Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Yle seuraa postilakkoa: Monet kuljetusalan liitot valmiina tukemaan postin työntekijöitä työkiistassa – luvassa voi olla laajoja vaikutuksia

Postin lakko alkoi tänä aamuna. Sen odotetaan kestävän ainakin kaksi viikkoa. PAU järjestää huomenna mielenosoituksen Helsingissä.

Postilakko hiljensi Postin logistiikkakeskuksen Liedossa
Tekijät
Avaa Yle-sovelluksessa
  • Postin lakko alkoi maanantaina kello 6.
  • Postin mukaan pakettikuljetukset ovat toimineet suhteellisen hyvin.
  • Kohua on aiheuttanut Liedossa sijaitsevan lajittelukeskuksen aitaan tehty reikä.
  • Posti- ja logistiikka-alan unionin PAU järjestää tiistaina mielenosoituksen Helsingissä kello 13.
  • Kuljetusalan liitot valmiita tukemaan PAU:ta.

Maanantai-illala monet kuljetusalan liitot ilmoittivat tekevänsä mahdollisista tukitoimista päätöksiä, jos PAU:n ja Paltan neuvotteluissa edetä toivotulla tavalla keskiviikkona.

– Jos se on edelleen täydessä umpikujassa, se tarkoittaa sitä, että tarvitaan tukitoimia, joilla on laaja vaikuttavuus, RAUn puheenjohtaja Tero Palomäki sanoi maanantaina STT:lle.

Aiemmin maanantaina Postin ja työntekijöitä edustavan Posti- ja logistiikka-alan unionin PAU:n käsitykset Liedossa Varsinais-Suomessa sijaitsevan lajittelukeskuksen aidasta eriävät toisistaan huomattavasti.

PAU:n mukaan aitaan on leikattu aukko, josta työnantaja voi ohjata vuokratyöntekijät töihin lajittelukeskukseen ilman, että lakkovahdit huomaavat.

PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen sanoo STT:lle, että vuokratyöntekijät ovat joutuneet kovan painostuksen alle. Nollatuntisopimuksella työtä tekeville on Niemisen mukaan kerrottu, että jos ei mene lakon aikaan töihin, tunteja ei tule enää ikinä.

Liedon jakeluterminaalin aitaan leikattu kulkuaukko maanantaiaamuna 11. marraskuuuta.
Postin Liedon logistiikkakeskuksen aita kuvattuna maanantaina aamulla. Kuva: PAU / Lehtikuva

Työnantajan mukaan aitaan avatussa aukossa on kyse yksinkertaisesti kätevämmästä kulkureitistä.

– Kyseinen lisäportti liittyy siihen, että parkkipaikalta on huomattavasti lyhyempi matka kulkea lajittelukeskukseen kuin aikaisempia väyliä pitkin, sanoi Postin poikkeusoloista vastaava johtaja Jarmo Ainasoja Radio Suomen Päivä -ohjelmassa maanantaina.

– Kyllä se on ihan portti, hän lisäsi.

Posti- ja logistiikka-alan unionin PAU:n jäsenet aloittivat lakon tänään maanantaina kello kuusi. Lakon on suunniteltu kestävän ainakin kaksi viikkoa ja vaikuttavan laajalti koko Suomeen. Voit lukea tarkemmin lakon vaikutuksista tästä.

PAU tiedotti maanantaina, että se järjestää Helsingissä tiistaina 12.11. kello 13 mielenosoituksen Postin työehtojen romuttamista vastaan. PAU:n mukaan postilaiset kokoontuvat Ilmalan juna-aseman viereiselle parkkipaikalle, josta he siirtyvät kohti Postin pääkonttoria.

Postilakon pääneuvottelijat kiistelivät värikkäästi lakko- ja neuvottelutilanteesta Ylen aamussa ensimmäisenä lakkopäivänä.

Posti: "Pakettikuljetukset toimivat suhteellisen hyvin"

Pohjois-Savossa lakon piirissä on noin 450 työntekijää. Lakko keskeyttää postin päiväjakelussa olevien sanomalehtien jakelun, joten Savon Media on avannut lehtien näköislehdet vapaasti luettavaksi verkossa.

Pohjois-Pohjanmaalla lakkoon ovat lähteneet lähes kaikki ne alueen postinjakelun, -käsittelyn ja kuljetuksen työntekijät, jotka kuuluvat työtaistelun piiriin.

Lapin postityöntekijöiden pääluottamusmies Jyrki Sutinen kertoo, että Lapissa lakossa on noin 300 Postin työntekijää. Kaikkiaan lakko koskee noin yhdeksää tuhatta työntekijää.

Lakkovahteja Postin logistiikkakeskuksen portilla Liedossa.
Lakkovahteja Postin logistiikkakeskuksen portilla Liedossa maanantaina 11. lokakuuta. Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

Postin Jarmo Ainasojan mukaan osa työntekijöistä on tullut töihin lakosta huolimatta. Tarkkaa lukumäärää hän ei osannut sanoa.

– Tilanne elää, koska työvuorot alkavat eri ajankohtina, hän sanoi Radio Suomen Päivä -ohjelmassa.

– Meillä on omaa henkilöstöä, joka tulee töihin lakkotilanteesta huolimatta, sekä määräaikaisia, jotka on palkattu jo aiemmin, Ainasoja sanoi.

Paperista postia tulee asiakkaille tänään hyvin vähän, Ainasoja arvioi. Pakettikuljetukset sen sijaan toimivat hänen mukaansa "kohtuullisen hyvin".

– Näyttää siltä, että lajittelukeskuksissa pystytään pitämään koneellista lajittelua yllä.

"Omastakin väestä löytyy selkärangattomia"

Postin lakkoporukka on spreijannut valkoiseen lakanaan tekstin: "Posti – Suomen paras työpaikka 2020"
Postin lakkoporukka Tampereen Multisillassa. Oikealla pääluottamusmies Leo Harra. Kuva: Marko Melto / Yle

Pirkanmaan PAU:n pääluottamusmies Leo Harra sanoi aamulla Tampereella Multisillassa Postin lajittelukeskuksessa, että lakkoa on tullut rikkomaan vuokratyövoimaa.

– Valtiovalta, Sirpa Paatero on ilmoittanut että vuokratyövoima ei voi rikkoa laillista lakkoa. Valitettavasti omastakin väestä löytyy selkärangattomia. Kyllä heille kaikki ammattiyhdistyksen edut ovat kuitenkin kelvanneet.

Etelä-Karjalassa Lappeenrannan ja Imatran alueella lakon piirissä on noin 175 postin työntekijää.

Heistä 13 on sovitusti töissä Postin lajittelukeskuksessa Lappeenrannan Harapaisissa, käsittelemässä terveyteen ja turvallisuuteen liittyvää postia.

Sami Marttinen
Postin Lappeenrannan luottamusmies Sami Marttinen tuli paikalle aamu kuudelta lakkovahdiksi. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Postin Lappeenrannan luottamusmies Sami Marttinen tuli paikalle aamu kuudelta lakkovahdiksi.

– Eihän ne fiilikset mitkään hyvät olleet. Mieluumminhan tässä töissä olisi. Tää on se viimeinen ratkaisu, mitä voimme tehdä, että saadaan jotain järkeä tähän hommaan.

Parin tunnin vahdinnan aikana Harapaisissa ei näkynyt lakkorikkureita.

Osa väestä suojatyössä

Osa lakon piiriin kuuluvista Postin työntekijöistä on lakon aikana niin sanotuissa suojatöissä eri puolilla Suomea.

Suojatöillä tarkoitetaan turvallisuuteen ja terveyteen liittyvien lähetysten käsittelyä, kuten sairaalakirjeitä, laboratorionäytteitä sekä ateriakuljetuksia kouluihin, päiväkoteihin ja vanhuksille.

Esimerkiksi Pohjois-Karjalassa lakon piiriin kuuluvasta 200 työntekijästä suojatyössä on parisenkymmentä postilaista.

Seuraamme postilakon vaikutuksia eri puolilla maata ja päivitämme tätä juttua päivän mittaan.

Suosittelemme sinulle