Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Itävallan vihreät tavoittelevat ensimmäisiä ministerinsalkkujaan – Puolue on valmis neuvotteluihin konservatiivien kanssa

Nevotteluissa entisen liittokansleri Sebastian Kurzin oikeistopuolueen kanssa on vielä monta kompastuskiveä.

Werner Kogler
Itävallan vihreiden johtaja Werner Kogler neuvotteli entisen liittokanslerin Sebastian Kurzin kanssa 8. marraskuuta Wienissä. Vihreillä on käsillään mahdollisuus nousta ensi kertaa Itävallan hallitukseen. Kuva: Christian Bruna / EPA
Heikki Heiskanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Itävallan vihreät ilmoittavat olevansa valmiita virallisiin hallitusneuvotteluihin entisen liittokanslerin Sebastian Kurzin konservatiivipuolueen kanssa.

Jos neuvottelut onnistuvat, kyseessä olisi ensimmäinen kerta, kun vihreä puolue nousee Itävallan hallitukseen.

– Se on uskalias yritys, kartalle ei ole merkittynä tietä sinne. Tämä on pioneerityötä, vihreiden johtaja Werner Kogler sanoi Kurier-lehden mukaan.

Kurzin johtama Itävallan kansanpuolue ÖVP sai syyskuun parlamenttivaaleissa 37,5 prosenttia äänistä ja vahvisti asemiaan Itävallan liittopäivien suurimpana puolueena. Kurz tarvitsee silti liittolaisen muodostaakseen hallituksen.

Vihreät olivat vaalien toinen suuri nousija 13,9 prosentin äänisaalillaan. Se on liittopäivien neljänneksi suurin puolue.

Vaalien suurin häviäjä oli Kurzin konservatiivien edellinen hallituskumppani, oikeistopopulistinen Itävallan vapauspuolue FPÖ.

Vapauspuolueen korruptioskandaali johti toukokuussa Kurzin hallituksen hajoamiseen. Ibiza-tapauksen ryvettämä puolue menetti vaaleissa 20 paikkaa liittopäiviltä.

Myös Itävallan toiseksi suurin puolue, sosiaalidemokraatit, kärsi tappioita. Lisäksi liittopäiville nousi liberaali NEOS-puolue.

Erimielisyydet ovat suuria

Neuvotteluista ei tule helppoja, sillä Kurzin johtamalla Itävallan kansanpuolueella ÖVP:llä ja vasemmalla kallellaan olevilla Itävallan vihreillä on jyrkästi eroavat poliittiset ohjelmat.

Kompastuskiveksi voi muodostua ilmastonmuutoksen vastainen politiikka.

Vihreät vaativat Itävallan verotusjärjestelmän muuttamista, jotta se ottaisi huomioon hyödykkeiden ympäristövaikutukset.

Liike-elämän ja maanviljelijöiden tukema Kurz on sanonut, että ympäristönsuojelu ei saisi aiheuttaa ylimääräisiä kuluja itävaltalaisille, varsinkaan autonomistajille.

Erimielisyyttä on myös maahanmuutosta, jossa Kurz on ajanut kovaa linjaa ja vihreät liberaalimpaa otetta. Myös sosiaalipolitiikkaa koskevissa näkemyksissä riittää soviteltavaa.

Kurzin odotetaan ilmoittavan virallisista neuvotteluista maanantaina neuvoteltuaan muun puoluejohdon kanssa.

Aiheesta muualla:

Kronen Zeitung: Einstimmig: Grüne wollen mit ÖVP regieren 10.11.2019

Kurier: Grüne einstimmig für Koalitionsverhandlungen 10.11.2019

Aiheesta aiemmin:

Sebastian Kurzista odotetusti vaalivoittaja Itävallassa, oikeistopopulistit romahtivat – Kirjeenvaihtaja: Kurz voi vapaasti valita hallituskumppaninsa 29.9.2019

Itävallan nuori kansleri tajusi ajan hengen ja teki itsestään vahvan johtajan – Vaalit tänään voittavan Sebastian Kurzin takana on piilomiljoonilla voideltu koneisto 29.9.2019

Itävallan maaseudulta löytyy syy oikeistopopulistien suosioon – Kun Jörg Haider veti ylleen ruskean perinnetakin, ei Eurooppa ollut enää ennallaan 27.9.2019

Itävallan korruptioskandaalin ajoitus haiskahtaa vaalivaikuttamiselta – nämä viisi seikkaa sinun kannattaa tietää asiasta 21.5.2019

Itävallan hallituskriisi kärjistyy – Vapauspuolue kävelee ulos hallituksesta 20.5.2019

Toimittajalta: Salaliitto Ibizalla osui Itävallan vapauspuolueen omaan nilkkaan – Mitä tapaus kertoo oikeistopopulistien mielenmaisemasta? 19.5.2019

Suosittelemme sinulle