Hyppää sisältöön

Ammuskelu Malmössa vaati teinin hengen – tapausta edelsi autoräjähdys

Minuutteja ennen ampumista poliisille ilmoitettiin auton räjähdyksestä. Oppositiojohtaja kritisoi sisäministeriä ankarasti.

Poliisin tutkijat räjähdyksessä vaurioituneen ravintolan edustalla.
Kuvassa rikospaikkatutkijat etsivät todistusaineistoa Malmössä tämän vuoden elokuussa. Kuva: Johan Nilsson / EPA
STT–Yle

Ruotsissa huolta yleisestä turvallisuudesta aiheuttaneet räjähdykset ja väkivallanteot eivät ota laantuakseen. Myöhään lauantai-iltana Malmössä räjähti auto, kertovat ruotsalaismediat.

Voimakkaasta räjähdyksestä tehtiin heti pelastusviranomaisille lukuisia ilmoituksia. Poliisin tiedottajan mukaan paikalle lähetettiin runsaasti poliiseja ja kansallinen pommiryhmä tutkii räjähdyksen jälkiä, kertoo uutistoimisto TT.

– Kyseessä on keskeinen paikka, jonka ympäristössä liikkuu paljon ihmisiä, poliisin tiedottaja Katarina Rusin kuvaili TT:n mukaan.

Auton räjähdys ei ilmeisesti aiheuttanut henkilövahinkoja. Vain hetki räjähdyksen jälkeen Malmössä oli kuitenkin myös ampumavälikohtaus, jonka jäljiltä kaksi ihmistä joutui sairaalahoitoon. Hälytysten välillä ehti kulua joitakin minuutteja.

Rusinin mukaan poliisi selvittää parhaillaan, onko tapauksilla jotakin yhteyttä toisiinsa.

Expressen-lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan sairaalassa hoitoa saanut teini-ikäinen poika kuoli ampumisessa saamiinsa vammoihin.

Aiemmin kerrottiin, että molemmilla sairaalaan tuoduilla on hengenvaarallisia vammoja. Toinen teini-ikäinen poika on edelleen hoidossa. Poliisi selvittää sairaalaan tuotujen yhteyttä ampumatapaukseen.

Ampuminen tapahtui pizzeriassa Möllevångin aukion alueella Malmön keskustassa, Expressen kertoo. Yhden ampumisessa haavoittuneen poliisi löysi tapahtumapaikalta, toinen ilmaantui sairaalan päivystykseen hieman myöhemmin autokyydillä.

Poliisi ei ollut halukas tutkinnan alussa arvioimaan julkisuudessa ammuskelun motiivia ja taustoja, Aftonbladet-lehti kertoo (siirryt toiseen palveluun).

Pommiryhmälle jo noin 100 tapausta tänä vuonna

Tänä vuonna Ruotsissa on ollut noin 100 tapausta, joissa pommiryhmä on hälytetty paikalle, kertoi Ruotsin poliisi aiemmin tällä viikolla. Poliisi järjesti keskiviikkona tiedotustilaisuuden rauhoitellakseen räjähdyksistä huolestuneita kansalaisia.

Pommiryhmän tehtävät ovat olleet selvässä kasvussa, sillä viime vuonna vastaavalla ajanjaksolla tapauksia oli 39. Kaikki räjähteisiin liittyvät tapaukset eivät päädy pommiryhmän tutkittaviksi.

Tilaisuudessa kerrottiin, että räjähdyksistä on tullut yhä vaarallisempia ja niitä tapahtuu useammassa paikassa, myös pienemmissä kaupungeissa.

Levottomuuksista kärsineessä Malmössä räjähdysten määrä on kuitenkin ollut laskussa. Poliisin tilastojen mukaan Malmössä tapahtui 58 räjähdystä toissa vuonna. Viime vuonna räjähdyksiä oli 45 ja tänä vuonna 28.

Poliisin mukaan syytä paniikkiin räjähdysten vuoksi ei kuitenkaan ole.

– Teemme kaikkemme, jotta ihmisillä olisi turvallinen olo Ruotsissa, sanoi poliisiylijohtaja Anders Thornberg.

Lokakuussa Tanskan hallitus kertoi, että Ruotsin vastaisella rajalla aloitetaan tarkastukset. Tilapäiseksi tarkoitetun päätöksen taustalla on huoli väkivaltaisen järjestäytyneen rikollisuuden leviämisestä rajan yli.

Oppositiojohtaja esitti jyrkkää kritiikkiä

Rikollisjengeillä on useita meneillään olevia konflikteja eri puolilla Ruotsia, ja niiden käyttämä väkivalta on vuosien saatossa koventunut. Jengien jäsenet ovat usein maahanmuuttajataustaisia. Viime aikoina räjähdykset ovat ilmaantuneet keinovalikoimaan.

Opposition maltillisen kokoomuksen johtaja Ulf Kristersson arvosteli kovasanaisesti sosiaalidemokraattien ja ympäristöpuolueen hallitusta Malmön väkivallantekojen jälkeen.

– Kesän suoranaisten teloitusten jälkeen moni meistä vaati välitöntä liikekannallepanoa rikollisjengiä ja tappavaa väkivaltaa vastaan, Kristersson kirjoitti Facebookissa (siirryt toiseen palveluun).

– Sitä seurasi syksy, jota 'ammuskelujen' sijaan ovat leimanneet 'räjäytykset'. Jotka itse asiassa ovat puhtaita pommi-iskuja.

Kristerssonin mielestä normaalissa maassa oikeus- ja sisäministerit olisivat pyytäneet ja saaneet toimivaltuudet ja voimavarat jengien murskaamiseen ja murhaajien vangitsemiseen.

– Tai sitten ministerit olisivat ottaneet henkilökohtaisen vastuun epäonnistumisesta tärkeimmässä tehtävässään ja eronneet, Kristerrson kirjoitti ja vaati toimia pääministeri Stefan Löfveniltä.

Sisäministeri Mikael Damberg ei halunnut kommentoida Kristerssonin kritiikkiä Ruotsin televisiolle SVT:lle (siirryt toiseen palveluun).

– Olen noteeraannut kokoomusjohtajan kommentit. En vastaa niihin tänään. Olen keskittynyt varmistamaan poliiseille resurssit, joita he tarvitsevat, Damberg sanoi.

– Kansallisia voimavaroja on suunnattu Malmöön. Malmö ei saa jäädä yksi tämän kanssa.

Lisätty kello 18.38 poliitikkojen kommentteja tilanteesta ja 18.50 viimeaikaisen väkivallan taustoitusta sekä kello 18.59 maininta, että poliisi ei halunnut vielä arvioida ammuskelun motiivia.

Aiheesta lisää:

Olivatko ne laukauksia? Ruotsissa väkivaltaa joutuu miettimään useammin kuin Suomessa 4.11.2019

Kriminologi Ruotsin räjähdyksistä: Täysin poikkeuksellista, ei tällaista tapahdu kuin sota-alueilla 3.11.2019

Malmössä tapahtui kaksi räjähdystä2.11.2019

Ruotsissa levoton yö ja aamu – alamaailman mies ammuttu, kahdessa paikassa räjähti1.11.2019

Kerrostaloja Ruotsissa vaurioittanut räjähdys aiheutui jopa 20 kilosta räjähdysainetta – Poliisi ei vieläkään tiedä Linköpingin iskun tekijää23.8.2019

Räjähdeiskuja tehdään Ruotsissa yhä enemmän – Sisäministeri: Ammuskelut ja räjäytykset suurimpia ongelmiamme22.8.2019

Suosittelemme sinulle