Hyppää sisältöön

Suomalaisella keihäänheittäjällä oli tuhannen taalan paikka MM-kultaan, mutta melkein pyörtyi "huonosti lämmitetyssä saunassa" kesken kisan: "Oksetti, enkä edes nähnyt kunnolla"

Marjaana Heikkisen oli pakko mennä maahan makaamaan Dubain keihäsfinaalin jälkeen, koska häntä pyörrytti niin paljon.

Marjaana Heikkinen heittää keihästä.
Marjaana Heikkinen ei muista kolmesta viimeistä finaaliheitostaan mitään. Kuva: SUL/Oliver Kremer
Riikka Smolander-Slotte,
Jonne Niemeläinen

Suomelle keihään MM-hopeaa sunnuntaina parayleisurheilun Dubain MM-kisoista heittänyt Marjaana Heikkinen oli kisan aikana suurissa vaikeuksissa. Kisan jälkeen Heikkinen joutui makaamaan maassa tovin, koska häntä pyörrytti. Kisa-areenan olosuhteet olivat todella hiostavat ja kosteat.

Kisan voitti lajia pitkään hallinnut kiinalainen Lijuan Zou tuloksella 19,33. Kymmenkertainen arvokilpailumitalisti Heikkinen heitti parhaan tuloksen ensimmäisellään, kun hän kiskaisi 18,52.

– Minulla oli tuhannen taalan paikka, mutta tuo kosteusprosentti verotti, Heikkinen harmitteli Yle Urheilun haastattelussa.

Heikkinen kirjasi finaalista sarjan: 18,52, 18,12, x, x, 17,98, 18,39.

– Minulla oli äärimmäisiä vaikeuksia. Minulla ei ole mitään käryä, mitä kolmella viimeisellä heitolla tein. En edes muista, miten tulin tuolista pois. Vessareissu koitui tänään kohtaloksi, Heikkinen selvitti.

Heikkinen oli kilpailun viimeinen heittäjä. Odotellessaan omaa vuoroa, Heikkinen kävi vessassa.

– Pyysin päästä vessaan, ja kun tulin sieltä pois, tuli vähän sellainen kummallinen olo. Tajusin, että kaikki ei ole kohdallaan. Tein kaiken mitä pystyin sen jälkeen – join ja käytin kylmäliivejä. Kolme ensimmäistä heittoa meni ihan ok – tiesin, missä olen ja mitä teen. Sen jälkeen alkoi yht’äkkiä pyörryttämään. Siinä kohdassa kone leikkasi kiinni. Minua oksetti, enkä edes nähnyt kunnolla. Kun tulin tuolista pois, oli pakko laskeutua maahan.

Marjaana Heikkinen

"Kuin huonosti lämmitetty sauna"

Olosuhteet Dubaissa olivat sunnuntaiaamulla lähes pahimmat mahdolliset Heikkisen vammaluokassa kilpaileville urheilijoille.

– Se järjestelmä, mikä jäähdyttää, on meillä rikkinäinen. Kehon lämpötila nousee, kun ei hikoile oikealla tavalla. Siinä alkaa verenpaineet heittelehtimään – minulla romahti tänään paineet. Minulta otettiin siinä verensokerit ja klinikalla sydänfilmit. Kisapaikka oli tänään kuin huonosti lämmitetty sauna. Tämä oli meille kaikkein pahin mahdollinen vaihtoehto. Onneksi aurinko ei paistanut, koska mitään katoksia ei ollut.

Marjaana Heikkinen keihäs kädessä.
Kuva: SUL/Oliver Kremer

Rankat olosuhteet näkyivät myös lajia pitkään dominoineen Zoun suorituksissa.

– Myös kiinalaisella oli vaikeuksia. Jos tuloksia katsotaan, niin kaikilla oli vaikeuksia. Ehkä tämä muutaman tunnin päästä tuntuu hyvältä, mutta nyt olen pettynyt. Maailmanmestaruus oli otettavissa ihan normituloksella, Heikkinen harmitteli.

Heikkisen ennätys on 19,58, sillä tuloksella hän olisi voittanut MM-kultaa.

– Nyt jurppii ihan oikeasti, Heikkinen harmitteli hukattua mahdollisuutta.

– Siinä nähtiin nyt, että kiinalainen ei ole voittamaton. Nyt kävi näin, mutta kyllä minä revanssin haluaisin – hän on minulla varmasti vastassa sitten Tokion paralympialaisissa. Olosuhteet tulevat olemaan Tokiossa vielä rankemmat. En tiedä, mitä taikoja tässä pitäisi tehdä, jotta pysyisin siellä pystyssä, Heikkinen mietti.

MM-hopean myötä Heikkinen varmisti paikan Tokion ensi kesän paralympialaisiin.

– Maapaikka on nyt lunastettu. Olen hoitanut mielestäni oman tehtäväni.

Lue myös:

Suomen mitalisade jatkuu: Marjaana Heikkiselle keihään MM-hopeaa

Henry Manni kelasi finaaliin 100 metrillä

Parakeihäänheittäjä Marjaana Heikkisen tavoitteena on lyödä Kiinan edustaja ja nousta maailmanmestariksi: "Ei tänne olisi järkeä tulla, jos ei olisi voitto mielessä"

Tässä parayleisurheilun MM-kisojen ohjelma – näin seuraat kisoja Ylen kanavilla

Manni jäi ilman mitalia – "Sataselle lähden ihan täydellä tsempillä"

Henry Manni haluaa jatkaa mitaliputkeaan – tänään siihen on realistisin mahdollisuus: "Olen aina ollut arvokisoissa parhaimmillani"

Amanda Kotaja täydensi parajoukkueen kultasaalista ja kertoi syyn Suomen kelausmahtiin

Huikeaa ylivoimaa! Kotaja kelasi MM-kultaa kisaennätyksellä

“Herran pieksut sentään, mikä finaali!” Tähti hämmästeli käsittämättömän tiukkaa finaalia

Tuomas Manni kuulan finaaliin parayleisurheilun MM-kisoissa

Leo-Pekka Tähti teki sen taas! Kelasi jo neljännen maailmanmestaruuden

Suosittelemme sinulle