan, tasa-arvon ja hyväntahtoisuuden arvoja maassamme, Modi kirjoitti Twitterissä.

Oikeus päätti vuonna 2010, että paikan maat puolitetaan hindujen ja muslimien välillä. Päätöksestä valitettiin kuitenkin korkeimpaan oikeuteen, joka oli tähän saakka toistuvasti siirtänyt päätöstä.

Intian 1,3 miljardin väestöstä noin 80 prosenttia on hinduja. Muslimeja on noin 200 miljoonaa.

Suosittelemme sinulle